2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Telefónia rovat

BH08R Bluetooth headset bemutató

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Bemutató a világ második legolcsóbb Bluetooth headsetjéről.

[ ÚJ TESZT ]

Nemrég headsetet szerettem volna vásárolni. A termékkel szemben az elsődleges feltétel az volt, hogy a lehető legolcsóbb legyen.
Mivel Speedshopból épp rendeltem húgomnak is, így ott nézegettem, így akadtam rá egy típusra, ami már korábban is felmerült, a Mobilaréna is írt róla anno.

Viszont féltem, mert az akkori kompatibilitási lista nem sok készüléket tartalmazott (elvileg csak és kizárólag azokkal működött). Karácsonykor el is fogyott mindenhonnan (kerestem Google-lal is), de most, április harmadik hetében újra érkezett az említett boltba. Egye fene, megrendeltem :)

Két nap után már a kezemben is volt. Lássuk: hogy néz ki, mire jó, mennyire használható, mert hát elvileg ez a világ második legolcsóbb headsetje...

Maga a csomagolás, illetve a doboz, amiben érkezik, az alábbi fotón látható. Árához képest meglepően igényes, visszazárható doboz, nem hegesztett plasztik.

Hátul olvashatóak a specifikációk:

A doboz tartalmazza magát a headsetet, három gumiharangot (ebből szokás szerint a közepes magán a készüléken foglal helyet), egy fülcsíptetőt (vagy micsodát, ami a fülre ül, így tartja a headsetet), a töltőkábelt (erről később), és egy felhasználói útmutatót (magyar természetesen nincs). Továbbá tartalmaz még egy kis meglepetést is.

Az eszköz szép, nagyon szép. Az előlap betétje, és a felvevőgomb fém, ránézésre alumínium, esztergált mintával (tehát nem szál csiszolt), a készülék többi része műanyag, fényes fekete színnel. Márkajelzésként egy Bluetooth felirat, és egy logó található rajta. Jobb és bal fülben egyaránt kényelmesen és stabilan viselhető, mindkét eseten feltehető rá a fülcsíptető (bár én nem használtam még).

Az előlapot két elem uralja: a kör alakú felvevőgomb felül, illetve egy LED lent, ami két színnel ad jelzést. Bekapcsolt illetve csatlakoztatott állapotban 3 másodpercenként egy kék villanás jelez. Hívás közben, amíg a készülék tárcsáz, 2 másodpercenként egy hosszabb villanás tájékoztat, aktív hívás közben pedig másodpercenként villog kéken. Párosítás közben kék és piros villog felváltva, gyorsan. Kikapcsoláskor három rövid piros villanás látszik. Merülést még nem tapasztaltam, mert nem sikerült lemeríteni, de gondolom piros villogás a jelzés.

Belül nincs semmi.

Szemből nézve bal oldalt (ha a készüléket a jobb fülünkben viseljük, akkor lent) a hangerőszabályzó (!!!) gombok kaptak helyet, melyek közvetlenül a telefon hangerejét módosítják (illetve Android esetén a Bluetooth headset hangerejét). Ez azért fontos, mert sok drágább készülékről hiányoznak eme funkciógombok, melyek egyébként rettentő hasznosak.

A készülék alján a mikrofon található, így a szélzaj ellen védtelen, szemből fúj bele a "czúg".

Felül csak a töltőcsatlakozó található, semmi egyéb.

És most a töltőről.
Csak USB-s töltőt kapunk hozzá (opcionálisan autós és hálózati töltő is vásárolható hozzá), minden eszközről képes felvenni áramot, aminek USB aljzata van.
A feketeleves, hogy a töltőfej nem szabványos. A képeken látható a saját töltője (középen), illetve egy vastag Nokia (bal oldal), és az "új" szériás vékony Nokia (jobb oldal), igazából utóbbi egy átalakító vége (ezért ilyen vastag a kábelezés), de ez most nem lényeges. A vastag 3.5mm, a headseté 2.5mm, a Nokia pedig 2mm. Sajnos a vékony Nokiával nem tölthető (próbáltam).

A töltésről nem tudok nyilatkozni, a gyári töltöttséget nem ismertem, de fél óra alatt telenyomta, miután kivettem a dobozból. Azt mondjuk nem tudom, hogy tényleg Lithium-Polymer akku van-e benne, mert az drágább, mint a sima Lithium-Ion, de a méretéből ítélve lehetséges.

A végére pedig a meglepetés. A Speedshop büszkén hirdeti, hogy a headset multipontos, tehát egyszerre két eszközhöz is képes csatlakozni, mindkettőről képes hívást fogadni. Természetesen az elsőé az elsőbbség elv érvényesül, ha egyik telefonon jön hívás, és fogadjuk, a másikon történhet bármi, a headsetet nem érdekli. Kipróbáltam, és valóban képes egyszerre két eszközhöz is csatlakozni valós időben, hívás közben sem dobja el a másik készüléket.
Ez azért érdekes, mert a doboz erről semmit nem mond. A "dupla" csatlakoztatás előfeltétele, hogy először mindkét készüléket külön-külön kell párosítani, hogy a készüléklistában, mindkét telefonnál szereplejen a BH08R.

Eddig összesen egy órát telefonáltam vele, több részletben. A tapasztalatok:

- a hangerő megfelelő (bár lehetne hangosabb a maximum), a beszédhang jól és tisztán hallható
- nagyon kellemes, hogy ennyiért van rajta hangerőszabályzó is
- a mikrofon kicsit gyengén hall, a túlsó fél néha visszakérdez
- sajnos előfordulnak akadozások, a hívott fél azt mondta, olyan, mintha megszakadna a vonal, én viszont mindent folyamatosan hallok, tisztán
- az eszköz nem dobta a készüléket, és fordítva sem fordult elő, a Bluetooth kapcsolat stabil volt (telefon a zsebben, távolság 1 méter)
- nagyon jól néz ki, csak egy picit látható rajta, hogy kínai (fém díszítés körben a fémbetéten az előlapon, ami valójában letörés a fémbetéten, festés nélkül)

Szerintem vállalható, remélem az akadozó hiba csak eseti volt, mivel legelső alkalommal semmi gond nem volt. Nagyon olcsó, nagyon kínai, de használható.

A tesztelés Nokia N82 és egy LG GT540 Optimus készülékkel történt.

Ajánlani igazából azoknak ajánlom, akiknek tényleg minden fillér számít, de szükségük van egy headsetre, amit alkalomadtán használhatnak. Vezetés közben például nagyon jó szolgálatot tesz alkalmanként, kihangosító helyett.

A headset ára a cikk írásának pillanatában bruttó 2490 forint.

Mindenféle kritikát, megjegyzést, javítást hozzászólás formájában írjátok. Igyekeztem javítgatni, többször olvastam, átírtam, próbáltam érthetően fogalmazni, persze hibák előfordulhatnak, elnézést kérek értük.

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.