2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Athlon 7750BE vs K8, clock to clock

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Frissítve! Ma a számítógépes sajtó a Phenom II processzortól hangos, míg a csendben bejelentett új...

[ ÚJ TESZT ]

Frissítve!
Ma a számítógépes sajtó a Phenom II processzortól hangos, míg a csendben bejelentett új kétmagos Athlon szépen háttérbe szorult. Ezért ebben a cikkben ő lesz a főszereplő, és hogy, még érdekesebb legyen, kap egy ellenfelet is az előző generációból. A tisztánlátás miatt mindkét processzor azonos órajelen volt hajtva, így viszonylag pontos képet lehet kapni a jövevény teljesítményéről. De előtte ismerkedjünk meg a 7750-el.

A processzor becsületes neve AMD Athlon64 X2 7750 Black Edition. A nevéből már sejteni lehet, hogy szorzózármentes. 65nm-es Kuma magra épül, ami valójában egy nem tökéletes Agena mag. Két processzormag van benne letiltva, viszont megmaradt az L3-as gyorsítótár, ami osztott, 2MB. Az L1 mérete 2x128KB, az L2 pedig 2x512KB. Szerencsére B3-as magrevízió, így nem kell tartani a vitatott TLB hibától sem. Az órajele pedig 2700Mhz. Támogatja a Cool’n'Quiet 2.0, HyperTransport 3.0, SSE4A technológiákat és az 1066-os ramokat. Mivel végül is mégis csak egy négymagos, ezért kicsit magas a TDP-je , 95W.

A doboza a BE prociknál megszokott fekete színű, és mellékeltek hozzá egy hűtőt is.

Itt a szemfüles olvasónak szemet szúr, hogy ez nem a KUMA doboza, hanem az előző generációé. De a különbség minimális, mindössze annyi, hogy a dobozon lévő processzor helyett az új Athlon X2-es logo van.
Halkan megjegyzem, hogy számomra a doboz gyengébbnek hat mint a 4000+ doboza. A hosszú utaztatás alatt picit meg is repedt, így aki ki akarja rakni a szekrény tetejére az óvatosan szállítsa majd.

A dobozban lapult még ez a combosnak semmiképp sem nevezhető PWM-es hűtő is, de minden bizonnyal elég lehet az alapfeszültségen hajtott procihoz. Ezelőtt pont ilyet adatak a 4000-es procimhoz is. Nekem nem volt a hangjával semmi bajom (bár ez szubjektív), és a régi procimat még alapfeszes tuning mellett le is tudta hűteni, de ezen a procin már nem próbáltam.

Mivel megrögzött tuningos vagyok ezért alapórajelen nálam semmi sem indul, rögtön felrángattam az órajelét 3400MHz-re. A feszültséget belőttem 1,45V-ra a szorzót pedig feltoltam 17-re. Az ACC Auto állásban volt.

Ennyit magáról a prociról, kezdődjék a teszt.

Tesztrendszer:

OP rendszer:
VISTA ULTIMATE SP1 32bit
CPU:
Athlon 64 X2 4000+ @ 2,8GHz
Athlon 64 X2 7750BE @ 2,8GHz
Athlon 64 X2 7750BE @ 3,4GHz
Alaplap:
ASUS M3A79-T Deluxe , bios 602
VGA:
ATI Radeon HD4850 512MB, Catalyst 8.12
Hűtés:
AC freezer 64 pro
RAM:
2x2GB OCZ Reaper PC9200 @ 800MHz 4-4-4-12
HDD:
250GB MAXTOR Diamond plus 21
TÁP:
FSP Buestorm II 500W

Azért lett a 2800MHz választva, mert a régebbi Athlonok a processzor órajeléből származtatják a ram órajelet, és ezen az órajelen üzemeltek a ramok 800MHz-en.
Mindkét processzor alapfeszültségen üzemelt.
Van több órajel is, amin megy a ram 800-at, de akkor csökkentett órajelen kellett volna üzemeltetni a 7750-est, amit nem akartam.
A tesztbe bekerült a 3,4Ghz-es órajelen futott eredmények is. Mivel az NFS ACC nélkül kilépett, ezért bekapcsolt állapotban volt (AUTO állás)

Kezdjük is az Everest nevű programmal, először is a processzorok, nyers számítási teljesítményét nézzük. Bár van több beépített tesztje is, de én csak 4-et választottam ki.

Egyértelmű a K10 fölény, szépen látszik, hogy javították az fpu teljesítményt, amit talán kamatoztathatunk a játékok alatt is. A PhotoWorxx tesztben pedig hatalmas az ugrás (talán L3 miatt?).

Akkor nézzük a memóriakezelést, természetesen mindkét rendszerben a memóriák dualban mentek.

Úgy látszik sávszélességben a K8 a nyerő.

Akkor következzen egy kis WinRar benchmark.

Érdekes a tuningolt K10 szereplése, talán visszafogta a memsávszélesség.

Most pedig térjünk át a filmkonvertálásra, a VirtualDub nevezetű programmal egy közel 320Mb-os avi fájlt konvertáltam át.

Közel két percet vert a K10 az elődre. Persze az eredmények másodpercben vannak megadva.

Jöhet a 3Dmark abból is a 03-as verzió, bár nem egy mai darab, de megteszi. A beállítások alapon voltak, kikapcsolt élsimítással és aniso-val.

Pici K10 fölény látható.

De mi a helyzet a CPU pontszám tekintetében?

Itt már jelentősebb az eltérés a 7750 javára.

A végére hagytam két játék tesztet is. Mindkét játékot megpróbáltam közepes körüli grafikán futtatni. A méréseket a FRAPS nevű programmal végeztem. Aniso és élsimítás pedig nem volt.
Először jöjjön a HL2 EP1:

Az fps számokból látszik, hogy egy remekül megírt játékról van szó.
Ezután következzék egy kis autós versenyzés az nfs legújabb részével.

Itt már annyira nem rózsás a helyzet, lenne mit tanulni az EA fejlesztőcsapatának. Talán meg kellene mutatni nekik a Racedriver GRID-et?
Ennek ellenére mindkét játékos kört az új Athlon nyerte.

Konklúzió:

Mint láthatjuk, az új athlon megtette a kötelességét. Az elődtől gyorsabb, és -phenomhoz mérten- remek tuning potenciállal rendelkezik. Az AMD-nek nem is volt más választása, mint kiadni, mert az Agena nagy, és valószínűleg elég sok selejt halmozódott fel belőle, de kétmagosnak még tökéletes. A jelenlegi helyzetében pedig minden lehetőségbe bele kell kapaszkodni.
A látottak alapján pedig mindenki maga döntse el, hogy neki megéri-e, nekem mindenképpen.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.