2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Creative Zen V Plus - kisegér

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Épp a minap vehettem kezembe a Creative Zen sorozathoz tartozó lejátszóját, mely a V Plus...

[ ÚJ TESZT ]

Épp a minap vehettem kezembe a Creative Zen sorozathoz tartozó lejátszóját, mely a V Plus névre hallgat. Ez egy egészen új modell, nagyjából az iPod riválisának tekinthető.

[kép]

Kicsomagolva
A doboz maga igen kompakt, benne a lejátszó mellett néhány aprócska kiegészítőt találunk. Jó pont, hogy a „Quick-start” kézikönyvben van magyar rész is, ráadásul szépen lefordítva, nem holmi „táv-ural” pontossággal.
Gyorsan tegyük túl magunkat a kiegészítőkön... van tehát egy telepítő CD-nk, egy átlagnál jobb minőségű, kissé túlméretezett tokunk, adnak még nyakpántot, USB kábelt, jack-mini-jack átjátszókábelt, és természetesen egy fülhallgatót.

[kép]

Kézbevéve
Épp itt az ideje kézbe venni magát a terméket. Be kell, hogy valljam, rögtön beleszerettem a formájába. Kicsi, kerek, és igen stapabírónak és karcállónak tűnő műanyag borítja. Felül a csatlakozóaljzatok, oldalt hangerőszabályozó és felvétel gomb található, elöl pedig egy joystick, és két világításra is képes gomb. Utóbbi bizony igen kicsike, ahogy az egész lejátszó, tehát nem ajánlott lapátkezű embereknek.

Bedugva
Sajnos a számítógéphez való csatlakoztatás előtt föl kell telepíteni a szükséges szoftvert. Ez kb. 10 perc, de jól testreszabható folyamat. A 30 megabájtos programcsomag lejátszót, konvertálót, szinkronizálót tartalmaz, egyszóval mindent, ami csak kellhet. Amúgy a Winamp segítségével is át lehet másolni a zenéket, sőt a Sajátgépben is megjelentethető. Adatokat is lehet rá másolni. Sajnos a sebesség igen alacsony, ez csalódást okozott. Nem ajánlom a lejátszót azoknak, akik mindennap teljesen új zenével töltenék fel, mert ez az 1 gigabájtos változatnál eltartott vagy húsz percig.
Ha más gépen, pendrive módban szeretnénk használni, hogy ne kelljen telepíteni, akkor a rá használt helyet a zenéből kell elvennünk. Mindez az MTP hátránya, aminek jelenlegi tudásom szerint túl sok előnye nincs.

[kép]

ON
No, de most már be is lehetne kapcsolni. A képernyő kissé pixeles, ám mivel OLED, ezért élénk és minden irányból látható. Öröm nézni a színeket rajta. A kezelhetőség kissé nehézkesebb; a joystick maga gyors, de a mellette levő két gomb nyomáspontja nem túl jól definiált.
Ellenben a kezelőfelület zseniális. Van itt minden: testre szabható menük, elforgatható képernyőtartalom, óra, ébresztő. Eleinte kissé nehézkesnek tűnt a navigálás, de rövidesen megszoktam és kényelmessé vált.

Kivesézve
A készülék a hangminőséget tekintve nem rossz. Talán nem Winamp, nem iAudio, de MP3-ra, buszon, fülessel jó. Tényleg kellemesen szól, bár a kézi equalizer nem tűnt valami érzékenynek, nem túl használható. Ugyanígy a mélyhangkiemelés is: működik, csak mintha a többi hangtartomány elhalkulna. Szerencsére nyolcféle gyári hangzást is használhatunk, melyek karakteresek, és mindenki megtalálhatja az ízlésének ill. a számhoz megfelelőt.
Lejátszási lehetőségekben nincs hiány: album, előadó stb. szerint válogathatunk, van DJ mód, ami különféle szempontok alapján válogatja össze nekünk az útravaló zenét. Természetesen saját playlistet is készíthetünk, ahogy könyvjelzőket is.

Lefikázva
Mindemellett képeket is lehet nézegetni. Ez a funkció aránylag gyors, van diavetítés, nagyítás, mappakezelés. Hasznos.
Elvileg akár videókat is lejátszhatunk. A készülék itt háromszorosan is csődöt mond: egyrészt a sebesség mindössze 15 fps, másrészt konvertálni kell, és a program egy 30 megabájtos AVI-ból képes volt egy 160(!) MB-osat készíteni, ami ráadásul képméretre kb. feleakkora. Reménytelen. (A harmadik érv azon véleményem, hogy ilyen kicsi képernyőn amúgy is butaság videózni, ugyanígy a Sandisk e250-en sincs értelme. Aki ilyet szeretne, vegyen PMP-t.)

Dicsőítve
Ó, és kihagytam az „egyéb” funkciókat. A lejátszó ezek terén remekel: van diktafon -felvétel gombnyomásra- benne jelerősség-jelző, és hasonlók. WAV-ba vesz föl, a beszéd érthető, persze tompa, de a háttérzajok alig-alig hallhatóak. Meg a vonalbemeneti felvétel WMA-ba, akár 160 kbps, teljesen jó. Sőt, ha valakinek nagyon kell, még az Outlook kontaktjait és eseményeit is szinkronizálhatja és megnézheti. Lehet rádiózni is, eltárolni az adókat stb.

...értékelve
Nos, azt hiszem, ezzel kívül-belül kiveséztem a Zen V Plus tulajdonságait. Ha valaki a sima Zen V megvásárlása mellett döntene, néhány ezer forint spórolás mellett élvezheti a rádió, a videólejátszás és a képnézegetés hiányát. Összességében szerintem mindenki láthatja, hogy ez nem egy kompromisszummentes termék (melyik az?...). Az alacsony árban benne van egy szuper interfész, minőségi kialakítás és egy halom funkció. A videólejátszás és az átviteli sebesség a gyenge pont. Ennek megfelelően tessék használni.
Ha csak egy „menő”, egyszerűen kezelhető lejátszó kell, és fontos a strapabíróság, akkor ajánlott. Audiofilek, menő vidijós gyerek és üzletemberek kerüljék el.

Ami tetszett:
+dizájn, anyaghasználat
+menük, testreszabhatóság
+sok-sok funkció
+kellemes hangminőség, gyári EQ

Ami nem annyira:
-kézi equalizer, mélyhangkiemelés

Ami nem:
-átviteli sebesség, MTP
-videólejátszás

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.