2024. május 15., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

Amerikába jöttem III.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Christmas Carol A regény Charles Dickensé, a belőle készült filmek, színdarabok, rajzfilmek...

[ ÚJ TESZT ]

Christmas Carol



A regény Charles Dickensé, a belőle készült filmek, színdarabok, rajzfilmek az amerikaiaké. E nélkül itt nincs karácsony, minden magára valamit adó csatorna vetíti legalább egyszer.
Nem kell megijedni, nem sokat karácsonyozunk, már csak azért sem, mert lényegi különbség nincs a magyar és az amerikai karácsony között. Mondjunk azért párat, ami fontosabb.
A fát jóval korábban felállítják, tehát nem 24-én este, és nagyobb a díszítő kedv, a házak kívül-belül színes égőktől roskadoznak.
Az ajándékokat a Santa Claus hozza-viszi, aki rénszarvasfogattal jár a házak fölött, és a kéményen hatol be.
Fontos különbség még, hogy az amerikai családok nagy része 25-én délben felkerekedik, és a karácsonyi ebédet étteremben, szállodában ejti meg.

Itt vissza is tértünk a múlt héten elejtett fonalhoz, a kajáláshoz, ami az amerikaiak zöménél házon kívül történik. Amíg otthon azt mondod: „haza ugrok kajálni aztán jövök”, itt azt mondják: ugorjunk el kajálni.
Már a reggeli-ebéd dimenzió is főleg éttermekben zajlik, meg persze a jól ismert gyorsétterem-láncokban. Közkedvelt a drive thru, ha átnézel egy szomszédos kocsiba – ami itt nagy illetlenségnek számit -, és az illető nem eszik, iszik, telefonál, sminkel, vagy mindet egyszerre, akkor ő nem amerikai.
A sörözők késő délelőtt nyitnak, ott általában hamburgerek, szendvicsek vannak az étlapon, és sok-sokféle sör a pultnál, ami legtöbbször a filmekből ismert hosszú, vagy a körbeülhető U alakú.
A legkedveltebb vacsorázó helyek a steakhouse-ok, általában 4-kor kezdenek. Érdemes előre foglalni asztalt. A bejáratnál hostess fogad, aki elvezet az asztalodig. Persze, ha nem tetszik, nyugodtan reklamálj, kapsz másikat.
Szombat éjjel aztán elszabadul Amerika, minden zsúfolásig megtelik, megy a dáridó. Nem, nem Lajcsival, bár nagyon megy az élő zene, a legkisebb kocsmában sem ritka az egy gitáros, egy énekes, meg a computerről az alap szisztéma.
Borzongató tud lenni így egy-egy régi ismert szám.

A probléma aztán a hazamenetellel van, ha egy nagyobbacska városban elindulsz kocsival vasárnap hajnali 3 óra felé, akkor lépten nyomon akciófilmet látsz. Szirénák mindenfelé, leállított kocsik, üldözéses verseny, karambolok. Tényleg akciódús tud lenni egy szombat éjszaka.

Jelentősen békésebb az ébredés másnap, már ha az otthonodban történik. Mondjuk, benézel egy floridai McDonalds'-ba vasárnap délelőtt, akkor könnyen összekevered egy nyugdíjas otthonnal.
Futballszezonban a vasárnap délután szintén telt házakat vonz a sörözőkbe, hatalmas kivetítőkön mennek a meccsek, mindenki drukkol, eszik-iszik, jó a hangulat, az sem baj, ha kikap a csapat.
Kedvenc sörözőmben, a WC-ben is volt tv, méghozzá rutinosan megoldva a piszoár fölé helyeztek egy tükröt ami az átellenben lévő falra szerelt tv képét mutatta, így kényelmesen lehetett nézni akkor is, amikor a kövekező sör helyét készítetted elő.

Ettünk, ittunk, beszéljünk a lányokról is valamelyest. Könnyű ismerkedni, de nem árt valami angol, az akcentust még kedvelik is.
Amennyiben mégsem jön össze a dolog és éget a vágy, akkor nagyon észnél kell lenni!
Itt szó nincs piroslámpás, vagy türelmi negyedről, sőt ha elkapnak, hogy prostituáltat szólítassz le, vele együtt mégy a sittre, ami elég kínos, főleg ha a nejednek kell reggel kiváltani. Arról nem beszélve, hogy 8 évig fog virítani a recordodon a dolog. Hogy tovább is rémisztgessek, rendőrnők is beöltöznek prostinak, mintegy csapdát állítva.
Ettől függetlenül természetszerűleg itt is van felhozatal bőven, de még egyszer mondom ésszel, ha már prostit akarsz. Magánvéleményem szerint, ha itt egy nő nem képes egy telefonnal és Internettel ellátott lakást bérelni, azzal nem is érdemes foglalkozni.

Gyorsan még pár szót a drogokról, és a szerencsejátékokról. Azt hiszem még emberrel nem találkoztam aki legalább ne próbálta volna a füvet, általában még az amerikai elnökökről is kiderül, hogy annak idején tesztelték ők is. Rengetegen füveznek, bár tiltva van, a keményebb drogok is mennek, de itt megint azt kell mondanom, hogy nem találkozol olyannal, mert nem jársz arra. Az ember tudja, hol van az élettere, milyen közeg az ami OK.
Mindenesetre azt hiszem ilyen illatosított gyertya és egyéb indiai füstölők igen szép hasznot hoznak a forgalmazóknak.

A szerencsejátékok tiltva vannak, olyan szinten, hogy például North Carolinában a lottót és a kaparós sorsjegyet egy éve engedélyezték, addig azt sem lehetett.
Casinókkal megy a trükközés, Floridában hajókon üzemel a dolog, egy kis hajóval kivisznek egy nagyobbra a nyílt tengeren, ahol már nem az államhoz tartozol, ott lehet. Továbbá az indiánoknak engedélyezett, így rezervátumokban szintén működnek játéktermek. Olyat, mint otthon, hogy bemenj egy sörözőbe, és ott figyel a cseresznyés gép, azt felejtsd el!
Most már az internetes fogadóirodák is le lettek tiltva, a lóverseny az rendben van, de csak a helyszínen fogadhatsz, illetve nagyon körülményes procedúra után lehet lovizni neten is.
Kivéve persze a gyevi bírót, azaz Las Vegast, ahol már a repülőgép terminál is egy casino, de ez majd megér egy külön részt.

Jövő héten inkább írnék a munkahelyekről, a feketemunkáról, meg ilyesmi.


/HWT/

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.