2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Apple távkapcsoló XBMC-hez

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Apple remote, USB-s hangkártya, lirc és kis türelem a kényelemért.

[ ÚJ TESZT ]

Szoftver

Linux alatt egyszerű volt a telepítés. Először felraktam apt-vel a lirc csomagot.

#sudo apt-get install lirc

A második lépés az volt, hogy a /proc/asound/cards milyen kártyákat sorol fel. Lekérdeztem azt is, hogy milyen audio bemeneteket lát az arecord -L. A kimenet azt mutatta, hogy a Device,0 az USB hangkártya.

asound:
1 [Device ]: USB-Audio - Generic USB Audio Device
Generic USB Audio Device at usb-0000:00:1d.0-1.1, full speed

arecord:
plughw:CARD=Device,DEV=0
Generic USB Audio Device, USB Audio
Hardware device with all software conversions

Az arecord ráadásul arra is jó volt, hogy lássam működik-e a vevő. arecord -d plughw:CARD=Device,0 A kimenet a képernyőre ment, de a beállításhoz így volt tökéletes. A hangerő szabályozót addig tekergettem, amíg jel nékül stabilan csak 1-2 kriszkraksz volt csak látható. Ezt követte az, hogy a távirányítón a gombot lenyomva azt láttam, hogy más jelek jelennek meg, ahogy a TSOP jelet ad a bemenetre. Furcsa volt, hogy a gombot elengedve csak egy kis idő után állt csak vissza a nyugalmi állapot. kis gondolkozás után arra jutottam, hogy a bemenet kiül a magas, 0-5V között ingadozó bemeneti feszültség miatt. Gyorsan bekötöttem egy diódát a jel és a föld közé, hogy limitáljam a jelet, ezzel meg is szűnt a probléma.

Irrecorddal lehet rögzíteni a távirányítóhoz tartozó beállításokat, csak szépen követni kell a kiírt utasításokat. Fontos, hogy az elején a gombnyomásoknál be kell tartani az egy másodpercig nyomjuk a gombot, majd hasonló időtartamig nem szabályt.

#irrecord -H audio_alsa -d plughw:CARD=Device,0@48000 apple

Az eredmény az apple állomány lett, amivel felülírtam a /etc/lirc/lircd.conf fájlt. A lényegi részét ide is bemásolom, hátha másnak is hasznos lesz.

begin remote
name apple
bits 8
flags SPACE_ENC|CONST_LENGTH
eps 30
aeps 100

header 9182 4508
one 636 1665
zero 636 539
ptrail 639
repeat 9177 2214
pre_data_bits 16
pre_data 0x77E1
post_data_bits 8
post_data 0x41
gap 109247
toggle_bit_mask 0x0

begin codes
KEY_PLAYPAUSE 0x20
KEY_UP 0xD0
KEY_DOWN 0xB0
KEY_LEFT 0x10
KEY_RIGHT 0xE0
KEY_MENU 0x40
end codes

end remote

Természetesen be kell állítani a lirc-nek azt is, hogy milyen hardvert használunk, amit az /etc/lirc/hardware.conf-ban lehet megtenni. Két sort kellett módosítani, hogy az audio_alsa-t és az USB hangkártyát használja.

REMOTE_DRIVER="audio_alsa"
REMOTE_LIRCD_ARGS=" -d plughw:CARD=Device,0"

Már csak a lirc újraindítása maradt hátra:

#/etc/init.d/lirc restart

Eddig tartott a lirc beállítása és ekkor az irw paranccsal már lehetett látni, hogy melyik gombot nyomtam meg a távirányítón. már csak az XBMC-vel kellett megértetni, hogy mit is csináljon. A lircd.conf-ban definiált gombokat megfeleltettem az XBMC által felismert gomboknak. Minden esetben a külső tag-ek jelentik a gombokat és ez igaz a remote.xml-re is.

~/.xbmc/userdata/Lircmap.xml

<lircmap>
<remote device="apple">
<select>KEY_PLAYPAUSE</select>
<left>KEY_LEFT</left>
<right>KEY_RIGHT</right>
<up>KEY_UP</up>
<down>KEY_DOWN</down>
<menu>KEY_MENU</menu>
</remote>
</lircmap>

Az xbmc share könyvtárából átmásoltam a remote.xml állományt a saját testre szabott xbmc konfigurációmhoz. Ezután Két sort módosítottam, mert az apple távirányító hat gombjával kell mindent vezérelni.

cp ~/xbmc/share/xbmc/system/keymaps/remote.xml ~/.xbmc/userdata/keymaps/remote.xml

Az első módosításnál a videólejátszást érinti, hogy egy gombbal lehessen elindítani és megállítani a filmeket. Érdemes figyelni, mert ugyanaz a tag többször is szerepelhet más funkció alatt.

<FullscreenVideo>
<remote>
...
<select>Pause</select>
...

A második módosításnál a főmenüt érintette, ahol a shutdown-t állítottam be a menu gombra. Így könnyedén, távirányítóról le lehet állítani a gépet, ha szükséges.

<Home>
<remote>
<menu>XBMC.ActivateWindow(shutdownmenu)</menu>
....

Összegzés

Nagyjából három ezresből - a távirányítót nem számolva - és két óra befektetett időből sikerült kihozni az új vevőt és belőni XBMC-hez. Pár hibát elkövettem, de nem megy a funkcionalitás kárára és más nem látja, mert nem is tudja, hogy hova dugtam el a vevőt. A lényeg, hogy tökéletesen és főként egyszerűen működik. Ha valaki Windows alatt szeretne próbálkozni, akkor létezik lirc és több programhoz van plugin.

Azóta történt

  • Raspberry Pi bemutató

    Pár gondolat, teszt, felhasználási tipp és egy kis overclock a Raspberry Pi "miniszámítógépről".

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.