2024. április 18., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Convoy M1 és M2 elemlámpa bemutató

A Convoy teljes M-szériáját szeretném az olvasókkal megismertetni ebben a rövid cikkben.

[ ÚJ TESZT ]

Használat közben

Ismét fel szeretném hívni a figyelmeteket arra, hogy a két lámpa két különböző driverrel lett vásárolva, így az összehasonlításnál ezt is figyelembe kell venni.

Először a lámpák áramfelvételét mértem meg, hogy mégis mennyit tudnak a gyakorlatban.
Convoy M1 8x7135 driverrel:
2,84A - magas fokozat
1,26A - közepes fokozat
0,14A - alacsony fokozat

Convoy M2 6x7135 driverrel:
2,09A - magas fokozat
0,86A - közepes fokozat
0,12A - alacsony fokozat

Mindkettő lámpa hozta a gyárilag megadott értékeket, a fokozatok elosztása megfelelő fényerőbeli távolságra van egymástól. A legkisebb fokozatban még simán használható elemlámpának de egy 1 lumenes holdfény mód már igazán jó lenne, másba nagyon nem tudok belekötni.

Ha már ezt megmértem akkor megmértem a lámpáknak a hőtermelését is, mert az még egy nagyon fontos szempont. Az M1-es már volt velem kint egyszer túrázás közben és meglepően jól vizsgázott a hűtése. Ebben szerepe volt a hűvösebb időnek és a légmozgásnak is, de most szokás szerint 21°C hőmérsékletű szobában zárókupakra állítva mértem őket és készítettem hozzá a grafikont amit lentebb láthattok.

A diagramból látszik, hogy a gyengébb driverrel szerelt modell esetén a melegedés nem jelent problémát, a 15 perces teszt alatt nem melegedett a lámpa fején a legmelegebb ponton sem 50°C fölé, míg az M1-es az erősebb driverrel éppen csak nem értel el a 60°C hőmérsékletet. Gyakorlatban azonban az M1 nálam jól vizsgázott az erdőben, nem vettem rajta észre eszeveszett melegedést, így ha már van légmozgás is akkor a fejen lévő hűtőbordák szépen adják át a hőt a levegőnek.

Ismét fotóztam az elérhető maximális fényerőket is és össze is vetettem más modellekkel. Az elkészült képeket az alábbi animációban láthatjátok:

Az S2+-nál mindkettő távolabbra világít, a jobb oldalon lévő fa távolsága 100m és mindkettő lámpa megvilágította. A driverek közti erőkülönbség is jól látható, míg az M1-es elvilágított a 100m-re lévő célpontig addig az M2 a gyengébb driverrel ugyan elvilágított addig de a hotspot már eltűnt. A leggyengébben ismét az 502B szerepelt. A fotó nem adja vissza a látottakat, de azért ennyire nem rossz a helyzet.
A fát ugyan nem világította meg de a hotspot még 80m-nél szemmel látható volt. A szórt fénye kevéske, ezt nem sikerült fotóznom, az összes többi lámpa maga alá gyűrte könnyedén.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.