2024. május 30., csütörtök

Gyorskeresés

Agilent / Keysight 34461A Truevolt Digitális Multiméter teszt, "teardown".

Az Agilent (Keysight) 34461A Digitális Multiméter tulajdonságainak és alkalmazásának bemutatása saját tapasztalatokkal, tesztekkel.

[ ÚJ TESZT ]

Kommunikáció, BenchVue, Web interface

PC Kommunikáció: A DMM biztosít böngészőn keresztüli elérhetőséget is. A webes felületen módunkban áll a DMM-ről képernyőképek mentésére vagy folyamatos monitorozásra is. Így készültek a cikkben található képek is. Állíthatjuk a mérési paramétereket, mintavételezést is. Letölthetjük a műszer memóriájában tárolt adatokat további elemzés céljából.

Mindezt böngészőn keresztül, Java támogatással. A letöltött adatokat akár táblázatban is tovább elemezhetjük, például OpenOffice Spreadsheet segítségével. A komolyabb adatgyűjtéshez azonban a BenchVue szoftver sokkal több lehetőséget tartogat számunkra.

Ethernet beállítási és webes elérési lehetőségek: A DMM képes DHCP vagy FIX IP-vel is a hálózatra csatlakozni. Én a FIX IP-t javaslom, mert úgy minden esetben biztosak lehetünk benne, hogy a DMM elérhető az adott IP-n, helyes router konfigurálás esetén.

Persze DHCP esetén is van sok routernél lehetőségünk mindig ugyan azt a címet kiosztani, de ez egy másik történet. Ha beállítottuk a DMM IP konfigurációját, akkor a böngészőbe a DMM IP-jét beütve azonnal elérjük a DMM webes felületét. Itt van még egy apró csavar a dologban, mert a DMM Java segítségével küldi az adatokat.

A DMM IP címét hozzá kell adnunk a Java settingsben a “trusted”, azaz megbízható, címek listájához, különben nem fognak futni a Java kódok, aminek az eredménye az, hogy nem tudunk semmit lekérdezni és csak a fél webes felület lesz látható.

[link]

[link]

[link]

Ha az első képen látható bal oldali piktogramok közül a másodikra kattintunk, akkor megjelenik a műszerkonfiguráló ablak. Kiválaszthatjuk, hogy csak megfigyelni szeretnénk vagy akár mérési paraméterek konfigurálni.

A következő menüpontban a DMM hálózati beállításait is módosíthatjuk. A mérési menüpont jelszóval védett, így nem tud bárki jelszó nélkül megfigyelést vagy módosításokat eszközölni, aki egy alhálózatban tartózkodik a DMM-mel. Szépnek nem szép a webes felület, de nem is kell annak lennie. Funkcionalitását tekintve, működik. Amire kitalálták, azt hozza, viszont például grafikus képet nem kapunk folyamatosan. Egy klikkeléssel le lehet hívni egy képernyőképet az aktuális állapotról.

Ez például most a cikk írásakor tökéletes megoldás. A másik mód, ahogy az adatokat megkapjuk, az a sima “karakteres vagy numerikus” mód. Itt csak a “nyers” adatokat látjuk, semmi sallang. Ennek viszont nem szeretem a megjelenítési módját. Még szokni kell, hogy nem a sima 6 1/2 digites kijelzéssel látom a mérés eredményét. Ezt nem rónám fel hátránynak. A középső képen egy CR2032-es elemet mértem vele.

BenchVue: Az Agilent weboldaláról ingyenesen letölthető a legfrissebb BenchVue szoftver amellyel a DMM USB vagy Ethernet kapcsolaton keresztül vezérelhető, monitorozható és a mérési adatok is rögzíthetők. A BenchVue biztosít egy egyelőre a fejlesztés kezdeti stádiumában járó „feature“-t is, mégpedig azt, hogy a DMM és a BenchVue szoftveren keresztül egy Android-os vagy Apple telefonon keresztül szintén láthatjuk a mérési adatokat, „valós“ időben.

Monitorozási feladatoknál nagy segítség lehet ez a megoldás, de ez egyelőre csak akkor alkalmazható, ha egy Windows-os PC-n fut (igen sajnos a szoftver Windows only, en is Parallels alatt futtatom OSX-en) a BenchVue szoftver, amely tovább „streameli“ az adatokat a telefon felé. Tehát, még nem megoldott a DMM direkt monitoroztatása Smartphone felé (sajnos). Ebből következik, hogy az a valós idő nem nagyon valós. Ellenben monitorozásnál nem biztos, hogy hatalmas probléma, ha van egy kis időbeli csúszás.

A BenchVue lehetőséget biztosít a mért adatok elemzésére, melyeket automatikusan tárol a egy adatbázisban, amelyből bármikor dátum szerint visszatölthetjük a kívánt méréseket további elemzésre. Amikor BenchVue szoftver fut és elindítunk egy mintavételezést, akkor annak a leállításakor az addigi adatok automatikusan mentésre kerülnek, így egy listából bármikor elővehetjük az adatokat összehasonlításra. Feltéve, ha tudjuk, hogy amit keresünk azt mikor rögzítettük.

[link]

[link]

[link]

A képen egy 3 V-os CR2032 elem mérése látható. Az is látszik az első képen, ahogy a műszer belső impedanciája miatt csökken az elem feszültsége. Közel 3 és fél perc alatt átlag 23 µV a feszültségcsökkenés 10 MOhm impedancia mellett.

A második kép valamivel érdekesebb, mert látszik, hogy amikor a műszert High-Z (magas bemeneti impedancia) módba kapcsoltam, azonnal elkezdett emelkedni a CR2032 cella feszültsége. Meglepő módon szintén 3 és fél perc mérés és adatgyűjtés után azt tapasztaltam, hogy a feszültség közel annyit emelkedett, mint amennyit csökkent 10 MOhm mérésnél.

Azt hittem, ez a folyamat valamelyest lassabban megy végbe. A harmadik képen látható, hogy ezeket a méréseket a BenchVue automatikusan eltárolta és később dátum szerint bármikor kikereshetjük őket.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.