2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Az alulfesz és az X2, meddig lejjebb?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Jelen cikk arra próbál választ találni, hogy a processzor alulfeszelése - egyfajta negatív, hő és...

[ ÚJ TESZT ]

Jelen cikk arra próbál választ találni, hogy a processzor alulfeszelése - egyfajta negatív, hő és pénztárca kímélő tuning - mekkora mértékű előnnyel jár melegedés - és sok esetben az ezt kísérő zaj - tekintetében. Fogyasztást sajnos nem tudtam mérni.

Egy kis előtörténet még idekívánkozik: amikor megvettem ezt a gépet (még karácsony előtt), egy kis konfigot kívántam összerakni magamnak, amolyan - divatosan csengő elnevezéssel - htpc-t. Közepes processzor a HD terhelés elviselésére, integrált vga-s csipszet - amiből akkoriban ez volt a legjobb választás, hisz a 780 jóval utána jött - és egy úgymond nappali dísze kuckó. Pár elképzelés és külcsíny megváltozott a hónapok folyamán, de a vágy a kis fogyasztás beállítására így is fennmaradt (pláne, mivel noti után lényegesen többet fogyaszt a rendszer, amit a villanyszámla is alátámaszt). Most pedig visszakanyarodunk az eredeti eseményszálhoz.

Unatkoztam, így gondoltam ismét megváltom a sokat próbált világot. Először a proci tuningnak fogtam neki, majd 1.4V @ 3ghz instabilitás mellett abbahagytam. (13*220 1.325V alapfesz mellett megvolt)
Aztán mivel még mindig nem tudtam eligazodni, hogy a korábbi verziójú rmclock miért ment a géppel rendesen (elállítottam a gyári alapfeszt, az újabb rmclock pedig érdekes dolgokat kezd vele, vagyis nem csinál semmit) és valójában mennyire is lehet alulfeszelni, gondoltam megnézem ezt is - úgyis gyakran előfordul hogy csak "üresen" teker itthon magában.
Amióta megvan a gép, a processzor 2600mhz-en stabil 1,175V-on, ám a régebbi - szerintem - még működő rmclock 0.8V @ 2000mhz-ra is engedte beállítani, ahol Orthos stabil volt. Ennek akartam utánajárni Bios szinten is.

A Bios állítgatása közben abba az érdekes "hibába" botlottam, hogy 1V alatti procifesz érték beállításakor alapból behal a lap :F így maradt az 1V és a 10x szorzó tesztelése. Hibátlan. 11x-es szorzó mellett már csak bukdácsol. A kettő között nem akartam az Fsb emelésével játszani, így inkább a 2000mhz-et teszteltem. Lassan 45p-e teker hibamentesen az Orthos 2000mhz-n 1V társaságában.

Az eddig sem melegedő proci, most 29 fokos 800rpm-es Xp-120 alatt (1,175V mellett 2600on 39 fokos volt) [link]
Figyelembe véve, hogy a szoftveres mérés - sokak szerint - mennyire pontatlan és semmit nem érő, érdekes látni, hogy 0.175V és a 600mhz-vel alacsonyabb működési frekvencia (a 100-150rpm-es processzor ventilátor sebesség eltéréstől eltekintve) 8-9 fokot jelent.

Mivel kíváncsi tipus vagyok, felemeltem a procifeszültséget 1,175V-ra, hogy a 600mhz-hez szükséges sebességgel megegyező érték legyen, s így is megnézem a melegedést - igaz csak egy rövidebb - orthos teszt erejéig. (korábban rmclock használatával azt tapasztaltam, hogy adott a processzort feszültségen tartva, csak a frekvenciáját változtava is komoly hőmérsékletbeli különbségeket kaphatunk. emlékeim szerint 0.8V mellett 1000mhz-n 18, míg 2000mhz-n 27 fokot mutattak a szoftveres hőmérők. a szoba hőmérséklete 17 fok környékén mozgott)

A helyzet hasonló árnyalatot mutat - a cikk írása közben is fut a teszt - közel 10perc elteltével 34 fokos processzorhőmérsékletet lehet elkönyvelni. vagyis 2000mhz mellett 0,175V feszültségemelés hozzávetőlegesen 5fok emelkedést és 60rpm ventilátor sebességnövekedést eredményezett. [link]

Ebből körvonalazódik a másik konklúzió is, miszerint egyazon feszültségérték mellett, a processzort 2 eltérő frekvencián (2000 és 2600mhz-n) üzemeltetve körülbelül 5 fok hőmérséklet különbség tapasztalható előbbi javára.

Érdekesség gyanánt ugyanezen cpu a gyári alapfesz (1.35V) segítségével 45fokosra, egy kicsit szemkinyomósabb 1.4V volt mellett 52 fokosra melegítette maga körül a levegőt, miközben légkavarója 920 és 1050rpm-en üzemelt.

A számomra megfogalmazódott konklúzió: a bekapcsolt CnQ csodákra képes, hát még a működő rmclock :) (sajnos a CnQ nem működik elállított alapfesz esetében, ami a szorzó változtatását, de a fesz állítás képtelenségét jelenti)
Érdemes a procit egy alacsony feszültségértékre belőni, s mellé kellően alacsony frekvenciát beállítani, s kész is az egész nap szütymögős (ide lehet behelyettesíteni a kinek-kinek szimpatikus jelzőt) gép.

A cikkben használt érdemi alkatrészek:
G1-es X2 5000+
Gigabyte 69G-S2H F3a mod bios
Thermalright xp-120 + Scythe Slip Stream 1200rpm

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.