2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Amit a robotporszívókról tudni érdemes

Kezdeti segítség mindazoknak, akik közelebbről ismerkednének a robotporszívók világával.

[ ÚJ TESZT ]

Bevezető, robotporszívó története

Bevezetés:

Okostelefon, okos TV, okoskarkötő, okoscipő, okoslámpa és lehetne folytatni a felsorolást, ugyanis a 21. században körülvesznek minket azok az intelligens eszközök, melyek mindennapi életünket próbálják megkönnyíteni. Ebből a felsorolásból pedig a porszívó sem maradhat ki, mely nem egyszerűen az „okos” jelzőt kapta meg, hanem egyenesen a robotporszívó elnevezést. Egyre többször találkozhatunk robotporszívókkal az áruházak polcain, reklámújságokban, vagy éppen valamelyik ismerősünknél. Kétség kívül a 21. század egyik fontos mérnöki és technikai vívmánya a robotporszívó, mely az utóbbi években sokak számára vált elérhetővé. A kínálat viszont nagyon tág keretek között mozog, a 20.000 Ft-os géptől egészen a 300.000 Ft-os porszívókig. Hogyan tudunk ebben a hatalmas kínálatban eligazodni? Melyik robotporszívó lenne ideális a háztartásunkba? Mire figyeljünk vásárlás előtt? Ezekre a kérdésekre kíván választ adni a következő cikk.

Robotporszívók története:

Ha a robotporszívók történetét vizsgáljuk, nem kell sokat visszatekernünk az idő kerekén, hiszen a 21. század technikai vívmányáról beszélhetünk. A háztartási eszközök robotizálása ugyanakkor mindig is foglalkoztatta és a képzelőerő szárnyán repítette a feltalálókat. A robotporszívók legelső ötlete 1959-ben öltött testet, a Szovjetunióban megrendezett Amerika Kiállításon. (American National Exhibition)


Robotporszívó koncepció Moszkvában a Szokolnyiki parkban - 1959

Az elképzelés itt még csak egy prototípusig jutott, melynek működéséről és gyakorlati hasznáról is nagyon keveset tudunk.

Az első működő, valóban használható robotporszívót 1996-ban mutatta be a svéd Electrolux vállalat a BBC Tomorrow’s World című műsorába. Ez volt az Electrolux Trilobite. A porszívó működési elvét tekintve nagyban hasonlított a ma kapható modellekhez. Ultrahangos pásztázás, portartály, ütközés érzékelő lökhárító. Ugyanakkor a Trilobite nem hozta meg a várt áttörést. Ennek az egyik oka a nagyon magas ár volt, a másik, hogy az új technológia csak a szárnyait próbálgatta. Végül csak 2001-ben került piacra a Trilobite, de az 1800 dolláros ára miatt ez már inkább történelmi érdekesség.


Electrolux Trilobite

Még ugyanebben az évben, 2001-ben a brit Dyson cég is bemutatta saját robotporszívóját, a DC06-ot. Ez a típus azonban soha nem került forgalomba. Részben az irreális ára, részben a hatalmas, esetlen gépház miatt.


Dyson DC-06 2001-ből, mellette a Dyson 360 Eye 2014-ből

Az igazi áttörés 2002-ben történt, amikor az Amerikai Egyesült Államokban bejegyzett iRobot vállalat bemutatta legelső robotporszívóját a Roombát. A porszívó hatalmas siker lett. Első évében több mint 50.000 darabot értékesítettek, majd az új modellek bevezetésével ez a szám egyre nőtt.


A legelső iRobot Roomba - 2002

A következő években több gyártó is jelentkezett a maga robotporszívójával, továbbfejlesztve az addigi alapokat.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.