Hirdetés

2023. február 8., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

ChakraOS - 2015.03 'Euler'

A ChakraOS üde színfolt a tengernyi Linux disztró között: stabilitást, gyorsaságot és prémium KDE-élményt nyújt.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető

2014 májusában írtam utoljára a Chakra Project kapcsán, az akkori írásom itt olvasható: [link]
Azóta megint eltelt egy kis idő, most pedig nagy változások előtt állunk. Sokan hallottak már az „új KDE-ről”, vagyis a Plazma5 környezetről, no az még nem érkezett meg a Chakrára. Ennek oka, hogy bár több disztró is már elérhetővé tette az új környezetet, vagy át is állt rá teljesen, de ettől még nem érte el a szükséges stabilitást az új KDE. Így az Euler-széria utolsó telepítője is a megszokott KDE4 környezetet használja, szem előtt tartva a stabilitást.

Ugyanakkor persze haladnak a fejlesztések, várhatóan júniusban fogják kiadni az új telepítőt, ami már az új KDE-t fogja tartalmazni, valamint abban már a Tribe telepítő környezet is le lesz cserélve a több disztrónál is használt Calameres-re.

Kezdjük a bevezetéssel

Úgy gondolom, hogy a Chakra egy üde színfolt a tengernyi Linux disztró között, stabilitást, gyorsaságot és kényelmet kínál, mindezt pontosan egy, de teljes értékű asztali környezettel.

Honnan származik?

Az eredete az „ősdisztribúciókhoz" (pl. Debian) képest viszonylag friss disztribúciónak számító Arch Linuxhoz kötődik, abból vált ki. Először 2006 körül próbálták saját csomagokkal bővíteni az Arch-ot, mert elégedetlenek voltak az Arch Linuxban lévő KDE környezetnek a disztribúcióhoz illeszkedésével, végül 2008-ban adták ki az első telepítőt, ami tartalmazta a saját KDEmod csomagjukat a Tribe grafikus telepítővel.

[link]

A KDE-s integráció erősítése folytatódott 2010-ig, ekkor kapta a készülő projekt a Chakra Project vagy röviden Chakra nevet. A fejlesztés azóta is töretlen, mára már teljesen független az Arch Linuxtól, saját csomagbázisa van, újabb és újabb saját eszközöket alkotnak a disztribúcióhoz.
A distrowatch.com mérése szerint a Chakra benne van az első 20-40 disztribúcióban az oldalt meglátogató felhasználók disztribúciói között. [link]

A közeli rokonság az Arch-csal azt is jelenti, hogy azt a leírást, amit az Arch igen profi wiki-oldalán találhatunk felmerült kérdéseinkre, az szinte mindig egy az egyben használható Chakrán is, de persze van saját wiki-oldaluk is.

Mi szerint készül?

A Chakra egy félig gördülő, angolul half-rolling kiadási modellt használ. Ez azt jelenti, hogy a rendszer magját képező csomagokat nem frissítik olyan gyakorisággal, mint egy gördülő disztribúció (pl. Arch) esetében, több időt hagyva így a stabilitási tesztelésnek, miközben a kisebb jelentőségű alkalmazások (felhasználói programok) tudják követni a gördülő kiadási modell jelentette gyakori frissítéseket.

Ez egyben azt is jelenti, hogy ha egyszer telepíti valaki a Chakrát, azt utána nem kell többet. Nincsenek x időközönként kiadott új verziók, se LTS-, se pedig nem LTS-verziók, mint az Ubuntu-alapú disztróknál, csak egy friss telepítő, amit ha úgy érzik, hogy itt az idő a kiadásra, akkor kiadják. Ez 2-3 havonta szokott megtörténni.

A már telepített rendszer aktualizálásához pedig csak egy rendszerfrissítést kell indítani, amikor jön a figyelmeztetés, hogy új csomagok érhetőek el (néhány naponta jönnek új csomagok), és máris megkaptuk az aktuális friss állapotot, mintha most telepítettük volna fel a rendszert a legfrissebb telepítővel.

Asztali környezet

A fentiek után nem meglepő, hogy KDE a használt asztali környezet. Az viszont talán igen, hogy nincs is másik náluk. Ez így van, a Chakra teljesen a KDE köré épült, hogy a lehető legjobb KDE-s élményt tudja nyújtani. Más disztribúcióknál ez többnyire kimerülne abban, hogy felkerül egy sablon KDE a csomó függőségével, a disztribúcióval különösebb összhang nélkül.
Itt látható a KDE alkalmazáskínálata: [link]

Különlegességek

A használt alapok miatt nincsenek a Chakrában GTK-alapú programok, csak QT-alapúak. Alapból a csomagkezelő nem is kínál GTK-s programokat telepítésre, de ezt már a telepítő használata során át lehet állítani egy kattintással.

A csomagok két forrásból jöhetnek, az egyik a fejlesztők bináris csomagjai, a másik a felhasználói tábor saját tárolója (CCR) amiben forrásállományok találhatóak, azok letöltés után a felhasználó gépén kerülnek lefordításra és telepítésre, igény esetén teret engedve a folyamat kézi módosítására is.
Sok esetben az Arch Linuxból vagy annak AUR tárolójából származó különféle csomagokat itt lehet megtalálni.

Már egy ideje csak 64 bites Chakra-kiadás létezik, a 32 bites vonalat megszüntették, mivel egy 32 bites processzorral szerelt régi gépet már alkalmatlannak tartanak a teljes KDE kiszolgálására, valamint már alig van olyan processzor, ami ne tudná a 64 bitet (AMD64-et).

Mit vár el tőlünk a disztribúció?

Lehet, hogy furcsa ez a kérdés, de jogos. Minimális angol nyelvtudást és olvasási hajlandóságot mindenképpen. Ez abban jelentkezik, hogy néhány nagyobb frissítés előtt kiírják a weboldaluk hírek szekciójába, ha valamilyen extra parancsot kell kiadni a csomagkezelőben, vagy valamilyen felmerülő kérdésre válaszolni kell frissítés közben, esetleg valamit kézzel kell módosítani a rendszerben. Ilyen esetben a kellő lépéseket leírják, különösebb szakértelmet nem igényel a követésük.

A disztribúcióval kapcsolatos hírek is itt jelennek meg a news rovatban: [link]

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.