2024. március 29., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Bedokkoltam eSATA-ba!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Először egy másik oldalon olvastam erről az egyszerű és mégis nagyszerű találmányról, amivel is nem kell...

[ ÚJ TESZT ]

Először egy másik oldalon olvastam erről az egyszerű és mégis nagyszerű találmányról, amivel is nem kell a SATA-s vinyók gépbe beszereléséhez lekapcsolni a gépet és mondhatni teljesértékú merevlemezként, a winchester normál sebességét kihasználva futkorászhatnak a bájtok ide-oda. Aztán >itt< is megjelent egy hír egy hasonló eszközről, így már egyre jobban kezdte fúrni az oldalam a kíváncsiság. Kérdezgettem pár itteni boltost, de volt aki még nem is hallott ilyenről és volt aki a nagykereiben nem talált. Megkérdeztem tehát az információszerzés nagyistenét, a Google-t, hogy ő mit tud az alanyról! Hát biza elsőnek ki is dobott egy céget, ahol még mondhatni emberi áron is adták. Nosza, rendelés! 2 hét várakozás után meg is jött a kicsike. Kiderült hogy a nagyker nem nagyon tart raktáron belőle, pontosabban tart, de ki tudja milyen megfontolásból csak usb-set! Mindegy. Lényeg a lényeg, hogy itt van és kipróbáltam:

Csomagolás:
Tudni kell hogy a cucc full noname (erről majd később még ejtek szót), de azért kapott egy tetszetős kis dobozkát, aminek az alján: "Patent design for mounting HDD within seconds!" Szóval szerintük is nagyon patent a cucc :) , na majd meglátjuk!

Tartalom:
Kinyitva a dobozt a következőket találjuk:
- szétnyitható egy lapos kézikönyv (elmondhatják hogy van, de semmi lényegeset nem tartalmaz, de nem is nagyon kell leírás),
- usb kábel,
- eSATA kábel,
- hálózati adapter.

Csatlakozók:
A cucc hátulján a szokásos csatlakozók: adapter csatlakozás, usb, esata és persze a bekapcsoló gomb.

Belső:
Belső alatt én most csak a csatlakozási pontot értem, szétszedni nem fogom a cuccot.
Az egység mind 2.5"-os, mind 3.5"-os SATA merevlemezeket fogad, amiknek a csatlakoztatásáért, az azonos felépítésüknek köszönhetően, egy csatlakozó felel, ami a táp és az adatkábelt helyettesíti.

A csatlakozók végein kis tüskék vannak, amik segítik a vinyóknak a könnyed és pontos becsusszanást. :)

Elsőre, sőt másodikra is azt hittem hogy még biztosan nincs a helyén és megpróbáltam jobban benyomni a vinyót, de nem ment. Majdnem hogy csak be kell ejteni, egyből a helyére kerül.
Akkor vinyó be, hátul bekapcsolom, de semmi. Elsőre nem jelent meg a vinyó. Mivel az XP telepítésekor csak a chipset drivert raktam fel, fogtam magam és felraktam az alaplaphoz tartozó SATA raid drivert, újraindítottam a gépet majd a dokkolót bekapcsoltam és láss csodát, megjelent a meghajtó és a tálcán is a kis leválasztó ikon. Ám ezelőtt volt olyan 5-8 mp, amíg teljesen megállt a gép, mintha megfagyott volna. Bekapcsolt állapotban egy kis kék led világít. Adatátvitelkor pedig a led egyik fele villog pirosan.

Teszt:
A tesztelést nem vittem túlzásba. Egy Total Commander másolást próbáltam 50 megás fileokkal:

Írás:

Olvasás:

Valamint egy HD-Tach Quick tesztet futattam:

Tehát sebességben hozza azt amit a merevlemez normál beszerelt állapotában mutatna. Processzor használat terén is hasonlóan teljesít. Tegyük hozzá hogy ez persze valószínűleg minden esata-s külső egységre igaz. Van ugyan bennük valamilyen vezérlő chip, esetleg talán annak lehetnek korlátai, de egy usb-s, vagy egy firewire-ös racknél ez mindenképpen jobb képet mutat.

A leválasztást, hasonlóan a pendriveokéhoz, a tálcán végezhetjük el. Minden egyszerű és nagyszerű.

Nos talán egyik neves gyártóhoz sem tartozik az egység, kísérteties hasonlóságot mutat a Thermaltake BlacX nevű termékével, ami valószínűleg ugyanezt tudja, csak kicsit drágábban. Nagy rá az esély hogy a dobozoláson és a matricán kívül nincs különbség közöttük. Véleményem szerint 9900 forintos árával, ilyen paraméterekkel komoly vetélytársa lehet a külső rackeknek azok körében, akik több külső winchestert is használnak. Hűtést tekintve persze semmilyen pozitívummal nem szolgálhatok. Ha van légáram a környékén, azt köszöni szépen, de egyébként a vinyó felületének kb. 75%-a szolgál hőleadó felületként és kész.
Everesttel S.M.A.R.T. adatokat nem tudtam kiolvasni, de ez is lehet hogy minden eSATA eszköz jellemzője. Nem tudom.

Ennyi lett volna az első írásom. Remélem nem csesztem el semmit. Minden véleményt szívesen olvasok.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.