2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Revoltec Seventy 2 ház bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A ház jól tükrözi a minőséget, és a használhatóságot, amire tervezték, de a táp elhelyezése problémás és hangos a ventilátora.

[ ÚJ TESZT ]

Ezt a cikket kb. 3 éve írtam, csak elfelejtettem publikálni, de most pótoltam :)

Már tavaly decemberben eldöntöttem, új gépet fogok hamarosan venni.

Egyrészt az eddig szolgálatot teljesítő számító egység - lévén több, mint 36 hónapos, 2007. szeptember 1. óta - kezdett negyedakkora teljesítményt adni, mint szükséges, és egyre gyakrabban láttam, hogy minden szoftver kezdi 100%-ig (vagy 150%-ig) kihasználni a gép erőforrásait, így itt volt az ideje az upgrade-nek, a váltásnak, és egyébként is nagyon tettszettek azok a házak, amelyekben alul van a táp. Nem csak azért, mert átgondoltabb, hanem mert szellőztetésre is jó hatással van.

Mivel aktív PH! olvasó, fórumozó kartárs vagyok, erre a szimpatikus gépházra is itt akadtam... :)
Pontosabban nem rá, hanem a kisebb tesójára.

Azonban utánanéztem, és ráakadtam az egyel nagyobb Sixty 3-re. Amin már majdnem minden az elképzeléseim szerint alakult... csak ha már lúd, legyen kövér, és miért nincs rajta USB3.0 elől? Nem is kellett több, szétnéztem, mi van még ezen az oldalon...

A gyártó egyébként is szimpatikus volt, tehát gondoltam, nagy baj nem lehet. Rá is akadtam nem sok keresgélés után a címben szereplő Seventy 2-re.
Alsó táp, előlapi USB3.0 plusz bónuszként -, hogy ne kelljen ideiglenes HDD berakásakor szétkapni a házat-, egy felülre beépített SATA HDD-dokkoló a tetején.


(forrás: www.revoltec.com)

Délután kezdtem összeszerelni, és röpke 3 óra alatt sikerült is mindent (majdnem) a magam kedve szerint elrendezni. Mivel az országban jelenleg 2 darab van, az egyik még elvileg az importőrnél, a másik meg nálam, remélem elég jó cikket/bemutatót sikerül nektek összehoznom, hogy kedvet kapjatok hozzá. :)

A csomagolásból kivéve tapasztaltam meg az előző házhoz képest, hogy mi is a gazdaságos anyaghasználat. Ez a kuckó, nem volt 5 kg sem. Bár a gyári adat mást mond. Nem nyekereg, nem hajlik, kellően merev, hogy megtartson engem, de elég könnyű ahhoz, hogy minden különösebb erőkifejtés nélkül lehessen kiemelni, asztalra tenni, stb., ha pl. szerelésről, vagy HW cseréről van szó.

Mivel a bekapcsoló és a reset gombok, valamint az üzemállapot, és a HDD aktivitást jelzők is a ház tetején vannak, kellemesen kézre állnak, ha a padlón helyezkedik el. Ha asztalon tartod, már más lesz a fekvése, de úgy használva sem kellemetlen.

Miután kibontottam, és a kis "szerelőpadra" helyeztem, láttam, hogy az építményen belül van a kis "ajándékdoboz", ami a házhoz tartozó plusz egy 2.5" HDD beépítőkeretet (alapból 3db 3.5" HDD keret van beépítve), és a csavarokat tartalmazza.

Ha megnézitek oldalról a felső rész, kicsit lejt. A hátsó részen ott van a molex csatlakozóról 12V-tal táplálkozó 19 cm átmérőjű ventilátor, ami a házban keletkező levegőt igyekszik a kürtő felé irányítani.

A jobb szemléltetés miatt, oldalra feküdt.

Az arány bemutatása miatt csináltam egy képet egy AAA méretű elem mellett is.
Ahogy beszereltem az alaplapot és a tápot, kezdtem rájönni, hogy néhány dolgot azért megmásítanék a mérnök helyében. Pl.: a tápot - nem vagyok képes felfogni - miért kell a ventilátorral felfelé beszerelni, (tehát, hogy a házban lévő levegőt szívja...) megerőltetve így a légáramlatot forgató másik két ventit. Mivel a ház elejében is van egy 14 cm átmérőjű, a 3 HDD keret előtt.

Itt látni a habszivacsból készült tappancsokat, és a "kipufogót" a ház tetején, az alsó rácson át.
Mivel "vájtfülű" vagyok, nem szeretem ha a gépem a kelleténél hangosabb.

Ebből a szempontból a HDD keret előnyös, mert igaz, kicsit macerásabb, ha ki-be kell szerelgetnünk, de hang szempontjából mindenképp előnyös, hogy gumilábakon álldogál a 3.5" méretű tárhelyünk.

Gumilábak a rezgés elnyelésére.

(Forrás: www.revoltec.com)

A belső részt egy ASRock 880G Extreme3 és bandája vette birtokba, akiket Phenom II X2 555BE(@X4B55), és A-DATA 1600G 2(x2)GB, valamint Radeon HD4830 - hangtalanítva egy Accelero S1 rev 2-vel.
Mondanom gondolom senkinek sem kell, hogy szeretnek melegedni.

Amennyire látni, a processzor működését biztosító tápcsatlakozó vezetéke alulról keresztbe (húzta a számításaimat) vezet(-ne), de kis furmányossággal sikerült az alaplap alatt átvezetnem.
És így nem is látni.

Kábelek szempontjából a félig kölcsönkapott Chieftec 500W-os darab nem tetszetős, ezért a "moddolás" még várat magára. Így a vezetékezés kissé kaotikus állapotokban van megoldva jelen pillanatban.

Az élek eldolgozására egy szavam sem lehet, a ház nem karcol, karmol, vagy csikar, mint egy tüzes menyecske, de nem is az a dolga.
A gyors rögzítők használata ma már szinte mindennapos az ilyen kategóriájú házaknál, ha az optikai, vagy előlapi panelekről van szó.

Apropó előlap!

Bár már annyira kevesen használják, de ha mégis kellene, akkor meghagyták a helyet a jó öreg 1.44"-es floppynak is.

Beröffentve.

Konklúzió:

A ház jól tükrözi a minőséget, és a használhatóságot, amire tervezték. Teszi a dolgát, meglepően jó hatásfokkal. Az olyan vájtfülűek pedig, akik nem szeretnek turbina mellett ülni, kénytelenek lesznek valamilyen plusz módosító után nézni, lévén a ventik - számomra érthetetlen módon - még mindig molex csatlakozóval üzemelnek, pedig még az előző, 2007-ben vásárolt Poseidon is 3 pines alaplapra csatlakoztatható, szabályozható fordulatszámú ventilátorokkal érkezett.

Pro:
- Jó anyaghasználat
- Rácsos, szellős kivitel
- Színek

Bár minden várakozásomnak megfelelt, mégis kicsit csalódnom kellett.
Kontra:
- Tápegység "fejjel" lefelé került beépítésre (ennek kiküszöbölésére teszek lépéseket)
- Az USB 3.0 előlapi kivezetést nincs hová dugni (Az alaplapon nincs ilyen csatlakozó)
- A felső venti kicsit hangos (ellenállás beszerelésre vár)

Ezeket leszámítva 8/10 az értékelési skálán.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.