2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Fejhallgatók csatája

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A következő jópár sorban 3 fejhallgató tesztelése lesz olvasható. Lássuk is őket!

[ ÚJ TESZT ]

Alap

A cikk megírásának ötletét az adta, hogy nagyon sokan kérdezgetnek ezekről az árkategóriájú fejhallgatókról. Főleg a legjobb ár/érték érdekli a legtöbb fórumtársat, ezért gondoltam megírom 3 kategória legjobb vételének összehasonlítását. A teszt minden egyes pontja egyéni elbírálás alapján működik. Semmilyen mérésre nem számítsatok (frekvenciagörbe stb.), arra ott vannak a profik. Vágjunk is bele a tesztelgetésbe!

A lánc

Mind három fejhallgató ugyanannak a láncnak a végén lesz. A gépemben lévő Audiotrak Prodigy HD2 fogja biztosítani az analóg jeleket. Az RCA kimenetéről lesz két darab Choseal Q854 kábellel összekötve a csöves fejhallgató erősítőmmel. Az erősítőmben mind három fejhallgató esetében az RCA Black Plates nevezetű 12AU7 foglalatú cső lesz bent. Szerintem mind a három esetben a fejhallgató lesz a leggyengébb láncszem.

A kis osztrák
Első számú versenyző a 10.000 forint alatti kategória egyik legjobb vétele, az AKG K512. Egy zárt fejhallgatóról lévén szó a membrán teljesen el van zárva kifelé a külvilágtól, passzív zajcsökkentést biztosítva a hallgató számára. Specifikáció alapján is a leggyengébb fejhallgató a 3 közül, de ezekkel a marketingadatokkal inkább nem is foglalkozok. Egy augusztus elején vásárolt K512 lesz az alany, amiért akkor 8.500 forintot fizettem.

Az olcsó német
Második versenyző a körülbelül 15.000 forintért megvásárolható Sennheiser HD485. Egy nem régi akcióban 10.000 forintért is meg lehetett vásárolni az egyik elektronikai üzletláncnál. Nyitott versenyzőről van szó, plusz jó pont a nagyon jó minőségű fejhallgatót tartó, amit az ára magába foglal (külön megvásárolható kb. 4500 forintért). Technikai adatai alapján nagyon rendben van...Majd elválik a hallgatózás után. :)

A belép a hi-fi világába
Harmadik versenyző az én fejhallgatóm, egy Sennheiser HD555. Jelengleg 30.000 forintba kerül a legtöbb helyen, én tavaly vettem 18.000 forintért. A HD555 a Sennheiser egyik legkisebb modellje az audiofilé fejhallgatók között, de viszonylag alacsony árával és nagyszerű hangminőségével sokan megszerették. Az én Sennheiserem a nyár elején át esett 2 modon is, így elvileg egy Sennheiser HD595 hangminőségét adja vissza.

Külcsín

Teljesen személyes véleményem szerint a HD555 messze a legszebb, látszik rajta a minőség, és nagyon durván néz ki, hogy látszik a fejhallgató mágnes (mod után). A második helyet nálam az AKG versenyzője szerezte meg. Letisztult formavilág, bár látszik az anyagválasztáson, hogy igyekeztek spórolni az osztrák mérnökök. A HD485 nem egy szép jószág, nálam abszolút utolsó a 3 közül. Van akinek tetszik, van akinek nem. De egyébként sem nézegetni kell, hanem hallgatni :)

Kényelem

A legkényelmetlenebbnek a K512 bizonyult, nagyon hamar beleizzadt a fülem, és inkább a fülemen ült, mint körülötte. A HD485 nagyon kényelmes, kicsit nyomja a fejemet a fülem körül. Akinek nagyobb füle van az pórul járhat ezzel a fejhallgatóval, ugyanis az én füleim alig férnek be a velúr fülpárnába. A legkényelmesebb (talán a világon az összes közül is :D ) a HD555. Nagyon nagy fülpárnák, Dumbo füle is beférne ide. Nagyon puhán ül a fejen, kicsit sem nyomja a kobakom. Akár 10-12 órát is lehet vele egyhelyben hallgatózni, anélkül hogy észrevennénk, hogy a fejünkön van valami.

Szigetelés

Fontos szempont sokaknak, hogy mennyi hallatszik ki illetve be a fejhallgatóba. HD555 ugyan elég hangos befelé ahhoz, hogy a külső hangokat elnyomja, de kifelé borzasztó hangos (főleg moddolva). Egy szobával arrébb is simán lehet hallani a zenét. A másik Sennheiser meglepően jól szigetel kifele-befele nyitottsága ellenére, bár tömegközlekedési eszközön lehet már nem lenne elég a zajszűrése. Ezt a részt, ahogy várható volt, megnyeri a zárt osztrák versenyző. Kifele nagyon kevés hallatszik, magas hangerőn sem sokkal több, be viszont semminemű hang nem jön.

Zenék

6 manapság népszerű kategóriából vettem tesztszámokat. A tesztszámoknál csak az volt a szempont, hogy jól ismerjem a dalokat, és szeressem őket. Mindegyik szám FLAC formátumú, CD forrás (egy kivételével). Az első fejhallgatónál leírom a műfajokat, illetve a forrást.

Hallgatás-AKG K512

Bloc Party - Helicopter (indie rock-CD): Az embernek az az érzése támad, hogy egy dobozból szól a hang. a Gitár nagyon tompa, a cintányérok nem ciccegnek, inkább egy "sh" hangra hasonlít a hangjuk. Mély hangok mindenhol, ott is ahol nem kellene, hogy legyenek. A zenének semmi tere, ismételni tudom, mintha egy dobozból szólna.
Nosaj Thing - Coat of Arms (experimentális elektronika-CD): A csak hanghatásokból álló dalból csak a mélyeket jeleníti meg úgy, ahogy azt az ember elvárná. Többi hang háttérbe szorul egy kicsit. Az összkép mégis sokkal jobb mint az előző hangszeres zene esetén. Ilyen zenékre abszolút szerethető az AKG.
Quimby - Ajjajjaj (alternatív rock-CD): Meglepő fordulat. Szebben szól, mint vártam. Szépen szól majdnem minden, csak gitárok tompák. Kiss Tibi énekhangja viszont nagyon jól áll a K512-nek.
Eminem közr. Dido - Stan (rap-vinyl rip): Az ilyen nem hangszerelt dalokat nagyon könnyen szólaltatja meg az osztrák, bár Dido énekhangja mintha nem olyan szép, mint kellene. Rap zenéhez mindenképp jó választás az AKG.
Lady Gaga - Poker Face (populáris-CD): Elektronikus effektekkel teli divatos dal. Ez az első dal amit nem tudok végighallgatni az AKG-vel, egyszerűen a mély miatt 1 perc után fáj a fejem...Kár, pedig minden más rendben volt viszonylag. Popzenéhez is ajánlható ez a fejhallgató, ha valaki nagyon basszusimádó.
Pet Shop Boys - Love etc. (elektropop-CD): Ez kifejezetten tetszik ezzel a fejhallgatóval. Nagyon jó, szebben szólnak a magas hangok mint vártam volna. Kifejezetten jó az ilyen típusú számokhoz.
Mussorgsky - Egy kiállítás képei: Gnóm (komolyzene-CD): Komolyzenéhez ne ezt a fejhallgatót vegyük. Nagyon rosszul hangzik. Az egész szét van esve. Nagyon nem tetszik.

Hallgatás-Sennheiser HD485

Bloc Party - Helicopter: Sokkal nyíltabb hangzás a K512-nél, de az összkép még mindig nem az igazi, nem jön át a dal igazi hangulata. A magas hangok viszont nagyon szép "ciccegősök". A gitárok hallatán máris javul az egész, nagyon szépen szólnak, ez tetszik.
Nosaj Thing - Coat of Arms: Nagyjából ugyanaz elmondható mint a K512-nél. Mégis, számomra jobban szól az AKG ebben a dalban. Azért érzem így, mert a Sennheiser túl levegős itt, ezért kicsit szét van esve a dal, nem igazán jó. Nagyon nem tetszik, meglehetősen zavar amit hallok.
Qumiby - Ajjajjaj: Másképp szól mint az AKG, nem tudnám eldönteni melyik a jobb. Az énekhang sokkal jobban tetszik a K512-nél, viszont a hangszerek itt nagyon szépen élnek. A két fejhallgatót egybegyúrva kapnánk meg a tökéletes eredményt, szerintem.
Eminem közr. Dido - Stan: Egy fokkal jobb mint az AKG, maximum. Nagyon sok a mély hang itt érzem először, hogy túl sok lenne. Dido éneklése megváltás a számban. Kicsit a HD485 felé dől a mérleg, de eléggé kiegyensúlyozott a verseny hip-hop számoknál a K512-vel.
Lady Gaga - Poker Face: Na ez a HD485 hazai pályája. Nagyon szépen megadja az alapritmust a tompa mély, nagyszerűek az effektek, szép az énekhang. A mai ultradivatos popszámokhoz a legjobb a HD485, ebben teljesen biztos vagyok.
Pet Shop Boys - Love etc.: Nagyon nyugis hangot ad a HD485, ami nekem tetszik. Tisztább mint a K512, de annak a zártsága miatt jobban tetszik ez a dal.
Mussorgsky - Egy kiállítás képei: A gnóm: Sokkal élettel telibb a K512-nél. Nagyon szépen szól. Közelebb áll itt a HD485 a HD555-höz mint a K512-höz, ez teljesen biztos. Sokkal többet nem tudok itt írni, mert ettől függetlenül nem ragadott el teljesen a hang.

Hallgatás-Sennheiser HD555

Bloc Party - Helicopter: Itt már lehet érezni a gitárok nyers erejét. Gyönyörűen szól minden. Annyira pontos és szép minden, hogy el sem hiszem, hogy ugyan azt a zenét hallgatom mint az előző két fejhallgatónál. Talán az egyetlen negatívum, hogy a basszusgitár így egy kicsit megbúvik a háttérben, de ezért bőven kárpótol minden más.
Nosaj Thing - Coat of Arms: Az ilyen elektronikus zenékhez szeretem a leginkább ezt a fejhallgatót. A mély hangja hasonló a HD485-höz, viszont szinte az összes többi frekvenciatartományban a HD555 egy jó testhosszal vezet a HD485 előtt.
Quimby - Ajjajjaj: Azt nyújtja ez a fejhallgató amiben a másik kettő külön-külön jó volt, csak mindenhez hozzátold még egy picit. Az ember nem tudja, hogy melyik hangszerre figyeljen, az énekhang is nagyon szép. Nagyon részletes a hangkép ennél a dalnál.
Eminem közr. Dido - Stan: Érdekes módon a mélyhang itt is kicsit nyomasztó, ezért ez a szám tetszik a legkevésbé a HD555-el. Ezen a téren nem sokkal nyújt többet mint a másik két fejhallgató. Dido hangjánál lehet változásokat észrevenni, de ott sem túl sokat.
Lady Gaga - Poker Face: Amikor először hallgattam ezt a számot a fejhallgatómmal, nem akartam elhinni, hogy ugyan ezt a verziót játsszák a rádióban, pedig de. Nagyon szép részletes hangképet ad. Ez az a dal az Eminem szám mellett, ahol nem voltak nagy különbségek a fejhallgatók között.
Pet Shop Boys - Love etc.: Ez a dal gyönyörű a HD555-el, ezzel tetszik legjobban. Bár tele van méllyel ez a szám, a HD555-nél mégsem érzem annyira nyomasztóan mélynek ezt a dalt, mint a többivel.
Mussorgsky - Egy kiállítás képei: A gnóm: Itt minden a helyén van, a hegedűk nagyon szépen szólnak. Komolyzenéhez messze a legjobb a mezőnyből, de még mindig nem az igazi :)

Konklúzió

A Sennheiser HD555 diadalmaskodott mindenben, ahogyan az várható volt. A HD485-K512 verseny sokkal szorosabb volt. Néhány műfajhoz sokkal jobban passzol a K512, mint a HD485. A HD555 minden zenéhez ajánlható, a K512 leginkább a mai divatos zenékhez meglehetősen jó-amiben kevés a hangszer. A HD485-tel kellemesen lehet hallgatni hangszeres zenét, viszont annyira nem jó elektronikus zenékhez, mint a K512.
Remélem tudtam segíteni a választásban ezzel az írással. :)

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.