2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Diszkófény a hálószobádba!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Megnéztük, hogy mit tud a Kínából érkezett mobil lézershow, mely a leírása szerint égboltot varázsol.

[ ÚJ TESZT ]

Egyik partnerünk, a kínai telefonok és egyéb kütyük árusításával is foglalkozó NeoDigi megkért minket, hogy tekintetünket fordítsuk legújabb portékájuk, a hordozható mobil lézershow felé, mert nagy reményeket fűznek hozzá. Ami azt illeti, mi meg elég lököttek vagyunk ahhoz, hogy az ilyesmi lázba hozzon minket, gondolkodunk is egy geekeknek szóló oldal indításán — a lényeg tehát, hogy eleget tettünk a kérésnek.




Ez egy nagyítható kép!

A cucc nemes egyszerűséggel Mini Laser stage lighting névre hallgat, oldalt tollal be van pipálva, hogy ez az S-D09 típusú eszköz, létezik ugyanis D07, D08 és D10 típusjelzésű variáns is. Tipikus kínai termék, se gyártója, se honlapja nincsen, oldalt tört angolsággal írt feliratokat lehet olvasni, álljanak hát itt cenzúra nélkül:

Holographic laser Star Projector. Dynamic Liquit Sky, Animated Moving Starts, Cloud formation, Fully Adjustable Motion Speed, Sound active & Auto-mode. All this wonder and beauty of the night sky happen in your room! Made in China.

Megtévesztő tehát a dolog, a részletesnek kevésbé nevezhető leírás szerint ez nem egy házibuliba, hanem egy hálószobába való cucc, ami éjszaka az égboltot vetíti a plafonra, így vigyázván álmunkat. A cuccot borsos áron külföldi webshopok is árulják, ezek egy részén a "make your room romantic" kifejezés próbál a midnennapos hajtásba belefáradt párok szívébe némi érzelmet és lángolást csempészni. Lényeg a lényeg: én ezt nem a hálószobába tudom elképzelni, még csak nem is a lakásba, de ennyire ne szaladjunk előre. Kínai cuccról lévén szó sok információval nem rendelkezünk róla, az biztos, hogy kétszínű, a piros fény hullámhossza elvileg 660 nm, míg a zöldé 532 nm. Tömege 800 gramm körül van, tehát nagyon könnyűnek mondható, de abból a szempontból nem mobil, hogy működtetéséhez hálózati áramforrás szükségeltetik, 5 volton 5-50 mW-t eszik.

Bekapcsolás után akkor is enyhén búgó hangot hallhatunk, ha nincs fény, ez az aprócska ventilátorból jön, a cucc ugyanis léghűtéses. A melegedésről túl sokat nem tudok mondani, ugyanis egyhuzamban tíz percnél többet sosem használtam, azalatt hideg volt, mint a jég, de ebből messzemenő következtetéseket levonni valószínűleg fölösleges. Hátul egész sok kapcsoló látható, rögtön van egy háromállású csúszka, ezzel lehet készüléket ki- és bekapcsolni, utóbbi miatt van két állás, van ugyanis normál és stroboflash (gondolom ez a stroboszkóp-mód) működés is. Fontos a másik oldalon látható kétállású gomb is, ezzel állítjuk be, hogy a cucc csak úgy magától menjen, vagy a zene ütemére próbáljon valamit csinálni — az elején ugyanis található egy mikrofon, de sajnos elég tompa, az érzékenységén pedig nem lehet állítani, a zenének tehát szó szerint üvöltenie kell ahhoz, hogy a cucc hallja. Két tekerő van még, az egyik a motor mozgásának sebességét állítja (ennek az automata, tehát nem zenére mozgó) módban van szerepe. Az utolsó tekerő a stroboszkópos, automatikus módban működik, a villogás sebességét állítja.

Elég nehéz képen vagy videón érzékeltetni, hogy hogyan működik a masina. Valószínűleg messze nem vagyok annyira tapasztalt fotós, hogy jól meg tudjam örökíteni a masina működését, jobb híján tehát csak különféle záridőkkel variálva fotóztam az általa szórt fényt, a végeredmény egész szép lett. Érdemes megjegyezni, hogy a cucc érzésem szerint 60-70 fokos "fényszóró-szöggel" rendelkezik, tehát ekkora szögben vetíti kis az apró lézernyalábokat — ez nagyjából egy kisfilmes fényképezőgép 28 milliméteres (ekv.), tehát nagylátószögű állásának felel meg, tehát ha egy átlagos kompakt fényképezőgépet a lézergép tetejére raknánk, a gép által lőtt lézernyalábok nem férnének bele a képbe.


A diódák élettartama nem ismert, a hasonló cuccoknál ez általában 10.000 óra (27 év) szokott lenni, ezzel tehát remélhetőleg nem lesz gond. A masinát rögzíteni egyébként kétféle módon lehet: vagy rácsavarjuk az aljára a hozzá kapott, kissé instabil tripodot (háromlábú állványt), vagy felfúrjuk a plafonra, ahol aztán a rögzítésül szolgáló résznek köszönhetően szabadon variálhatjuk a dőlésszöget.

Errefelé kattintgatva megcsodálható az általam készített videó is, melynek elején zenére működik a hordozható lézershow, míg a második részben automatikusan forog — itt hallani lehet a működéssel járó búgást is.

Érdekes cucc ez a mostani. Én őszintén szólva többet vártam tőle, a két szín és az ide-oda-ide-oda mozgás hosszútávon nem túl lenyűgöző, de ami azt illeti, nem vagyok a téma szakértője, lehet, hogy egyes szórakozóhelyeken már ez is cool. Jómagam nem bírom az efféle villogó fényeket, mondhatni tehát, hogy nem a jó emberhez került a kütyü, én otthon akkor sem használnám, ha lila hó esne, de ha objektíven nézem a gépet, akkor bizony nagyon jó vétel lehet a kisebb költségvetéssel operáló táncolós helyeknek, de még azt is el tudom képzelni, hogy a házibulikat kedvelő fiatalok egy csoportja összedob egy ilyenre, ami így minden házibulin ott lehet. Végleges ár ugyanis nincs, de 20-25.000 forint körül lesz a cucc, ami a gyorsan feltérképezett piacon elég jónak mondható, ugyanis a legolcsóbb (szintén kétszínű, szintén hangvezérelt) diszkós lézerek 60-70.000 forint környékén mozognak.

Bocha

A lézershowt a NeoDigi biztosította. Az eszköz hamarosan megvásárolható lesz a cég webáruházában.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.