2020. május 27., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Akármi rovat

Bor: Fritz, Jekl és Mayer pince

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Beszámoló a 2007-es évet záró családi villányi és szekszárdi pincelátogatásról.

[ ÚJ TESZT ]

Év végi családi "villányozás" zajlik épp, ma még megyünk a Szemeshez, egyébként ennyi. Fritzék út közben ficcentek be, Szekszárdon, de nagyon megérte. A 2007-es fehér Kadarka egyelőre nagyon fiatal, egyöntetű véleményünk szerint nem éri el a 2006-os szintjét. Meglepően jó volt viszont a meglepően korán palackba került 2006-os CS, CF és Merlot sorozat. A legtöbb pincében még 6-12 hónapot érnek ezek a borok, itt mégis palackban voltak, és ennek ellenére relatíve nagy testű, kellően gyümölcsös, letisztult képet mutattak. A harcsapörkölt és a túrós csusza valami leírhatatlanul gyönyörűre sikerült, a túrós rétes kötelező levezető körként abszolút megállta a helyét.

Szent hely, párommal a Fritz Borkápolnában el tudnánk képzelni egy esküvőt. Adekvát hely, so to speak... :)

Hirdetés

A villányiak nem kedvelik a "Műveletlen Alkoholistát", ez egyértelműen kiderült. Tudják, hogy olvasott blog, de a tudás és az arcméret nincs arányban, szerintük. Igazából senkitől sem hallottunk lent pozitív kommentet róla, ugyanakkor az is kiderült ebből, hogy mindenki ismeri. Go figure...

A Jekl borok nagyon kellemes meglepetésként hatottak a tavalyi kóstoló után, számos új tétel volt. Immáron abszolút családivá vált a vállalkozás, mert Béla mellett Flóra lányának is piacra kerültek különböző sorozatai. Olyannyira, hogy sok szerint a legjobb bor a Flóra-féle 2005-ös Il Primo (ez egy klasszikus bordói cuvée) szériát illeti. Szerintem is. Szuper volt még a 2003-as CS Válogatás (a sima 2003-as CS Barrique nekem nagyon nem ízlett, de ez a válogatás mindent feledtet...), a 2006-os Kadarka és a tavaly óta talán még szebbé váló 2000-es Tercett (ami, mint végre megtudtuk, a régi Feketehegy Cuvée egy válogatása). Jekl bácsi egyébként feleltette a népet, mondani kellett okosakat a borokról... :)

Mayernél ezzel szemben kevés új tétel volt palackból... hordóból viszont annál több. Ezen felül az egyes borokból a szokásos kóstolási mennyiség háromszorosát kaptuk. Az eredmény? Nem részletezem. Pohárba került a hordóból egyenesen 2006-os Kopár, 2007-es Merlot, 2006-os CS, stb. Meglepő módon már most abszolút ihatóak voltak mind. A 2005-ös Kopár pedig napokon belül piacra kerül.

Saját tapasztalatunk: igazából az összes kóstolt 2006-os és 2007-es bor finom volt, alig várjuk, hogy a komolyabb fajtaborok és cuvéék palackba kerüljenek. Ilyen erős átlagot még sosem mutatott a mezőny.

Újabb általános egyetértés a villányiak között: egyáltalán nem volt rossz a 2005-ös év, sokan azt mondják, hogy a 2004-esnél határozott jobb. A 2006-ost mindenki dicséri, a kezdeti fanyalgás után pedig úgy tűnik, hogy 2007 még jobb borokat eredményez. Majdnem mindenki szerint a 2007-es év leveri a 2006-ost, amiről viszont azt mondták tavaly, hogy az elmúlt 10-20 év legjobb évjárata.

Ergo lesz itt bor. Sok. Nice! :)

Azóta történt

  • Kopár bukás

    ...avagy mire fizetünk 10 rugót? Húsvét alkalmából borokat teszteltek. Megtették ezt már karácsonykor is...

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.