2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Az egykori ragadozó: Athlon XP 1700+

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A történet 2007ben kezdődik, amikor a már akkor is öregnek nevezhető pc-met lecseréltem.

[ ÚJ TESZT ]

A történet 2007ben kezdődik, amikor a már akkor is öregnek nevezhető pc-met lecseréltem. Hogy miért, azt majd a technikai adatok és egy kis kiegészítés formájában rögvest meg is nézhetitek.

AMD Athlon 1700+ 1,466MHz
Abit KT7A
512MB SDRAM
ATI Radeon 9200LE 128MB
Seagate 60GB HDD

Nos, ezek lennének az adatok. A mai felfogásunkban nem (sőt a pár évvel ezelőttiekben sem) tűnik egy túlzott erőgépnek a masina, de mint mondtam, én 2007ig használtam. Akkor két okból cseréltem le. Az első teljesen nyilvánvaló: öreg volt már szegény, és friss húsra éheztem. A másik: használata utolsó hónapjaiban rendre újraindult kedve szerint bármikor, és higgyétek el, ez igazán bosszantó tulajdonsága volt.
Mindaddig viszont, elég sokat megéltünk mi ketten, együtt (meg valószínűleg az előző gazdája is). Sok-sok játékot játszottam rajta, kímélet nélkül, nem törődve azzal, hogy néhány játéknak talán a minimum gépigényét is alig ütötte meg. Hozzáteszem, hogy akkor még azt sem tudtam, hogy csak dx8-as a videokártya, nem pedig dx9-es, ezért ez egy csöppet sem zavart. És hogy milyen alkalmazásokon eveztünk át mi ketten?

A teljesség igénye nélkül:
Cossacks – Back to war
Zoo Tycoon
Sim City
The Sims 2 (és pár kiegészítő)
F1 Challenge 98-02
Need for Speed Most Wanted
Need for Speed Carbon (igen, tényleg futattam a gépen)

És ezenkívül a Ulead Video Studio segítségével is készítettem rajta különbnél különb videókat, amivel elszenvedett a gép, mire befejezte. Igaz, hogy utolsó hónapjaiban már csak internet és msn éhségemet volt hivatott kiszolgálni, de ez semmit sem von le addigi munkájából. Tényleg! Volt még egy oka a nyugdíjazásának: ebben az évben jött ki az annyit késő, mint amennyire várt S.T.A.L.K.E.R..
Én megpróbáltam elindítani a gépen, de ő finoman szólva se rajongott az ötletért; így viszont nem maradt más lehetőség: menni kellett! És ezzel a mondattal (meg kisebb idő elteltével) be is költözött a számára oly méltatlan szekrény mélyére, hogy átadja helyet az új jövevénynek. (Őt most nem taglalnám, hisz a cikk nem róla szól.)

Most viszont, két évvel később; újra itt van, hogy újraélesszem egy-két írás ereéig! Mindenek előtt, hát… egy alapos takarítás mindenféleképpen ráfér.

A kép mindent elárul, itt bizony nagytakarítás lesz! Darabokra szedem szét a gépet, hogy aztán szó szerint hamvaiból szülessen újjá!

Így hát nekiálltam a hatalmas feladatnak, és egész jól is haladtam, egy fél óra alatt szét is szedtem a proci és alaplap kivételével.







Ez után jött az igazán nagy feladat: rakjam össze! És minden tudásomat latba vetve, kisebb operációs-teammel, lépésről lépésre megtöltöttem bendőjét az egykori háznak. Először a memóriák, majd az optikai meghajtók és a merevlemez, a táp, és legvégül a bővítőkártyák kerültek helyükre. A kábeleket esztétikai tudásom és lehetőségeim maximális kihasználása mellett rendeztem el. Hát nem szép lett? (jó, tudom: picit még poros, de nem akartam megfürdetni meleg vízben)

Most, hogy elkészültem jöhetett a főpróba. A mostani gépet a szoba sarkába, ezt pedig az asztal alá. Vezetékek bedugdosása, elosztó felkapcsolása, és várás a csodára! Megnyomom a gombot, és… hosszú sípolás! Ugyan nem vagyok szakember, de rögtön tudtam hogy ez nem jó jel (főleg, hogy a monitoron sem jelent meg semmilyen kép). Így hát; bővítőkártyák kiszedése és visszahelyezése, első lépésben. És nem jó! Dohh (ahogy Homér mondaná)! Akkor jöjjön a memória. És igen! Itt volt a baj, az egyik foglalatban lévő modult átraktam a még üresen maradtba, és így sikeresen elstartolt a gép!

Windows XP majd driver telepítés, más programokkal karöltve. Ekkor juttatta eszembe a számítógép, hogy miért is tettem a szekrénybe: újraindul amikor kedve támad! A fene! Nem baj, Everestről pár képet így is tudok csinálni, kezdetnek ez sem lesz rossz. Ezek a képek meg is születtek, szóval álljanak most itt:

[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]
[link]

Sajnálatos módon bármilyen megterhelőbb feladat hatására újra indul a gép, és súlyos hiba után helyre áll, üzeni a Windows. Hát köszönöm szépen, sokra nem megyek vele. Így hát másodlagos tervem; hogy játékokból (pl Carbon) pár eredményt mérjek, és megosszam veletek, elnapolódik. Egészen addig, ameddig valaki meg nem tudja nekem mondani, hogy ezt az újraindítósdit miért játssza el a gép. Én a tápra gyanakszom, és remélem valaki megerősít elméletemben, hogy aztán létrejöhessen a kőkorszaki teszt.
Addig is remélem, sikerült pár perc felüdülést okoznom régi gépem bemutatásával!

(Azért a passziánsz még fut rajta!:P)

Köszönöm hogy elolvastad!
TKey7

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.