2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Fotózás rovat

DJI Ronin SC - kisebb, könnyebb, olcsóbb

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megérkezett a várva-várt egykezes, kifejezetten tükör nélküli rendszerkompaktokhoz szánt stabilizátor a DJI-tól.

[ ÚJ TESZT ]

Egy gimbal, mely már ismerten hangozhat sokak számára a nagyobbik tesója miatt, amit a célzott felhasználói réteg elég jól ismer a Ronin S név hallatán. Végül megkaptuk a várva-várt egy kezes, MILC-ekhez szánt,kedvező súlyú kistesót, a Ronin SC-t, 2019 júliusában.

A DJI tökéletesen tudja, hogyan készítsen megfelelő gimbalt, s ez ismételten érződik magán a stabilizátoron, illetve a kivitelezést, a felhasznált anyagokat illetően.

A legkirívóbb különbség az S illetve az SC-t illetően a terhelhetőség, mert bár míg az S 3,6 kg-ig terhelhető, az SC csak 2 kilogrammig, viszont a teljes gimbal súlyán és méretén is sikerült jócskán faragniuk, mert a kistesó csupán csak 1,1 kilogramm, szemben az 1,9 kilogrammal.

A legtöbb MILC felhasználó számára az egyik legkiválóbb választás lehet a Ronin SC, tekintve a súlyát, s hogy teljesen moduláris, kis helyen elfér, bármikor tökéletes társunk lehet.

Az akkut illetően egy 2450 mAh 7,2 V LiPo akkut kaptunk, mely egy teljes feltöltéssel 11 órányi üzemre képes, és egy teljes feltöltés pedig 2,5 órát igényel.

- Könnyű, mindösszesen 1,1 kg.
- Kis helyen elfér, teljesen moduláris.
- 11 órányi üzemre képes egyetlen feltöltéssel.
- Egy, illetve két kézzel is könnyedén használható.

A dobozt kinyitva, elsőre a gimbalon ragad meg a szemem, ahol a már említett prémium érzés fog el, fokozza ezt a hozzáadott kiegészítők tömkelege.

A váz alumíniumból, illetve magnéziumból készült, minőségét illetően hozta azt, amit már megszokhattunk a DJI-tól. Egyszerűen jó érzés kézben tartani, nagyszerű fogása van a markolatnak, tökéletesen érződik, hogy minőségi anyagokból készült.

A DJI Ronin S-nél már megszokott aktatáskában érkezik a stabilizátorunk, bár itt jóval kisebb és könnyebb kiadásban, mely táskát kinyitva tárul elénk gimbalunk, darabokban.

Könnyen és gyorsan összeszerelhető, hisz három fő részből áll:
- tripod,
- markolat (benne az akkuval, az alján 4 rubrikás töltöttségjelzővel),
- gimbal.

Ezek mellett kapunk még pár kiegészítőt:
- kamera támasztékot, melyre a könnyebb kameráknál van szükség,
- lencse támasztékot,
- telefon rögzítőt, (melyet a kamera hot shoe-jára, avagy épp a gimbalunk oldalára tudunk rögzíteni, DE használhatjuk ezt bármely más kameraállványra rögzítve is),
- gyorscsere-talpat (rajta egy pici jelző segédlettel, így amennyiben eltávolítjuk kameránkat a stabilizátorról, nem kell azt újrabalanszolnunk),
- végül pedig pár USB kábelt (USB A - USB C , USB C - USB C, Micro USB - USB C) és egy átalakítót (USB C - Micro USB)

A teljes szett összeszerelése alig pár másodpercet vesz igénye, a tripod csavarját a markolatba csavarjuk, a markolatba pedig becsúsztatjuk a gimbalt, majd lockoljuk, s készen is vagyunk.

A megfelelő balanszolás már picit több időt vesz igénybe, de egyáltalán nem vészes, hisz egész könnyedén megy a kiegyensúlyozás a mechanikusan zárható karoknak köszönhetően, így mindhárom tengelyt egyesével tudjuk állítani.

Összerakást követően állíthatjuk a gimbalunkat a földre a tripodnak köszönhetően, vagy rögtön kézbe is vehetjük, egy, illetve akár két kézzel is. Nincs más teendőnk, mint beizzítani a gépezetet, s kézbe venni konfigurálását, melyet a RONIN applikáció segítségével tudunk megtenni.

Ezt követően aktiválni kell gimbalunkat (Bluetooth kapcsolat szükséges hozzá) a telepített alkalmazás segítségével, amihez szükségünk lesz egy DJI felhasználói fiókra, ha ez nincs, fél perc alatt regisztrálhatunk egyet.

Kisebb kameráknál érdemes használni a kameratámasztékot, illetve a lencsetámasztékot egyaránt, esetemben pl. egy Sony A6400 illetve egy Sigma 16 mm f1.4 került a stabilizátorra. A támogatott vázak és lencsék tekintetében érdemes rápillantani a DJI oldalára a vásárlást megelőzően.

A balanszolást megelőzően figyeljünk rá, hogy minden a helyén legyen, kössük össze a Ronint a kameránkkal, esetleges plusz eszközön legyenek felrakva a Roninra, majd csatlakoztassuk ezek kábeleit, a lencsén ne legyen sapka, s bele is vághatunk pár perces balanszolgatásba.

Mindenképp érdemes összekötni a stabilizátorunkat a vázunkkal, mert ily módon tudjuk csak vezérelni az appon keresztül pl. a panoráma, timelapse, motionlapse, egyéb módokat. Illetve csak így működik a felvétel rögzítő gombocskánk a markolat fölött, melyet félig nyomva tartva fókuszálhatunk, teljesen lenyomva pedig felvételt indítunk / állíthatunk meg.

A Ronin SC is számos filmkészítési módot támogat mint például a “pan follow”, “pan & tilt follow”, “FPV” és a “3D 360 Roll”, amelyeket külön-külön, egész pontosan 3 felhasználói profilhoz tudunk rendelni, melyen profilok között a gimbalon található “M” gomb nyomogatásával tudunk váltani.
A már említett “M” gomb mellett található a felvétel készítő gombunk, mely segítségével tudunk fókuszálni is, amennyiben félig lenyomva tartjuk, avagy felvételt indíthatunk, s állíthatunk meg.
// ehhez természetesen szükség van kábeles összeköttetésre a gimbalt, s kamerát illetően //
Ezen két gomb felett található a kis joystickunk, amellyel könnyedén tudjuk vezérelni stabilizátorunkat.
A másik oldalon pedig találunk egy úgynevezett “ravasz” gombot, melyet kétszer megnyomva középre igazítja kameránkat, nyomva tartva pedig irányt tart a három tengely, nem követi mozgásunkat, tehát bárhogy mozgatjuk az SC-t, tartja a gomb lenyomásakor felvett pozíciót, háromszor megnyomva pedig átvált “szelfi” módba, megfordul a kamera

A felhasználói profiljainkat a telefonunkon telepített RONIN app segítségével tudjunk testre szabni. Ezen alkalmazás ingyenesen tölthető iOS-t futtató eszközök esetében az App Store-ból, Androidot futtató készülékek esetében pedig a Play Store-ból.
Fontos megemlíteni, hogy teljesen újratervezték a RONIN alkalmazást, sokkal kezelhetőbb, átláthatóbb lett, s ahhoz, hogy megfelelően ki tudjuk használni az SC adta lehetőségeket, mindenképp érdemes letölteni azt. Továbbá, Android és iOS-t futtató készülékek között van némi eltérés, például a force mobile csak iOS-t futtató eszközökön működik jelenleg.

Az alkalmazás letöltését követően máris könnyedén tudjuk párosítani eszközünket (DJI fiókra minden esetben szükség van). Frissíthetjük a firmware-t, módosíthatjuk az eszköz nevét, jelszavát. A kezdőképernyőn testre szabhatjuk a motor paramétereit, balansz tesztet indíthatunk, testre szabhatjuk a már fentebb említett felhasználói profiljainkat, és ellenőrizhetjük gimbalunk jelenlegi állapotát.
Vezérelhetjük telefonról is virtuális joystick segítségével a kamerát, készíthetünk timelapse, motionlapse felvételeket, panorámát.
Továbbá itt aktiválhatjuk az újonnan debütált “Active Track 3.0”-át, mely segítségével követhetjük kameránkkal a telefonképernyőn kijelölt objektumunkat. Viszont ehhez szükséges rögzíteni telefonunkat mindenképp a kamera tetejére, a kapott telefonrögzítő segítségével.
Illetve kaptunk még egy plusz funkciót, az úgynevezett “Force Mobile”-t, ahol a telefonunk giroszkópja segítéségével irányíthatjuk kameránkat, ahogy mozdítjuk, döntjük telefonunkat, azt a mozgást real-time követik stabilizátorunk tengelyei.

Picit visszatérve a felhasználói profilokra:
Lehetőségünk van minden egyes profilt testre szabni picit mélyebben is. Választhatunk még a már korábban említett módok közül:
- Pan & Tilt follow,
- Pan follow,
- FPV (sport mód, a gyors mozgások lekövetése érdekében),
- Customised,
- 3D 360 Roll.

Majd miután kiválasztottuk az adott filmkészítési módot, lehetőségünk van ezeket testre szabni igényeinknek megfelelően, s hozzárendelni azt a felhasználói profilunkhoz.

Mindent egybevetve az appot illetően, nagyon jó lett, stabil, azonnal csatlakozik gimbalunkhoz, amit elég részletesen testre szabhatunk, igényünknek megfelelően.
Mindezek mellett a legfontosabb, hogy könnyen kezelhető, s jól átlátható.

A negatívumok:
- a méretéből fakadóan, nem minden MILC szettel így kompatibilis, érdemes a gyártó oldaláról puskázni vásárlás előtt,
- maximum terhelhetősége csak 2 kg,
- a matt kivitelezés a vázon könnyedén karcolódhat,
- balanszolgatás néha kicsit nehézkesebb lehet, zoom lencséket illetően, továbbá van olyan lencse ahol szükséges a támaszték, s van ahol kibillenti az egyensúlyból ez miatt, el lehet szöszmötölni vele, ha váltogat az ember a setupok között.

Nagyon ajánlom mindenkinek, aki egy kisebb kompakt gimbalt szeretne vásárolni, ami kis helyen elfér, s súlyban is nagyon baráti, tökéletes társ lehet minden pillanatban. Amennyiben már rendelkezel Ronin S-sel, úgy nem feltétlen érdemes váltani, hacsak nem a súlya miatt, ellenkező esetben tökéletes választásnak bizonyulhat az SC, persze ha a szetted súlya nem haladja meg a két kilogrammot.

Árakat illetően:
117 900 Ft - az alap kit
150 900 Ft - a pro combo kit (a felárért cserébe manuális fókuszállítás lehetősége a gimbalon).

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.