2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Sport rovat

Footgolf? Legyen rögtön PH!ootgolf!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Amikor a focit és a golfozást keresztezik, abból nagyszerű sport kerekedik ki, amit akárki játszhat, aki képes egy egyeneset a labdába rúgni.

[ ÚJ TESZT ]

Bocha megtanult golfozni. Remek hír, mondhatnánk, biztos sokak érdeklődésére tart számot, történetünk szempontjából viszont nem lényegtelen, mert ebből indult az, hogy állandóan el akart engem is csábítani játszani. Oké, kipróbáltam, nekem ez nagyon messze áll attól, amit élvezhetőnek tartok, de nyilván amiben az ember fakezű, abban egyébként sem sok örömét leli.

Viszont.

A golfpályán kiderült, hogy egy ilyen létesítményt nem csak arra lehet használni, hogy botokat suhogtassunk, aztán vagy eltalálunk egy pingponglabda méretű golyót, vagy nem. És nem csak arra lehet használni, hogy driftelgessünk egy elektromos kiskocsival. Hanem valahol, valakinek eszébe jutott, hogy a labda és a fű kombinációja már korábban eredményezett egy remek sportot, amihez úgy amúgy ebben az országban mindenki ért, a focit pedig tök praktikusan lehet párosítani a golffal, aminek az eredménye a footgolf. És ez ma már frankón egy hivatalos sport, van(nak) magyar bajnokság(ok), vannak nemzetközi megmérettetések, úgy saccra játssza ezt több-kevesebb rendszerességgel pár száz ember itthon.

Köztük én is.

A történet roppant triviális, nagyjából ugyanazok a szabályok, mint a golfban, csak itt focilabdát rúgunk és értelemszerűen nagyobb a végén a lyuk. Különben minden stimmel, egy adott szakaszt X rúgással illik teljesíteni (3-5), minél kevesebb rúgás a nyerő, a végén összeadjuk a pontokat és bizonyára lesz egy nyertes. Ha nem, akkor szétrúgás jön, de az ritka 18 lyuk teljesítése után. Persze ahogyan a golfban, a footgolfban is vannak akadályok, ugyanúgy van magas fű, homokbunker, víz, lejtő, a lyukak pedig rendre nem az úgynevezett green közepén vannak, hanem általában valami szemetebb helyen, egy domboldalban, egy kis dombtetőn, egy homokbunker mellett, vagy a fák között. Van tehát a dologban kihívás.

Nyilván nem árt, ha rúgtál már labdába párszor, de abszolút nem feltétel. Mert nem ezen múlik. Attól, hogy van két pontos passzod egy kis haveri focizás során még nem biztos, hogy a footgolfban is egyből sikeres leszel, mert foci közben mások is ott rohangálnak, ha nem rúgsz pontosan, akkor a csapattársad majd helyezkedéssel kompenzálja a pontatlanságod, itt viszont fix a cél, ráadásul nem fogja levenni mellel a labdát, tehát erővel és iránnyal is ügyesen kell bánni. Persze eleinte jól fog jönni, ha bele tudsz bikázni úgy rendesen a labdába, egy golfpályán azért vannak távolságok, van olyan lyuk, ami több száz méterre van a kezdőponttól, oda azért el kell jutni, de alapvetően a végén dőlnek el a dolgok. Amikor 5-10 méterre vagy, akkor be tudod rakni pontosan? Úgy is, hogy a lyuk egy domb mögött van?

Szóval ez a footgolf. Nyugis, sétálós időtöltés, néha kell koncentrálni, bőven lehet bosszankodni és abszolút sikerélmény, ha 20-30 méterről egy gurítással bent van a labda. Van még persze pár szabály (például ha out, akkor plusz egy pont és lehet folytatni), meg azért itt is van etikett (galléros póló, nem hangoskodunk), de nincs benne sok ostobaság, kell egy labda, egy pálya, nem árt egy partner (egy flightban általában 3-4 ember indul a versenyeken) és valakinek írnia is kell a pontokat, de nagyjából ennyi.

Mi a budapesti Academy Golf Budapest pályájára járunk. Kilenc lyuk, kábé másfél óra alatt végig lehet menni rajta. Persze ára is van, ha csak úgy odavetődsz, akkor nem biztos, hogy lesz opciód, mert a golfosok prioritást élveznek és aki nem klubtag, az csak megfelelő kísérővel (marshall) mehet föl egy körre. És persze van footfee is, ami a pályahasználati díj, ami pont annyi, mint a golfosoknak. Ez pedig meghatároz egy árszintet, ami több, mint amennyit kiperkálsz egy másfél órás pályabérletért, ha a haverokkal elmész focizni, szóval ahogyan a golf, úgy footgolf sem lesz népsport, mégiscsak összetettebb egy több hektáros pályát üzemeltetni és olyan minőségűvé megcsinálni, amilyen, mint egy tornatermet.

De. Lett ma pont egy ötletünk, hogy ha mutatkozik rá némi érdeklődés, akkor csináljunk egy PH!ootgolf kupát. Egyszeri alkalom, csak hogy kipróbálhassátok esetleg a dolgot. Bochával lebonyolítjuk a történetet, ha úgy alakul, hogy van rá érdeklődés, akkor egy kilenc lyukas versenyt meg tudunk rendezni az Academy pályáján 6k/fő költséggel. Persze gondolhatod, hogy ez sok (és nyilván lehet mihez viszonyítani, hogy ezt gondold), de indulj ki abból, hogy úgy egyébként 6,5k egy footfee a'lá natúr. Mindegy is, ennyiért lehet megcsinálni, ha érdekel, akkor jelezd a fórumban, ha soknak tartod, azt tökre megértjük, de felesleges külön kommentelni, mert úgysem tud kevesebb lenni. Ha összejön egy versenyre elég jelentkező, akkor keresünk egy könnyed hétvégi délutánt és biztos tökre fogjuk élvezni.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.