Android programajánló

  • (f)
  • (p)
Tudástár – Írta: | 2011-05-27 10:00

Rövid összefoglaló arról, hogy milyen programokat érdemes használnia egy Androidosnak.

Kulcsszavak: . androidprogramokandroid programapk

[ Új teszt ]

Bevezetés, első pakk

Először is üdvözlök Mindenkit, köszönöm, hogy a cikkemet olvasod! Remélem hasznotokra fog válni, hisz igény tudtommal van/volt/lesz az ilyen irományokra.

Szeretném rögtön leszögezni, hogy az itt található program-ajánlások az én javaslataim! Ez a cikkem nem az egyes programok teszteléséről hivatott szólni, csak nagyon röviden ismertetem az ajánlott programokat, hogy könnyebb legyen csemegézni belőlük.
Lesz köztük ingyenes, és fizetős program is (hála az Égnek, már kis hazánkban is elérhető ez az opció végre). A sorrend mindentől független (részben az Appbrain miatt ilyen, meg attól, hogy mikor mi jutott eszembe :) ) nem rangsorban van!

Harmadszor: ha van olyan program, ami szerinted kedves Olvasó, még ajánlott, ne habozz, keress meg, és folytatom a cikket egy újabb résszel, mivel töménytelen mennyiségű (hasznos és haszontalan) program elérhető Androidra.

Kedvenc Androidos programjaim

AppBrain: eme alkalmazás legfőbb ismérve - én ezekért használom csak - hogy ki tudja listázni, milyen programokat használok, és azt feltölti az appbrain.com/my_apps oldalra. A másik, ennél is jobb tulajdonsága, hogy segítségével közvetlenül lehet programokat telepíteni a telefonra.
Ennek menete röviden: a honlapon a kívánt alkalmazásnál az install-ra kattintunk, majd a telefonon az app segítségével szinkronizálunk egyet, és máris települ a PCn kiválasztott program.
Különösen ajánlott!

IntegralCalc: a program integrálja az általunk megadott függvényt, a megadott határokon belül, és kiszámítja a függvény alatti területet is. Függvény rajzolásra önmagában nem képes, ahhoz a következő program kell:

Function Inspector PRO: (fizetős) függvény rajzoló program. Képes akár 3 függvényt is egy koordináta rendszerben ábrázolni, különböző színekkel. Nagyon testre szabható, hasznos program. Van Lite (ingyenes) verziója is, az kicsit butácskább.

AndroZip Pro File Manager: (fizetős) fájlkezelő program, de leginkább (én legalábbis) a különböző tömörített fájlok kezelése (ki- betömörítés) miatt használom (ZIP, RAR, 7ZIP, GZIP, TAR, BZIP2). Van ingyenes is belőle, ami természetesen kisebb tudású.

Made In Hungary: a programban a magyar nyelvű ingyenes és fizetős programokat kategória szerint lehet böngészni

Pénzcentrum: a legközelebbi ATM és bankfiók megtalálásban segít. Térképen meg is mutatja (Google Maps). Beállítható az általunk preferált bank.

RealCalc Scientific Calculator: tudományos számológép, rengeteg funkcióval.
Különösen ajánlott!

Zedge Ringtones & Wallpapers: rengeteg háttérkép, csengőhang, figyelmeztető hang közül lehet választani a híres Zedge gyűjteményből. Nagyon fontos megemlítenem, hogy az elsőosztályú háttérképeket tökéletesen illeszti a kijelzőre, nem torzítja, hisz csak a telefonra való méreteket mutatja. A programból közvetlenül be lehet állítani a kívánt hátteret, hangokat.
Különösen ajánlott!

Gmote: WiFin keresztül lehet irányítani a gépet. A kijelző egy tapipaddá alakul. Nagyon hasznos lehet, ha az ember lusta megmozdulni az egérért :) Természetesen kell hozzá egy kliens a PC-re. (Tud még pár dolgot, lsd. a linken.)
Ajánlott!

Battery Monitor Widget Pro: (fizetős) akksi monitorozó program. Adatokat gyűjt az akksiról, és azokat grafikonon is megmutatja. Például: akksi hőmérséklete, töltöttségi szint, feszültségi szint, hátralévő idő a lemerülésig... A widgetje saját ízlésünk szerint variálható attól függően, hogy mit akarunk látni rajta. Tudja százalékonként mutatni a töltöttséget. Ebből is van ingyenes a Marketen.
Ajánlott!

BPmenetrend: budapestieknek létszükséglet ez a program! Miért? Mert OFFLINE és az összes tömegközlekedési eszköz menetrendjét tudja. Be lehet állítani kedvenc járatokat, amit a program kezdőoldalán láthatunk majd minden megnyitáskor. A tömegközlekedési eszközök (továbbiakban BMV: Busz-Metró-Villamos) következő indulási idejét mutatja az adott megállóban, így nem kell keresgélni, számolgatni sem.
Különösen ajánlott!

Második pakk

Handcent SMS: SMS kezelő program, rengeteg funkcióval. Szépen testre lehet szabni a különböző témákkal. Van hozzá magyar nyelvi kiegészítés is. A gyári üzenetkezelő helyett
Különösen ajánlott!

TasKiller: mint neve is elárulja, ez a program a futó alkalmazások kiiktatására szolgál. Használatát én csak arra javaslom, hogy nézzük a szabad RAMot, és esetleg kilőjük azt a programot, ami bezárása után a memóriában maradt, ezzel is jobban terhelve a procit és az akksit. Én csak az előbb leírtakra
ajánlom!
(Auto task kill, rendszer programok bezárása nagyon nem javasolt, mert az Android OS úgy lett megírva, hogy ha kevésnek találja a RAMot, akkor bezárja a nem használt programokat. Másrészt tudja a multitaskingot is (több program egy időben futtatása). De ez most nem tartozik a cikkhez!)

SwiFTP: FTP szerver kliens. WiFi kapcsolatunkon keresztül (3Gn is használható) létrehoz egy FTP kapcsolatot, kidob egy IP címet, melyre böngészőből, Total Commanderből csatlakozva böngészhetünk telefonunk tartalmában. Egyszerű, nagyszerű!
Különösen ajánlott!

RockPlayer Universal: (fizetős, elérhető Lite verzió ingyen) Multimédia lejátszó program, támogatja szinte az összes formátumot.
Különösen ajánlott!

MyBackup Pro: mentést készít a telefonunkon lévő összes adatról (programok + adataik, névjegyek, naptárak, beállítások, home stb.) Előnye a nagy ellenfél Titanium Backup (Pro) -val szemben, hogy ehhez nem kell root jogosultság.
Különösen ajánlott!

Titanium Backup Pro: a "nagy ellenfél". Előnye a My Backup-pal szemben, hogy okosabb, ergó bonyolultabb is. "Hétköznapi" usereknek megfelelő mind a két backup progi, de ez a "hardcore usereket" is ki tudja elégíteni.
Különösen ajánlott!

English−Hungarian Dictionary: angol-magyar, magyar-angol szótár. Offline, ingyenes --->
Különösen ajánlott!

QR Droid QR kód olvasó, generáló program. Jó ha van.

GOTO: (fizetős) nagyon praktikus lock screent csinál nekünk. Rengeteg hasznos dolog van benne. Pl. amit én nagyon szeretek benne, az két dolog: a hangerő gombbal is oldható a képernyő, a másik, hogy ha hívás érkezik, akkor a "nyomós gombok" jelennek meg a kijelzőn, nem a "húzósok". Bővebb infó a program honlapján.
Különösen ajánlott!

Speedtest.net: az internet sebességét lehet vele lecsekkolni hasonló módon, mint azt már PC-n megszokhattuk.

LogMeIn Ignition: (fizetős) egy újabb PC kezelő program, de ez kicsit más. Ennek a segítségével a telefonon a monitor képet láthatjuk, és úgy vezérelhetjük "over the air" a gépünket. Ehhez is kell kliensprogram természetesen.

Fancy Widget Pro: időjárás és óra widget. Nagyon nem lehet mit írni róla, szép és jó. Az ilyen mindig egyéni ízlés dolga, én nagyon szeretem. Rendesen testre is lehet szabni, nem eszi a memóriát sem, és az akksit sem zabálja. Van ingyenes verziója is. A PROban lehetőségünk nyílik az óra és az időjárás kinézetének változtatására (ingyenesen letölthetős skinekkel).
Különösen ajánlott!

Harmadik pakk

Enhanced SMS & Caller ID: felolvasó program (alias eCID). A hívó nevét, az sms, e-mail küldőjét be tudja mondani. Fel tudja olvasni akár az sms/mail szövegét is, csak beállítás kérdése. Azt is be lehet állítani, hogy mit mondjon (pl.: XY hív, vagy hívás XY től, sms XY feladótól, mail jött uram XY feladótól stb.). Önmagában nem csacsog velünk magyarul, kell hozzá a következő két program:

Classic Text To Speech Engine: ez a program tanítja meg beszélni a telefont és az eCIDet. Hogy magyarul beszélgessen velünk, kell még ez a program:
SVOX Hungarian/Magyar Judit: (fizetős) Szép női magyar hang. Ezen a hangon fognak megszólalni az eCIDben beállítottak. Nagyon jól érthető. Használhatjuk még honlap felolvasásához is, minden olyan programmal kompatibilis, amelyik úgynevezett "text to speech"-re építkezik.
Különösen ajánlottak!

Pure Grid calendar widget: a program segítségével naptár widgetet lehet kirakni a home-unkra. A többihez képest ez vált be nekem a legjobban, mert ezt lehet a legjobban átlátni. Szinkronizál természetesen a Google calendar-ral. Havi és heti nézet is van. Én a hetit kirakom egy egész oldalra, és szépen látom, mikor milyen eseményem van.
Ajánlott!

Document Scanner: (fizetős) lefotózunk egy képet/dokumentumot, és a program átalakítja pdf-formátumúvá. Ha egyszerre több képet fotózunk, akkor összefűzi egy pdf-be azokat.

Quick Settings: egy program, amely tartalmaz rengeteg beállítást. Nagyon hasznos, hisz gyorsan be lehet állítgatni a telefont a segítségével (fényerő, hangerő, WiFi be- kikapcsolás, BlueTooth, GPS, APN stb.) Mutatja még az akksi töltöttségi szintjét is. Extra funkciója, hogy zseblámpát tud csinálni a kijelzőnkből. Használatát úgy javaslom, hogy tegyük ki a programot widgetnek, és úgy állítsuk be, hogy csak a leginkább használt funkciók látszódjanak, és akkor kaptunk egy olyan widgetet, amiben számos hasznos funkció található meg. Így sok helyet spórolunk meg a home-on.
Különösen ajánlott!

MoreLocale2: ha nem magyar nyelvű telefonunk van, akkor nem is ismeri fel azt, hogy Magyarországon vagyunk. Ezzel a kis ügyes programmal meg lehet mondani a droidunknak, hogy mi magyarok vagyok. Ha beállítottuk, akkor például a Market magyar lesz, és azok a programok is, amelyek amúgy tudnak magyarul.
Nem magyar nyelvű telefonosoknak különösen ajánlott!

Uninstaller: egyszerű, alkalmazás uninstalláló program. Kényelmesen, gyorsan lehet vele letörölni a nem kellő alkalmazásokat.
Különösen ajánlott!

StopWatch & Timer: Stopper és időzítő alkalmazás. Akár részidőket is tud mérni a stopperrel. Ha az időzítő lejár, akkor "zajong". Tudja, amit tudnia kell.
Különösen ajánlott!

Bluetooth File Transfer: az Android egyik gyenge pontja a BlueTooth. Ez a program ezen segít. Tudja FTP-n működtetni a BT-t, szóval ha a gépünkön van BT port, akkor hasonló módon tudjuk kezelni a telefon tartalmát, mint a SwiFTP-nél (lsd. feljebb!)
Különösen ajánlott!

Quick Profiles: a nagyon-nagyon musthave programok egyike. Profilokat tudunk segítségével létrehozni. A különböző profilokat nagyon testre lehet szabni (csengetési mód, hangerő, képernyő kikapcsolási idő, repülős üzemmód, háttér csere, WiFi kapcsolása stb.) Widgetnek kirakva, és a Pro (fizetős) segítségével, ami ikont ad az egyes profiloknak, nagyon gyorsan lehet profilt váltani, és be lehet úgy is állítani, hogy a widget az éppen aktuális profil ikonja legyen, így mindig tudjuk, épp melyik aktív.
Különösen nagyon ajánlott!

ES File Explorer: a másik nagyon-nagyon musthave. Egy komplett intéző, ami mindent tud. Másolás, kivágás, FTP, LAN...
Különösen nagyon ajánlott!

Documents To Go: mindenes irodai program. Szöveges dokumentumok, táblázatok, prezentációk, pdf-ek kezelésére alkalmas. Támogatja a legtöbb formátumot (doc, docx, xls, xlsx, ppt...) A teljes változat megvásárolható, csak az tudja szerkeszteni is a dokumentumokat. A konkurensek közül a legjobb.
Különösen ajánlott!

Note Everything: jegyzetelő program. Lehet készíteni jegyzetet írással, rajzolással és hanggal. A PRO (fizetős) változat okosabb, azzal akár videó, vagy fotó jegyzetet is készíthetünk, de le is védhetjük a feljegyzéseinket jelszóval. Mindenképp jobb, mint a gyári (már akinek van :) )
Ajánlott!

Call Meter NG: telefonszámla monitorozó program. Megmutatja, hogy éppen mennyi SMSt küldtünk, mennyi hívást indítottunk, és mennyi adatot forgalmaztunk a számlázási periódusunkban. Jó szolgálatot tehet, ha nem szeretnénk hatalmas számlát fizetni hó végén. Van egy testvére is: Call Meter 3G (beta). Ez már több beállítási lehetőséggel bír. Pl. meg tudjuk neki adni, hogy mennyiért hívunk 20-ast, 30-ast, melyik számokat ingyen stb. és akkor úgy fogja közölni velünk, hogy éppen mennyi a számlánk. Kissé bonyolult tökéletesen beállítani, de csak egyszer kell :) Még csak beta fázisban van a program, de így is egész jól használható a többség szerint nálam sok galibát, bugot okozott...

PowerAMP Music Player: a méltán legnépszerűbb zenelejátszó program. Képes mindenre, amit egy zenelejátszótól el lehet várni: a népszerű formátumok lejátszása, EQ, hangszín beállítás, widget, ID3tag-ek kezelése és még számos egyéb hasznos funkció lapul meg eme remek alkalmazásban. A teljes verzióért fizetni kell ugyan, de megéri véleményem szerint! (Az ingyenes verzió trial.)
Különösen ajánlott!

Körülbelül ezek azok a programok, amik szerintem kellenek egy androidos telefonra. A launcher-eket kihagytam, mert azokról már annyi cikk van az interneten, mint a szemét, és az is nagyon szubjektív, hogy kinek melyik miért tetszik, nem akartam vitát generálni. A kategorizálás hiányáért elnézést, de úgy gondolom, hogy nem lehet sokat közülük kategorizálni. Ez egy ilyen sorrend, mint említettem feljebb, az Appbrain szerint ez sorrend :)

Remélem tetszik a cikk, olvassátok egészséggel, szívesen várom a hozzászólásokat, legyenek azok beszólások, ötletek, tippek.

Tisztelettel: CoolBoy

szerk.: biztosan lesz folytatása a cikknek :)