2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A kis csöves - Bravo V2

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Nagyon apró méretű, csöves fejhallgató-erősítő bemutatása

[ ÚJ TESZT ]

Rövidke történet

Végre eljutottam egy rendes fejhallgató erősítőig. Tavaly még nagyon meg voltam elégedve a Sound Blasteremmel, de nyár végére úgy éreztem ez már kevés. Eladtam, és megvásároltam egy kissé hibás Prodigy HD2-t.
Műveleti erősítő cserén gondolkoztam (ami összesen 8000 forintba került volna), amikor megláttam bigmasterg aláírásában ezt: "Bravo V2 tube amp". Rákeresetem ebay-en, licittel árulják egy ebay bolton keresztül, ráadásul akkoriban a licitek végetértek 40-45 dollár között. 3 elvesztett licit után a negyediknél már boldogan lélegezhettem fel. 41 dollártért+szállítási költségért sikerült megvennem.

Bevezetés

A Bravo V2 alapjában véve egy alsó kategóriás fejhallgató-erősítő. Ebay-en lehet megvásárolni ezeket az erősítőket, van még jó pár hozzájuk hasonló, mint például Indeed. Ezek legfőképpen csatlakozókban különböznek ezek egymástól, illetve a cső foglalatában. A Bravo Audio termékpalettáján szerepél még két fejhallgató-erősítő, egy kezdetlegesebb, és egy EQ-val szerelt változat.

Külcsín

Szerintem a Bravo külsője eléggé megosztja az embereket. Van akinek tetszik van akinek nem. Egy dolog biztos: minden fölösleges dolgot kispóroltak belőle. Két akril lap, köztük egy nyomtatott áramkörön az összes szükséges kondenzátor, mosfet, potméter, switch, és cső foglalat. Méretét tekintve a kicsi nem is jó szó rá. Felülete körülbelül egy CD fele, magassága (cső nélkül) egy kisebb pendrive-hoz hasonlítható.

Csatlakozók, minőség

Meglehetősen szegényes kínálat van csatlakozókból. Bemenetet tekintve egy 3,5 mm-es jack csatlakozó és két RCA dugasz található. Ezek minősége tökéletesen megfelelő egy ilyen szintű erősítőhöz mérten. Kimenetet tekintve mindösszesen egy 6,3 mm-es jack van, aminek szintén kiváló a minősége ebben az árkategóriában. Az erősítő hátulján található a táp bemenete, ami egy jó hír, hiszen az USB-s áramellátás sokkal rosszabb, mint egy saját tápé. Az összeszerelés minősége-már ha lehet
itt ilyenről beszélni-nagyon jó. Nem lötyög semmi, biztosan áll a talpán az erősítő.

Hangzás

Hangzásban panasz nem lehet rá az én fejhallgatómmal, ami egy Sennheiser HD555. Az eddigi rendszereimet messze-messze túlszárnyalja. Szépen szól, élőbbé teszi a zenét. A magas hangok sokkal lágyabbak, realisztikusabbak, az egész hangkép sokkal pontosabb. A mély hangok területén tapasztaltam a legtöbb változást. Komolyabb fejhallgatókat is könnyedén meghajt, mint például a Sennheiser HD650 vagy AKG K240 Sextett.
És itt jön a jolly-joker része a csöves erősítőknek: a cső körülbelül egy perc alatt kicserélhető még a legügyetlenebb ember által is.

Csövek

A Bravo V2 12AU7/ECC82-es szabványú csöveket, novál foglalatot használ, melyeket nagyon könnyedén és viszonylag olcsón be lehet szerezni ebay-ről. Ezzel mindenki testre szabhatja az erősítőjét egy nagyon egyszerű művelettel. Mindazon által, hogy ez egy nagyon jó dolog, azt tudni kell, hogy a csöveket újonnan nem igazán gyártják, ezért csak régi csövekhez lehet hozzájutni, és a new-old stock csövek darabja viszont nem kevesebb, mint 30-40 dollár között van. Használt, strapált csöveket lehet már kapni 5-10 dollárért, amik nem feltétlenül rosszabbak sokkal, mint a NOS változataik.

Balról jobbra: Shu Guang 12AU7, Conn/RCA Clear Top 12AU7, RCA Black Plates 12AU7

Néhány ajánlott cső (schawo kollega és a saját véleményem alapján): RCA Black Plates, RCA Clear Top, Mullard Ultron.

Csomagolás, postázás

Az erősítő kínából érkezik, viszonylag olcsó szállítási költséggel (12euro). Az eladó ad kísérődokumentum-számot, ám ezzel csak addig lehet követni, amíg el nem hagyja Hong-Kongot a csomag. Nagyjából két hét alatt érkezik meg kis hazánkba a Bravo. A dobozban találunk egy Shu-Guang csövet, tápegységet, és magát az erősítőt. Ezeken felül kapunk még egy 3,5mm->6,3 mm jack átalakítót. Semmiféle más kábel nincs a csomagban-ezekről magunknak kell gondoskodni. Manual sincs hozzá, bár nem is igazán szorul semmi sem magyarázatra.

Végszó

A Bravo V2 egy nagyon jó alternatíva azoknak, akik a pártízezres fejhallgatójukhoz keresnek erősítőt. A 100 dollár alatti kategória egyik legjobb versenyzője. A hasonló árú CMoy-oknál jobb, hangminőségben megközelíti a középkategóriát. Alkalmas komolyabb fejhallgatók meghajtásához is, erőtartalékkal pedig bőven rendelkezik. Brávó Bravo Audio!

Specifikáció

Bemeneti feszültség: DC24V
Bemeneti érzékenység: 100mV
Bemeneti impedancia: 100KOhm
Kimeneti impedancia: 20~600 Ohm
Gain: 30dB
Frekvenciatartomány: 10Hz-60KHz +/- 0.25dB
Jel/zaj arány: >90dB
Dinamikatartomány: 84.6dBA(300 ohm) 89.8dBA(33 ohm)
THD: 0.016%(300 ohm) 0.45%(33 ohm)I
Méret 79mm (D) X 79mm (W) X 44mm (H)

Azóta történt

Előzmények

  • Fejhallgatók csatája

    A következő jópár sorban 3 fejhallgató tesztelése lesz olvasható. Lássuk is őket!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.