2024. május 7., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

OS/2, Win95 és DOS Phenomon

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A 93MHz-es Win7 után fordult a kocka és öreg oprendszereket installáltam mai hardverre

[ ÚJ TESZT ]

DOS, Win 3.1

A 100MHz-es cikkben vetődött fel, hogy meg kellene fordítani a felállást. Három operációs rendszert próbáltam ki egy Phenomos gépen. Azt hittem sokkal könnyebb dolgom lesz, mint a Win7-el, de tévedtem. Hardver és szoftver inkompatibilitás is keserítette életem. Sajnos olyan hibába is sikerült belefutnom, amire nem számítottam és megoldást sem találtam rá.

A felhasznált vas:

Alaplap: Asrock K10N78M AM2+
CPU: Phenom II 920
Memória: 8GB DDR2
Merevlemez: WD 80 GB SATA
Videokártya: AMD HD4850

DOS

A Caldera Open DOS-t választottam, mert ingyen elérhető és évekig használtam, igaz akkor még Novell DOS-nak (előtte volt DR-DOS is) hívták. A gépet nem akartam szétszedni, ezért egy USB-re kötött merevlemezre telepítettem fel. Érdekes módon nem volt semmi gond, nem véletlenül sírják sokan vissza azokat a boldog békeidőket. Felmásoltam pár programot és nekifutottam a tesztelésnek. A képeket fényképezővel készítettem, sajnos nem lettek a legjobbak.

Az első teszt eredetileg a boot idő lett volna, de nem tudtam megmérni, egy másodperc alatt töltődött be. Így a 3DBench szerepel elsőként. Az eredmény értékelhetetlen, mert kicsit túlcsordult. Az 1/6 másodperces záridővel készült fotó azt hiszem elég jól árulkodik, hogy a B terv - stopperrel megmérem a teszt idejét - itt sem működött.

3DBench

A Dhrystone teszt sem adott sokkal jobb eredményt. Akár elszállhatott volna divide by zero hibával, mint több más program, de ebben az esetben a programozók jól és kulturáltan dolgoztak.

dhrystone

Még két teszttel próbálkoztam meg. Szerintem a landmark 2.0 fals eredményt ad, de a speedtest parrotban megadott eredménye nagyjából fedi a valóságot. A kb. másfél évtizedes 486DX2-nél két nagyságrenddel gyorsabb, pedig csak egy magot használ.

A gyors, kb. 5 perces tesztelés után lazítottam és játszottam egy kicsit. Nem akartam 450fps-el Doom-ot tolni, ezért kevésbé véres darabokat vettem elő. A képekre kattintva megnézhetitek nagyobb méretben is őket. Van egy olyan érzésem, hogy nem egy-két fórumozó töltött el hosszú órákat velük még a 2-386-os időkben.

dune2 dyna blaster

Win 3.1

Az első igazán sikeres Windows-t is feltelepítettem egy Works 3.0 társágában. Semmi különös meglepetést nem okozott. Ma már csak telepítésnél vagy a rescue közben találkozunk a 640x480-as felbontás mellett 16 színt felvonultató VGA móddal, de itt nem volt jobb beállítás. Ennek az az oka, hogy a HD4850-hez nem volt 3.1-es driverem, az ATI eléggé el nem ítélhető módon nem támogatja.

Az első képet a Works telepítése közben készítettem. Csak a Win95-ben jelent meg a tálca, ezért minden (programok, mappák) a desktopra került ki. A maga idején ez egyszerű és nagyszerű volt. Kezelte a nyomtatókat, true type fontokat, egyszóval minden akkor modern technikát.

win31 desktop

A Works egy lebutított Office-nak tekinthető program volt, ami gyenge (286) gépeken is lehetővé tette a WYSWYG szerkesztést. Komolyabb (386DX 4MB RAM) irodai gépeken Word 2.0 és Excel 4 futott akkoriban. A Works 3.0 tudása szerintem elég lenne még ma is egy szakdolgozat összerakására.

Csak hogy a teszt se maradjon ki elindítottam a WinTach-ot. Az eredmény igen gyenge. Ez annak köszönhető, hogy sokat görget a Word és Spreadsheet alatt, ami 2D gyorsítás nélkül memória másolással történik. Mindenesetre régen mindenki össze tette volna a kezét egy hasonló eredményért.

WinTach

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.