2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Corsair Obsidian 800D és a többiek

A gagyitól a minőségik, avagy hogy jutottam a Obsidian 800D-ig....

[ ÚJ TESZT ]

Corsair Obsidian 800D

A cikk a Corsair Obsidian 800D -ről szól, illetve arról, hogy hogyan jutottam el idáig... Hogyan süllyed valaki addig az évek folyamán, hogy minőségi házba öli megkuporgatott kis pénzecskéjét. Egyszerűbben fogalmazva, bemutatom egy kb 2001 -ben beszerzett házamat, és a fejlődés útját, a 800 D-ig...

És akkor először az Obsidianról.
A házat több támadás érte egy topicban (bizonyára több topickban is, csak mindent nem olvasok el) - többek között ezért is ragadtam billentyűzetet -.
Az első és legnagyobb hibájának az árát szokták felhozni.

Nos nem olcsó, tény. De a kérdés inkább az, megéri e az árát. (ugye szokták azt is mondani, hogy nincs drága termék, legfeljebb nem neked találták ki. Nyilván ebbe bele lehet kötni, több okból is. Egyrészt vannak azért sznoboknak kitalált termékek, amit csak a márkanév ad el - nem kizárólag és feltétlenül műszaki cikkekre gondolok -. Másrészt vegyünk egy konkrét példát, napjainkban, 120-140e körül van egy androidos HTC Desire. Drága, de akinek ez van azt mondja, igen, ezt megérte, ilyen jó, olyan jó. Na most 5 év múlva már eladhatatlan hulladék lesz a cucc (lehet kicsit túlzok). Míg a Obsidian, jó eséllyel, ha megkímélt állapotú, eladható cumó marad 5 év múlva is)

Azt még hozzá kell tenni, hogy én postaköltséggel kb 70-ért vettem a házat, míg most 100-at kérnek érne, ami azért nem kevés különbség.

A kis kitérő után, vegyük előző házamat a Stacker-t, kb annyiba volt minden kiegészítőével, mint a 800d (kiegészítőkkel, inflációval stb) Megbántam , hogy megvettem? Egy percig sem. Három teljes konfig cserét túlélt a hat év alatt amíg nálam volt (de lehet 4 konfig is volt benne, nem vagyok biztos a pontos számban)

Az első Stackerben lévő konfig újkorában ért kb 150 e-t (ház nélkül). Ma már gyakorlatilag ipari hulladék.
Míg a ház akár ma is eladható.
Remélhetőleg ugyan ez lesz elmondható az Obsidian-ról, kb 6 év (boldog?) együttélést tervezek vele, folyton megújuló belsővel.

Nézzünk másik szempontot, mitől is kerül sokba a cucc? Mi van benne? Hát sok levegő, mivel naaagy... Stackernél is nagyobb, no azért annál nem sokkal. Merev falak, szálcsiszolt alumínium, benne van az anyag, mivel közel 20 kg. Összerakva a konfiggal, van tömege cuccnak, nem vitás.
Találunk benne 3 db jó minőségű, halk 14 cm-es ventit. A legnagyobb jóság viszont, nem más mint a 4 winyót fogadni képes hotswap winyótartó. Nem is a hotswap ami nekem nagyon tetszik benne, hanem az, hogy veszek egy új hdd-t, betolom és kész. Ez az igazán gyors szerelhetőség.
Fent egy ajtó mögött bújnak meg a csatlakozók, Usb-k, hangkimenet, firewire. Én nem szeretem az ajtós megoldásokat, de mivel ezek viszonylag ritkábban használt cumók, belefér.
Ami nekem fontos volt, ne a ház tetején legyenek a csatlakozó , mivel asztal alá betolva áll a cucc (és sajna látni torony házakban is azt az agyatlan megoldást, hogy a batár nagy ház tetejére pakolják a csatlakozósort).
Ide tartozik még, hogy lábai méretes gumi bakok. Ami egyrészt jó, mert megfogja a rezonanciát, viszont rossz, mert nehezen mozgatható. (Hogy megint a stackerhez hasonlítsam, ott lehetett választani, hogy görgőt szerelek fel - fékezhető természetesen - avagy fix talpat. Én a görgőt raktam fel.)

A ház külseje, nekem tetsző, végletekig letisztult, minimal, sarkos, szögletes történet. Versenyzett még -ami a külsőt illeti - a Nexus Edge - de ajtós volt, kábel elvezetés nulla - , meg pár Lian-Li, viszont azoknál pl fent voltak a portok, illetve árban közel ott voltak - vagy akár drágábbak - mint a Obsidian, és egyiknél se volt olyan jó a kábelezhetőség. Így hamar elhullottak az ellenfelek.

És jut eszembe nem is írtam, az egyik legnagyobb ötletről, hogy mitől olyan jó a kábelezhetősége. Minden kábel hátul van elvezetve, így a legáramlást nem befolyásolják negatívan, és nagyon esztétikus látványt teremtenek.

E mellett -bár ez éngem nem érint - víz-hűtésre is előkészített a kuckó.
Az alaplapi tálca olyan, hogy hátsó rögzítésű proci hűtőket is lehet szerelni, mivel van egy lenyitható rész a tárcán. Én mondjuk általában lapostól szoktam procit cserélni, így nékem az sem akkora hú ha. De ki tudja, mit hoz a jövő?

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.