2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

Akkor is belegyömöszölöm!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mivel az elmúlt fél évben a Peggle volt a legkomolyabb játék amit a gépemen futtattam...

[ ÚJ TESZT ]

Mivel az elmúlt fél évben a Peggle volt a legkomolyabb játék amit a gépemen futtattam úgy döntöttem, megérett az SLI-s rendszerem arra, hogy olyan emberhez kerüljön aki ki is használja. Így aztán Ragnar barátommal, elcseréltem az Ő vasára és némi pénzre. Közben a Visioncomputer-től kaptam egy miniATX-es alaplapot vissza garanciából. Ekkor megnyomott a pizsamagomb és úgy döntöttem építek egy bivalyerős kis gépet. Nagyon tetszettek a dupla felépítésű széles, de alacsony mini ATX felépítésű HTPC-k. Na gondoltam ez lesz a feladat! Első körben az ASrock Aspire-Q háza tetszett meg, de kiderült, hogy P4 felépítésű és csak a saját 420W-os tápja megy bele. Mivel a 8800GTX nem az a takarékos fajta a kicsi és nem SLI kompatibilis táp ki is lett lőve. Aztán ajánlották az AeroCool M40-es házát. Ez a ház viszonylag jó árban van, alsó része elég tágas, és még pofás is. Már éppen készültem megrendelni, mikor láttam, hogy cuko# hirdet is egyet! Le is csaptam rá azonnal. Elszaladtam hozzá és hozzápróbáltam tessék-lássék a GTX-et.

Itthon beraktam az alaplapot, bele a VGA kártyát, majd elkezdődtek a nehézségek.

Elsőre még nem volt gond:

De aztán kiderült, hogy a GTX túlméretes:

A PCI-E tápcsatlakozóknak helyet kellett csinálni és a kártya ventilátor háza is beleért a merevlemezeket tartó keretbe. Megvártam míg nejem elmegy itthonról (tudvalevőleg rosszul tűrik a feleségek a barkácsolást) , aztán előkaptam a kínai dremmel-em és nekiálltam a fémipari műveletnek!

Miután kivágtam a tápcsatiknak a helyet, a dupla merevlemez tartóból szimplát csináltam minden klappolt! Viszont a levágott lemezek élei olyan élesek voltak, hogy simán eladhattam volna az agysebészeknek szikének!

Ezért alaposan le kellett „gömbölyíteni” a levágott lemezeket nehogy „leblankolják” a PCI-E tápkábeleket mert az nem igazán lenne szerencsés; nagy büdös füsttel járna.

Végül is belement a kártya, kap tápot is, igaz, hogy eléggé kaotikus még a kábelek elrendezése, de ez majd kialakul.

Ami nagyon jó, hogy a az előlapi kijelzőben be van építve egy ventilátor szabályozó áramkör, ami a hőmérő szondájáról veszi az adatokat és e szerint szabályozza a kimenetére kötött ventilátor. Így a GTX hűtőbordája alá begyömöszölt érzékelő szerint pörgeti az előlapi 12 cm-es ventilátort, ami közvetlen a videó kártyára fújja a friss levegőt.
Persze az UV ledeket nem hagyhattam ki, bekerült a régi zöld ledes ventim is hátra, ami a proci felől szippantja el a meleg levegőt.

Kérésetekre berakok még pár képet, a kész gépről:

Ami még igazán jó lenne; az egy olyan tápegység ami lehetőleg moduláris, és a levegőt nem alulról szívja a szokásos 12-es ventin hanem át magán egyik végétől a másikig; mint régen a tápok.

Elnézést a sok képért, de úgy hiszem ezek beszédesebbek, mint a sok írás!
Jó moddolgatást azoknak, akik kedvet kaptak a kis izomkockák építéséhez!

Azóta történt

Előzmények

  • A HTPC is born

    HTPC kell nekem Régi vágyam, hogy legyen egy külön HTPC gépem hogy mindennemű multimédiázást,...

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.