2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Dunai vízhűtés

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Hónapos tervezést követően végre elkészült az új vízhűtéses proto...

[ ÚJ TESZT ]

Hónapokkal ezelőtt kezdtünk licitálni bacsissal, hogy milyen hűtést kellene kipróbálni. A zöld gondolatok jegyében sikerült kidolgozni egy elég halk megoldást. Ha egészen pontos akarok lenni, akkor az első tesztnél csak a szél zúgása, a víz csobogása és az UPS csipogása volt hallható.

Felhasznált hardver

Alaplap: "nem kár érte" típusú korai Asrock 478-as
CPU: Celeron D 330 (Prescott)
VGA: félmagas (ez fontos lesz) Geforce2 MX200 VGA
Hűtés: nagy full réz hűtőborda A legfontosabb jellemzője, hogy jóval magasabb, mint a videó kártya.
Egyéb: Golyós egér, APC Smart-UPS 3000VA

A következő elveket követtük a felszerelés válogatásánál: Ha véletlenül túl jól sikerülne a vizezés, akkor se sajnáljuk az eredményt. Az felszerelés hordozható legyen a kitelepüléshez. Ez utóbbit elvileg a Smart biztosította, de 40 kg fölötti tömegével a QTH változtatásának legnagyobb akadályát is képezte.

Léghűtés a szabad ég alatt

A meleg szobát felváltottuk a hideg Dunaparttal. A vízhez közel összehefteltük a cuccos, majd gyorsan indult a Windows. Bevallom full automatizált linuxxal is készültem, de a kis SSD is tökéletesen bevállt, csak kicsit több probléma volt vele. Az első kihívást az LCD kábele jelentette, mert pár pin elgörbült. Miután ezt leküzdöttük következett az egér, ami nem volt hajlandó elem nélkül üzemelni. Két 3 éves elem és némi ima után már csak a folyamatosan lefagyó alaplappal kellett küzdeni. Ha nem említettem volna a kondenzátorok többsége púpos volt, mint Quasimodo.

Az első eredmények léghűtés mellett születtek. Ugyan fújt a szél, de legalább a széllökésektől megkíméltek minket az égiek. A külső hőmérséklet 0C, a CPU 32C körül alakult. A fényképet csak a második nekifutásra sikerült elkészíteni, mivel a gép lefagyott. Az az igazság, hogy mi is, mert a szél miatt inkább -10 Celsiusnak éreztük.

Vízhűtés kicsit másként

A következő lépés az volt, hogy vízre rakjuk a rendszert. A réz borda felső része került csak víz alá, de ezt is sikerként könyveltük el, elvégre a vidokártyára még később is szükségünk volt.

Az eredmény természetesen sokkal jobb lett, mint az előző esetben. Azt hiszem, hogy a megfelelő átfolyásnak köszönhető, hogy 21 fokon maradt a CPU teljes terhelés mellett is. A víz 3-4C volt a hőmérő szerint.

"Szerencsénkre" egy kedves érdeklődőt is arra vetett a sors. A bácsika kedves volt, de kicsit visszavetette a munkatempót. Ez megbosszulta magát, amikor váratlan látogatókat kaptunk egy vízibusz formájában. Gyorsan összepakoltunk és nyugalmasabb helyszín után néztünk a következő méréshez.

Eredményhirdetés

A vízhűtés sokkal jobb eredményt adott, mint a levegő. A Duna hullámainak csobogása és a kellemes kilátás további pluszt jelent. Némi üröm az örömben, hogy elég kényelmetlen hosszú távon a vízbe tartani a lapot. Esetleg egy kis tutajra helyezve ez leküzdhető, nem úgy, mint a hideg. A víz hullámzása, jegesedése további gondokat okozhat, de erről majd bacsis posztjában olvashattok.

A léghűtés praktikusabbnak mondható, mert elég kilógatni a gépezetet az ablakon. Nyáron természetesen ügyelni kell, hogy ne kapjon direkt napsütést. Természetesen itt sem minden fenékig tejfel, gondolni kell az esőre, havazásra és az elérhető hűtési teljesítmény is sokkal gyengébb a vízhez képest.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.