2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Házimozi rovat

Audio Video Trend & Hifi Show 2013

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Vágytam már megint az új hallgatózásos élményekre és főleg a prohardveres bandázásra, találkozóra.

[ ÚJ TESZT ]

Idén ismét ellátogattam az AV Trend kiállítására. Most sem akartam kihagyni, szerencsére a csillagok is úgy álltak, hogy el tudtam menni már az első napon.
Vágytam már megint az új hallgatózásos élményekre és főleg a prohardveres bandázásra, topiktalálkozóra. Nem csalódtam; a „kemény mag” ismét tiszteletét tette és jókat beszélgettünk, valamint - a feleségem szavaival élve - elég sok szobában sikerült „nézni a zenét”.

Szerettem volna már 10-re az új helyszínre, a budapesti Marriott Hotelbe érni, ez 5 perc késéssel sikerült is. Már ekkor a bejáratig kígyózott a sor, de szerencsémre a többiek megelőztek pár perccel, így nem kellett sokat várakoznom, hogy beregisztrálás után a csinos hoszteszhölgyek a karomra erősíthessék a karszalagot. Az új helyszín miatt először felmértük a terepet, eldöntöttük merre induljunk, aztán belecsaptunk a lecsóba.

A kiállító cégeket és kiállított termékeiket most is az AV Trend honlapjának megfelelő tagolásban igyekszem bemutatni.
Előre szeretném azonban minden kedves olvasó figyelmét felhívni az irományom erős szubjektivitására. Nem vagyok képzett hangmérnök, se szakmabeli, se zenész, csak egy átlag hifikedvelő és zenerajongó, ahogy ezt a képek minősége is mutatja majd. A képek minősége miatt előre is elnézést kérek, igyekeztem kihozni belőle, amit tudtam.

Marriott Hotel M (Mezzanine) szint és földszint

Béla A/B – Extreme Audio

Az új hely varázsa. Ez a két szoba sajnos kimaradt.

View A – Audiopartner

Sennheiser fejesek és fülesek valamint hozzájuk való, saját gyártású és Lehmannaudio Linear DAC + fejhallgató-erősítők voltak ebben a szobában kipakolva. A nap vége felé tértem be ide, egy HD650-et sikerült felkapnom, amit Sennheiser fejes erősítővel lehetett meghallgatni iPad-ről tallózható tesztzenékkel. Kerestem valami ismerőst, amit nemrég hallottam, és valamennyire a fülemben volt.

Parov Stellar The Princess c. albumáról az All Night számán meg is akadt a szemem. Most itthon újrahallgatva, azért kellemesen széles tere volt a HD650-nek, kellemes basszusokkal, kiegyenlített hangzással. (Itthon csak PC-ről egy FiiO E10 + Shure SRH240A segítségével tudom megfülelni, de azért így sem rossz.)

View B – L’Auditeur

A L’Auditeur-t látván a kiállítók között jó érzés volt. Minden évben hoznak valami újat, amit igazán érdemes kiállítani, megismertetni az emberrel, és a cég frontemberének zeneszeretete és igényessége rányomja bélyegét a szobájukra, bárhol is legyen az. Az eddigi évek és kiállítások alatt sosem csalódtam bennük, és ez most sem volt másképp. Mondhatni, hozták a kötelezőt az idei évben is.

A komponensek (a képeken látható állványon felülről lefelé):
- Clearaudio lemezjátszó + a világon első aktív phono fokozattal
- Audionet DNP high-end audió médialejátszó
- Audionet CD lejátszó
- Audionet erősítő
- Tápellátás (Márkát sajnos nem tudok)

A hangsugárzók idén a L’Auditeur saját gyártású Sens+ dobozai voltak. Szerződést kötöttek a kiváló kerámiamembrános hangszóróiról ismert Accuton céggel, akiknek az új Cell Concept hangszórókészletükkel szerelték az első nyilvánosan is bemutatott (még bejáratós) dobozukat. A végeredmény szerintem magáért beszél:

Először nagyon sokan voltak a szobában, így nem maradtam sokáig, de bízván abban, hogy később kevesebben lesznek és majd jobban tudok fülelni, továbbálltam. Másodszor, a nap vége felé sikerült is jó pillanatot kifognom és még ülőhely is akadt. Épp egy komolyzenei bakelit pörgött, melyen a Londoni Filharmonikusok játékát hallgathattam. Ahogy tavaly, idén is remekelt a lánc a bakelittel. Nem tudom, mennyit számított az új, aktív phono fokozat, de nagyon rendben volt a hangja. Sőt, fogalmazhatok akár úgy is, hogy kiváló hangot hallottam. Nagyon jó volt a dinamika, még az alsó oktávokban is, nem omlott össze a zenei kép még olyankor sem, amikor a zenekar egésze megszólal. Minden olyan hangosnak hallatszott, mint azt elvárja az ember. Ha pl. egy üstdobnak ütnek oda egyet-kettőt, akkor az itt is ütött.

Ezután CD forrásról is meghallgathattam ezt a remekül összerakott láncot. Ekkor sikerült a legelső sorba leülnöm középre. Choco Freeman – The Emissary c. albumát kezdtük el hallgatni. A szaxofon nagyon élethű volt, rá tudtam simán mutatni az egyes zenészekre és nagyon szép tere volt az egésznek. Körülvett a zene. Nemcsak a dobozok között, de mögötte oldalról is jöttek a hangok és mintha esetenként hátulról is. És csak két doboz szólt.
Így máris az elején le kell lőnöm a slusszpoént. Az idei kiállítás legjobb hangját hallottam itt.

Erzsébet A – Toshiba GmBH

Toshiba TV-k, nem nagyon érdeklődtem ezek iránt, csak a zene…

Erzsébet B – Hifi Station

Rengeteg Heco hangfal, közöttük a beharangozott The New Statement is. Onkyo CD-játszó, elő- és végfok hajtotta az emberes méretű dobozokat.

A tápellátást a Furutech egyik elosztóján keresztül juttatták el az elektronikákhoz, de hogy a két lámpát is miért pont abba kellett dugni? Mindegy is. Az itt hallható hangról csak egy jelző maradt meg: borzalmas. Pedig többet vártam a Hecoktól, bár lehet nem épp szerencsés párosítás az Onkyoval, vagy még teljesen új és bejáratatlan volt a hangsugárzó? Nem tudom. Lehet. Gyorsan tovább is mentem.

Duna Board – Audio-Technica

Itt Audio-Technica fejeseket hallgathatott meg a nagyérdemű.

Az egyik oldalon Asus fejeserősítőkkel, Asus laptopról, a másik oldalon már magasabb szintű elektronikákkal.

A CrystalVision legkisebb médialejátszója szolgáltatta a digitális talpalávalót, majd a jel egy Antelope Audio Zodiac+ DAC-ba ment tovább, amit a hozzá való Voltikus tápegység látott el megfelelő formátumú árammal. A rendszert „természetesen” iPad-ről vezérelve meghallgattam az Audio-Technica ATH-AD500X nyitott fejhallgatóját. Kellemesen szólt egy kis 96 kHz-es Brahmsszal. Nekem tetszett. Nem hagyott bennem ugyan mély nyomot, de rosszat nem tudnék mondani a hangjáról.

Árpád – Ultimate Audio

Az Ayon csöves erősítők mellett ebben a szobában „debütáltak” a német Gauder Akustik hangsugárzói és az AVM Audio elektronikái.

Hát azt kell mondjam, hogy az akusztikára nem lehet az összes hibát fogni. Itt sajnos valami nagyon nem volt jó a kiállított láncban. Pár másodpercet voltam csak bent, ahogy egy kicsit komolyabban megindult, egyből fordultam is ki a szobából nevetve.

Lánchíd A/B – Music Tools

Ebben a nagy teremben kicsit árván állt délelőtt a szemem előtt a TAD hangsugárzókból és Plinius elektronikából összeállított lánc.

A Plinius CD-lejátszót egy új Plinius Kaitaki előerősítőre kötötték, majd egy végfok következett. A tápellátást Isotek kábelekkel és szűrővel oldották meg. A többi mind Nordost kábel volt. A hangja rendben volt, volt elég dinamika benne, bár nekem még a sweet pointból is mélyközép kiemelt volt az egész hangkép. Nem tudom ez esetleg megint az akusztikának tudható-e be, de elég kevés részletet sikerült fölfedeznem az éppen lejátszott zenében. Fura. Kicsit azért többet vártam.

Margit A/B – Stream Audio

A Stream Audio erre a kiállításra a legújabb Audia elektronikákat hozta el a Dali Epicon dobozokkal karöltve. A szobaakusztikát hatékonyan kezelték Dynavoice panelekkel és diffúzorokkal a kritikus pontokon. Még délelőtt tértem be először ebbe a szobába, ahol először a kisebbik láncot sikerült fülügyre venni az Audia Flight lánccal egy pár Dali Epicon 2-es volt összekötve teljes Nordost kábelezéssel.

Részletes, teres, a Dali dobozokra jellemző karakterű hangja volt. Pontos, jó sávszél, egész korrekt megszólalás egy monitor dobozhoz képest, bár egy kis púpot véltem felfedezni az aljánál, de ez egy reflex monitor doboznál így szokott lenni. Szépen megtöltötte a nagy szobát a hangjával. Említésre méltó teljesítmény.
Délután visszatértem, hogy meghallgathassam a nagy testvérét is. Nem csalódtam, ekkor már a nagyobb lánc volt bekapcsolva. Audia Strumento lánc + Dali Epicon 6 álló sugárzók.

A monitorokhoz képest természetesen mélyebbre mentek a nagytesók, megvolt a hangszerek teste, természetes, nyugodt hangja volt, de a tér be volt szorítva a két doboz közé és a színpad mélységéből is el tudtam volna viselni többet. A Dali karakter itt is megvan, le se tagadhatná.
Egyedül azt nem értettem, hogy az Ikea Lack asztalának mi köze a hifihez és a high endhez.

István – Audio Centrum

Ebben a teremben az Audio Centrum jóvoltából Phonar Credo Reference (fél)aktív hangsugárzókat hallgathattam meg, Avid lemezjátszóval, Oppo 105 Blu-ray lejátszóval, Lumin médialejátszóval. Hegel elő- és végfok adta az energiát a dobozok felső részéhez, a Phonar saját egysége pedig a mélyekhez. A tápellátásról természetesen Isotek termékek gondoskodtak, a kábelezést pedig itt is teljes Nordost készlettel oldották meg.

Amikor beléptem a terembe, épp még volt hátra pár perc a következő Isotek demonstrációig. Először a Lumin zenélt, de kisvártatva egy kisebb pukkanással egybekötve elszállt a helyi hálózat. Gyorsan váltottak a kiállítók bakelitre és itt is meghallgathattam a kiállítások elmaradhatatlan slágerét (Chris Jones – No Sanctuary Here), azt a bizonyos hümmögős zenét a Stockfish Records (jellemző) gondozásában. Bakelitről nagyon rendben volt a lánc hangja, kellően dinamikus, Stockfish-módra eltúlzott mélyekkel.

A demonstráció kezdete előtt kikapcsoltak minden készüléket, és kicserélték a tápkábeleket sima, PC-s tápkábelekre és egy általánosan használatos, legolcsóbb kapcsolós elosztóra.

Az Isotek tápkábelek, szűrők és kondicionálók bemutatását a cég tulajdonosának/főmérnökének öccse személyesen vezette le. Először meghallgattunk egy számot egy teszt CD-ről az Oppo-val, hogy össze tudjuk majd hasonlítani a változást a tápkábelek cserélése után. A rendszer még ezekkel a gagyi kábelekkel is egész jó volt, bár hagyott némi kívánnivalót maga után.

A következő lépés az volt, hogy kihagyták a „teszkós” elosztót és az Isotek Polaris elosztójába (kb. 80 ezer Ft) csatlakoztatták az összes tápkábelt. Ugyanazt a számot hallgatva, ugyanolyan hangerőn jóval természetesebb, részletesebb hangot kaptunk, valamint jóval mélyebb hangok is előkerültek a zenéből. Ezután kicserélték az összes tápkábelt Isotek Premier tápkábelre (kb. 30 ezer Ft). A tér kiszélesedett, most már a hangfalakon kívülről és mögül is jöttek hangok, sokkal precízebb lett a térmegjelenítés, megjelentek a térben a hangszerek.

Ezután egy Isotek Aquarius szűrő (kb. 370 ezer Ft) is bekerült a Polaris elé. Ismét változott a hang, de számomra már nem egyértelműen pozitív irányba. Megfogottabb lett az egész, kevésbé fényes, de talán unalmasabb is. Az összegek hallatán nekem már ez kezdett komolytalan lenni, ennyi szűrés és tápkondicionálás már nem biztos, hogy jót tesz a kapott hangnak. Az első pár lépés meggyőzött arról, hogy elérhető áron is kínál az Isotek olyan alternatívákat, amibe érdemes fektetni földi halandónak. A többi eszköz már inkább a megfelelő árszinten lehet hatásos, de azok már nem az én ligámba tartoznak.

Corso A – Clarus Audio / Bodor Audio

A földszintre térve két nagyobb terem található. Ezekben a magyar gyártók tömörültek többen is.

Az egyik asztalon Hydra Sound kábelek díszelegtek, míg a szoba közepén pár gyártó dobozai és elektronikái egymás mellé pakolva, felváltva megszólaltatva. Elég sokan voltak a teremben, hogy ne lehessen zenét hallgatni. Amikor másodszor visszatértem, már kicsit nyugodtabb volt a helyzet és épp az Ethosz Audio lánca szólt, az LXS dobozokkal.

Kellemes hang, zenélt a lánc. Inkább a klasszikus iskola hangja, nem a részletek végletekig menő hajszolása a cél, hanem a zenei megszólalás és a hosszútávú hallgathatóság inkább a fő ismérv. Nekem tetszett, bár otthon én is az új vonalat követem, de igyekszem zenei is maradni. Talán ez a legnehezebb, ha az ember saját magának akar valamit otthon összerakni, amin tud zenét hallgatni.

Corso B – USA Audio

Az AV Trend honlapján nem jelezték, hogy ők lesznek ebben a teremben, de idén ismét meghallgathattam a hatalmas, tölcséres Avantgarde hangsugárzókat a kiegészítő szubokkal.

A tölcséreknek köszönhetően nagyon jól terült el a hang a teremben. Az egészen nagy helyiséget betöltötte teljesen a hangjuk, kell is nekik a tér, de itt kifuthatták magukat. Van ezeknek a tölcséres sugárzóknak egy nagyon közvetlen, akár nyomulósnak is mondható karakterük, amivel az ember arcába tolnak mindent a legapróbb részletekig, de hosszú távon nekem ez nagyon fárasztó lenne. A hangszerhangok, a gitárhúrok pengetése nagyon élethű volt, minden hallgató csendben fülelte is, ahogyan minden rezdülés és lecsengés érezhető is volt a szuboknak köszönhetően. Kellemes színfolt, de otthonra nem kéne.

Budapest Ballroom – Pesti oldal

Ebben a teremben voltak kiállítva EISA-díjas termékek, köztük az LG hajlított OLED TV-je.

Hajlítottnak, görbének görbe volt, de a képével nem voltam ismét megelégedve. Talán megint gyenge forrással etették. Nem tudom, nem láttam semmit, amiről hajtották. Minden gondosan el volt rejtve a TV állványába. A hallgatózást az emeleten folytattam a nap vége felé közeledve.

Marriott Hotel Első emeleti szobák

119/120 – Neon Multimedia

Csak az egyik oldali szobában jártam körbe, ahol szokás szerint Synology NAS-ok és Dune, valamint Popcorn Hour lejátszók sorakoztak. Itt csak azután érdeklődtem, hogy az új firmware-rel miért nem kompatibilis a Dune HD-TV301-es lejátszóm. „Sajnos a 301-es már kifutott modell, így az ezzel való kompatibilitást már nem ellenőrzik le.” Pedig egy hivatalos, nem béta frissítés esetén azért ezt nem ártana. Mindegy. Korábbi FW-rel működik még a vas.

121/122 Analog Voice

Audio Note kis és nagy lánc. Idén kellemes meglepetés volt az Audio Note. A nagy láncon, amikor beléptem a szobába, épp egy kis zúzós rockzene szólt. Meglepően jó dinamikával tolta az egészet. Mosollyal nyugtáztam, hogy azért nem csak komolyzenéhez jó (de ahhoz az igazi).

123 – Asus Audio

Ebben a szobában mutatkozott be az Asus Essence III USB DAC - nem füleltem meg fejesekkel, túl nagy volt a tömeg, de a rájuk kötött Genelec hangfalakat már szívesebben hallgattam volna, de sajnos csak rövid ideig szólaltak meg. Kellemes volt, de annyira rövid ideig szóltak, hogy nagyon mást nem tudtam megfigyelni sajnos. Mentem hát tovább.

124 – Audio Mekka

A Mission hangsugárzók forgalmazója elhozta a kiállításra az új SX sorozatot. Zsúfolt kis szobában csak azt a Mission-ös karaktert sikerült ugyanúgy fölfedezni a hangjában, amiért korábban is felfigyeltem rájuk. Mozira elfogadnám otthonra.

125 – Soundmania

Itt a Genelec aktív sugárzóié volt a főszerep, ha jól láttam (méret alapján) 8040-es aktív dobozok. A Relevo állványon CrystalVison médialejátszó adta a műsort, PS Audio Dac-kal kiegészítve, valamint PS Audio tápellátás megspékelve, FX Audio kábelezéssel.

A szobaakusztikai korrekciót Trinnov ST2-essel végezték el, aminek az eredményét a monitoron láthattuk is. Az optimalizálás után a Genelecek meg tudták mutatni azt, amire hivatottak: a felvételen, forráson található információ lehető legtökéletesebb prezentációját. Nagyon precíz, gyors mélyek, rengeteg részlet, kiváló dinamika, nagyon neutrális, már-már steril hang. Mindent megmutatnak a felvételből, a hibákat is; ez valakinek vagy tetszik, vagy sem. Régebben minden vágyam volt egy 8050-es Genelec páros, de mára világossá vált számomra, hogy ez nem az én világom.

126 – Corg

Itt egy egész kis lánc volt csak összeállítva Elac BS243-as dobozokkal.

A rendszer többi eleme simeretlen maradt számomra, de az Elacok hangja bejött. Kellemes hang, de egy ilyen kis lánctól nem is vártam sokkal többet, mint amennyit mutatott.

Több szobát, kiállítási részt már nem volt erőm megtekinteni és/vagy nem találtam számomra érdekesnek. Remélem, sikerült ismét egy kis betekintést adni a hifisók világába. Aki személyesen még nem látogatott el ilyen rendezvényekre, és érdekli a téma, annak melegen ajánlom, nemcsak a látnivalók és hallani valók miatt, hanem az itt összegyűlő társaság miatt is. Következő hétvégén lehet is élni a lehetőséggel az Audio & Vision Show 2013 rendezvényen.

Folytatás következik…

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.