Hirdetés

Chenbro SR30169 szerverház bemutató

Egyéb alkatrészek

Sandisk P4 32GB SATA SSD 2,5", 8,5 ezer

SSD-ből újat szerettem volna, tekintve, hogy "kopó" alkatrészről van szó. Mivel tudtam, hogy nem lesz olcsó a projekt, szerettem volna 5-10 ezer forint között maradni. Nyilvánvaló volt, hogy ebbe csak 64 GB alatti kapacitás fog beleférni, ami kicsit szomorú, mert általában onnan kezdődnek az igazán gyors SSD-k. Maradt tehát a 32 GB-os méret. Ebből a boltokban már nincs nagy kínálat, Kingfast volt 8 ezer forint környékén (most drágább), de abban meg nem volt TRIM támogatás. Így aztán a Hardveraprón kezdtem nézegetni. Rá is találtam EasyR ajánlatára. Szerencsém volt, pont volt egy 0 napos, párszor indított, szűznek mondható darab. Bár nincs versenyben a mai megoldásokkal, így is villámgyors, a telepített Lubuntu pár másodperc alatt indul el rajta.

Kép forrása: www.hughsnews.ca

Samsung 2x2GB SO-DIMM DDR3-1333, 3,5 ezer

Hirdetés

Nem kopó alkatrész, nem is akartam újonnan venni. Belefutottam a Hardverapró legjobb ajánlatába. Zsolesz010 gyakorlatilag új modulokat adott el nekem, mivel frissen vásárolt notikból kerültek ki, bővítés után.

Kép forrása: www.gumtree.com.au

BeQuiet Pure Power L7 350 W, 6,5 ezer

Tápegységből 250-350 W-osat kerestem. Kitétel volt a jó hatásfok, valamint az ultra halk működés. Tápegységekből kicsit meg voltam lőve, mivel nem tudtam, létezik-e manapság ilyen kicsi teljesítményű, mellé csendes áramforrás. Szerencsém volt, Duliee gyakorlatilag egyetlen nap alatt megtalált a piac leghalkabb megoldásával. Gyorsan le is boltoltuk, egy újszerű tápegységet kaptam postán.

Kép forrása: www.arukereso.hu

Coolink SWiF2-120P, 2,5 ezer

Mint kiderült, nem hangos az eredeti sem, mivel a gép építésénél a legnagyobb csend elérése volt az egyik fő cél, így ez sem maradhat. Az alaplapon található hűtőbordáról a 4 cm-es légkavarót már azelőtt levettem, hogy meghallgattam volna a hangját. Pont emiatt olyan ventilátort kerestem, mely halk, de azért tisztességes légszállítással rendelkezik. Már ez sem könnyű feladat, erre rájön, hogy nem akartam túl sokat költeni rá. A PWM-hez ragaszkodtam, mivel az alaplap kezeli. Így jött a Coolink SWiF2-120P. Vannak jobb adatokkal rendelkező ventilátorok, de ár/teljesítményben ez tűnt a legjobbnak.

20 pin to USB 3.0, 1,5 ezer

Bár az alaplap nem támogatja, de engem zavar a háznak ez a kis hiányossága, így megrendeltem egy adaptert, amivel le tudom váltani a 2.0-s megoldást. Persze kell hozzá egy átalakító is, hogy az alaplapra rá tudjam dugni. :D

4 db PC-ház csavar, volt belőle

Általában, a szerverekben a szerszámot nélkülöző megoldások jellemzőek. Az egyik legegyszerűbb, hogy az alaplapot kézzel oldható csavarokkal rögzítik. Sajnos mITX lapoknál egy egyik furat az egyetlen PCI-e port elé esik, oda faragnom kell még valamit. Sok értelme ugyan nincs, de azért mutatós.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt