2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ASUS ROG STRIX GTX 1060 OC 6GB

Ezért a pénzért egy nagyon csendes, nagyon hűvös, nagyon erős ZÖLD kártyát tudhatunk magunkénak.

[ ÚJ TESZT ]

A tények tengerének hullámai

Evezzünk a realitások vizére, mert mint tudjuk, a marketing olyan dolog, ami a döglött lóra azt mondja élő, csak funkciókban korlátozott. Szóval visszafogott izgalommal helyeztem a gépbe és nyomtam meg a bekapcsológombot.

Az első, amiben igaza volt a szórólapnak, hogy halkan üzemel. Úgy kellett a Szilícium-Godzilla alá tekintenem, hogy lássam, tényleg forognak a ventilátorok. Gyorsan el is indítottam a Witcher 3-at és húsz perc játék után lenémítottam a hangfalakat, helyére parancsoltam a kutyát, és rászóltam Mariska nénire szomszédból, hogy ne az ablakom alatt pletykálkodjon a Sárikával.

Aztán csak füleltem, egyre közelebb hajolva a gépház felé. Ekkor már észrevettem, hogy nem csak a CPU hűtőnek van némi halk neszezése, hanem a kártyán lévő három pörgettyű is sutyorog. A kártya 60 °C körül kapcsol fel 0 RPM-ről 1500 RPM környékére egy lépésben, mikor már észrevehető a légmozgás keltette zaj. De még mindig messze van attól, amit hangosnak mondanék.

Külön öröm volt üdvözölni a Passive Idle funkciót, ami okos módon lekapcsolja a ventilátort, ha a kártya csupán a nagycsocsok.hu prohardver.hu oldalon való navigációt érzékeli, hiszen akkor nincs mit matekoznia. Ezzel érve el teljesen hangtalan, 0 RPM-es üzemelést.

Azonnal a kalapomért nyúltam, hogy megemeljem, de azt éppen hű ebem rágta szét bosszúból, amiért a helyére parancsoltam az imént. Akárhogy is, de 99%-os terhelés mellett 20 perc után is szinte nesztelen a kártya. Ha pedig nem traktálom matekfeladatokkal, akkor abszolút csendben van. Szép munka, ASUS!

Hőmérséklet tekintetében sincs miért a folyékony nitrogénért rohannom (ami mint Öveges Professzor volt mondotta: minden átlagos háztartásban megtalálható), hisz alig haladta meg a digitális higanyszál a 61-62 °C-ot.

Az R9 270 kártyával a gépemben az alap fogyasztás 36 Watt, ami lényegében kevesebb, mint a laptopomé töltés közben. Ennyi wattos izzóval egy seprűtárolót nem világítasz ki. Crysis 3 alatt az érték 147 Wattig kúszik fel, Az Afterburner szerint a CPU és a GPU kihasználtság 80-99%... valami itt nekem gyanús mert a 65 W + 150 W az lényegesen több, mint amit kapok konnektoron mérve.

A GTX1060-al az alap fogyasztás 21 Watt, ami máris 15 W megtakarítást jelent, azaz ennyivel kevesebb fát kell kivágni hozzá. Lehet ezért Zöld a kártya? A terhelt fogyasztás Crysis 3 esetében 141 Wattot ért el. Furcsa hogy a két kártya hivatalosan 30 W különbséggel rendelkezik, mégis csak 6 W-ot jelent ez gyakorlatban. De továbbra is sanda szemmel nézek rá, hiszen 65 W + 120 W sem egyenlő 141W-al. Ráadásul a két kártyával mért terhelt értékek nagyon közel vannak egymáshoz.

Nosza! felkiáltással a kártya imigyen meggyötört tetemét a háború kutyái elé vetettem, elindítva a tesztelési folyamatot. Kezdésként lássuk, ez hogyan is zajlott szerény nádfedeles kunyhómban:

Tesztkonfiguráció:

Intel Core i5-6500 (non-K @ 3,2 GHz)
16 GB DDR3 1333 MHz
128 GB Samsung Pro 850 SSD
2560x1080 febontású Samsung LED monitor

Tesztelési módszerként a manuális megoldást vettem elő. Azaz a játék adott pályáján egy adott szakaszt egy adott módon vittem végig, majd megismételtem ugyanezt háromszor. Az FPS értékeket FRAPS segítségével mértem

A Tesztelés minden esetben 2560x1080-as felbontáson történt.

A tesztelt játékok listája a következő:

Crysis 3
Witcher 3
Dragon Age Inquisition
Rainbox Six Siege
Doom

Éles szemű és világlátott emberek azonnal észreveszik ,hogy nincs DX12-es cím a repertoárban. Ez nem a gonosz kis manók műve. Mivel eme iromány egy "gyors" teszt, és nem volt DX12-es játék karnyújtásnyi távolságra a tesztelés folyamán, így most kimarad. A hiányosságot később pótolom, ha tudom. Meg amúgy is: nem sok játék van, ami már DX12 támogatású.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.