2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Játékok rovat

Egyszerű szimulátor cockpit házilag

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Barkácsoltam egy szimulátoros célszerszámot, megosztom most veletek a végeredményt.

[ ÚJ TESZT ]

Végeredmény 2.

Hátulról nézve látszik, hogy nem új az ülés, de majd az üléshuzattal ezt is orvoslom. Ahogy fentebb is írtam vagy legalábbis céloztam rá, aktuálisan a funkcionalitás volt az első és nem a szépség. Idővel úgyis dolgozni kell még az egészen, mert a deszka még nedves volt, így nem is lehetett szépen legyalulni. Ha kicsit jobban kiszáradt, szétszedem az egészet darabjaira és flex+csiszolókorong párossal átmegyek rajta. Majd végül jöhet a festés/lakkozás vagy legalábbis valami védelem az egésznek. Mégiscsak fából van.

Hátulról

Az ülés rögzítése egyébként szerencsére nagyon egyszerű volt: elöl középen, hátul pedig a széleken, összesen három sarokvassal történt. A két keresztben rögzített stafni betonbiztosan van rögzítve kapupánt csavarokkal, erre később lehet sínt is szerelni, ha eljön az ideje.

Ülésrögzítés hátul

Ülésrögzítés elöl

Maga az egész szerkezet egyébként a nagy súlya mellett meglehetősen masszív lett. Bár nem tervezem bérbeadni, de nem kell félnem attól, hogy esetleg valamelyik kevésbé finomabb hozzáállású drága ismerős tönkreteszi, ha kipróbálja. Kicsit talán túlméretes csavarokat használtam, de ez volt végül kéznél, na meg az oroszok is tudták, hogy inkább eszetlenül erős legyen valami, minthogy szétessen. Ennek szellemében jártam el én is.

Össze van rakva

A pedálok rögzítésével egyébként bajban voltam az elején. Nem akartam volna se szétfaragni se ragasztani, viszont a DFGT pedálsora nélkülöz mindenféle felfogatási lehetőséget. Van az alján egy tőkesúly, amit négy darab csavar fog. Első ötletem az volt, hogy ezt leveszem, majd a neki szánt talapzatot ezeken a helyeken átfúrom és alulról hozzácsavarozom úgy, hogy a tőkesúly csavarhelyeibe csavarozok. Na, ez a nagy terv végül meghiúsult, mert nem nagyon találtam hozzá megfelelő csavart, azon kívül is ember legyen a talpán, aki a süllyesztett miniatűr kis csavarhelyre alulról, egy két és fél centis deszkán keresztül betalál. Négyszer.
Úgyhogy maradt a szétbarmolós opció, ami végül nem lett tragikus. Kifúrtam a műanyag talpat kétoldalt és egy-egy csavarral fentről odafogattam a talapzathoz. Nem lett túlságosan csúnya, amúgy se látszik használat közben, de fontosabb, hogy olyan helyen van, ahol nem zavaró, mert nem teszem oda a lábam. Másfelől ha leszerelném pl. eladás céljából, akkor a két pici lyuk alig látszik, nem ront se az ergonómián se a használhatóságon.

A pedál rögzítési módja

Ha már ennyi szó esett róla: a kormány a Logitech manapság kapható középkategóriás terméke. Harminc magyar ezres körül vesztegetik, kategóriájában meglehetősen jó darab. 900 fokos elfordulásra képes, szekvenciális botváltó található rajta a hátsó váltógombok mellett. Nekem ennyi aktuálisan elég, mert olyan rFactor modokkal játszok bajnokságokban, amik pontosan ilyet használó autókat szimulálnak. Na jó, nem mind, de egyelőre akkor is ez van. Első körben úgyis a pedálsort kell majd cserélni (Fanatec CSR Elite tervezve), a kormány maga számomra teljesen megfelelő minőségű és tudású. Mint maga az egész cockpit, ez sem igazán szép, viszont igazán jó.

Logitech Driving Force GT

Nos, nagyjából ennyi. Érdekes volt először kipróbálni a cuccot, de szerencsére pontosan azt az érzést nyújtotta, amit vártam tőle. Első próbák alapján persze köridőben nem gyorsultam semmit, de ezt valójában nem is vártam. Viszont a figyelmem végre tényleg a vezetésre irányulhat teljesen, s nem kell arra is osztanom egy keveset, hogy ne rúgjam el magam az asztaltól a kerekes széken vagy a pedál ne mozduljon el kényelmetlen irányba egy bajnoki menet közepén. Ez pedig később, némi szokás után még akár a köridőkben is jelentkezhet majd. Mindenesetre az egész cucc feelingje már most sokszoros a korábbi állapothoz képest.
Így végül tényleg megérte rászánni a két nap fáradságot és a 6200Ft-ot amibe az egész került - nem lett volna ennyi de a faanyagot úgy tudtuk megvenni, hogy kicsit több lett, mint amit előre számoltam.
Szóval a fa került összesen kb. 3800Ft-ba, a csavarok pedig a többi - ezekből szintén nem használtam el végül mindet. Úgy gondolom, hogy ennyi pénzért tényleg egy jó kis cuccot barkácsoltam. Boltban kb. a tízszereséért kezdődnek azok, amikből már talán ki lehet nézni, hogy használhatóak is. Persze ez nyilván nem vetekszik velük, de mégis a saját kezem munkája, egy egyedi, testreszabott célszerszám, amit akkor és úgy módosítok, ahogy nekem a legjobb. :)

N

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.