2020. május 31., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Apple, Facebook, Google...! Fizetni is kellene!

Egyes IT cégek adómorálja már országok gazdaságát és állampolgáraik jólétét is befolyásolja.

[ ÚJ TESZT ]

Adóoptimalizálás számokban

A fejezet korábbi részeiben bemutatott módszereket gyakorlatilag az összes nagy multinacionális dotcom cég esetében meg lehetne találni valamilyen apró módosítással, azonban ez már nem célja ezen dolgozatnak. Ezek a módszerek éves szinten dollár milliárdokkal rövidítik meg az országok költségvetéseit. Egy 2015-ös tanulmány szerint csak az Egyesült Államoknak 90 milliárd dolláros kárt okoznak az adóparadicsomok és az ezeket igénybe vevő vállalatok. Ezzel az a legnagyobb probléma, hogy minden egyes elrejtett adódollárt valahol vissza kell szereznie a költségvetésnek, emiatt az államok kénytelenek magasabb adókulcsokat alkalmazni, megvágni a közkiadásokat, vagy növelni az államháztartási hiányt, hogy a jóléti színvonal megmaradjon. Akármelyik is következik be a fentiek közül, minden esetben azon becsületes személyek és cégek lesznek a vesztesek, akik nem tudják, vagy nem akarják ezen illegális módszerekkel eltitkolni a jövedelmüket. 2014-ben, ha ezen eltitkolt jövedelmek után befizetendő adót szétosztották volna a kisebb, becsületes cégek között, akkor e vállalatoknak 3244 dollárt kellett volna extraként befizetniük az Egyesült Államok központi költségvetésébe. Ezen fejezet legfőbb célja, hogy objektíven, számokban mutassa be az okozott kárt.

Hirdetés

Általános adatok

A legtöbb amerikai multinacionális vállalatnak vannak adóparadicsomokban bejegyzett leányvállalatai. 2014-ben a Fortune 500 cégéből legalább 358-ról tudjuk, hogy rendelkezik ilyennel, mely majdnem 72 százalékos arány. Ennek a 358 cégnek összesen 7622 off-shore cége van, és a 30 legnagyobb off-shore kintlévőséggel rendelkező vállalat csaknem 1225 leányvállalatot működtet az adóparadicsomokban. Ezen vállalatok 60 százaléka működtet legalább egy leányt a Bermudákon vagy a Kajmán szigeteken, melyek köztudottan a világ legnagyobb adóparadicsomai. Az amerikai vállalatok e szigeteken bevallott jövedelmei a két sziget nemzeti össztermékének az 1643 valamint 1600 százalékát teszik ki. A Fortune 500 vállalatok legkedveltebb adóparadicsomait a 4-es ábra mutatja be, ahol az látszik, hogy a cégek hány százaléka jegyzett be leányvállalatot az adott országban.


4. Ábra: A Fortune 500 cégek leányvállalatainak főbb bejegyzési célországai
Mclntyre, Philips, Baxandall: Offshore Shell Games 2015 alapján, saját szerkesztés

A Fortune 500 cége összesen 2.1 billió dollárt parkoltat off-shore cégeknél adózási megfontolások miatt. A 30 legnagyobb vállalat ezen összeg 65 százalékáért felelős, azaz itt is érvényesülni látszik a Pareto-elv, természetesen negatív értelemben. Ez a 30 vállalat 1,4 billió dolláros szeletet hasít ki az offshore tortából. 57 vállalat hozta nyilvánosságra azt az adatot, hogy ha hazautalnák a jövedelmüket, pontosabban nem optimalizáltak volna adót, akkor 184,4 milliárd dollárt kellene befizetniük az Egyesült Államok költségvetésébe. Ezen 57 vállalat által nyilvánosságra került adatok szerint az effektív adókulcsuk 6 százalékos volt, mely azt jelzi, hogy a jövedelmük nagy része nem adózó területeken pihen. Amennyiben e 6 százalékos, rendkívül alacsony társasági adókulcsot alkalmaznánk a Fortune 500 vállalataira, akkor az 620 milliárd dollárnyi többletbevételt jelentene az USA számára.
Sajnos a negatív tendencia egyre erősödik. A Russel 1000-es listán 2008 és 2015 között meg-duplázódott az off-shore-okban parkoltatott dollárbilliók összege. 2015-ben az összeg a becslések szerint elérte a 2.3 billió dollárt. Másik beszédes adat az adott országban kimutatott jövedelem és az adott ország termelési outputjának az aránya. Ez a szám a Bermudákon 1999-ben 260 százalék volt. (Csak az amerikai multinacionális vállalatok által kimutatott profit) A szám 2008-ra már elérte az 1000 százalékot és mint ismeretes, 2014-re meghaladta az 1600 százalékot.

Ezek a csillagászati számok egyének számára elképzelhetetlen gazdasági értéket testesítenek meg. A Föld országai közül összesen 19-nek éri el vagy haladja meg az éves GDP-je ezt a 620 milliárd dollárt. Ebből a pénzből, ha jó helyre kerülne, országokat lehetne újraépíteni és emberek milliárdjainak tudna biztosítani jobb életet. Azonban úgy tűnik, hogy a jelenlegi vadkapitalista rendszerben erre nem sok esély van. A következő alfejezetben bemutatom, hogy az egyes vállalatok milyen mértékben járulnak hozzá ehhez a számokhoz. (Mclntyre, Philips, Baxandall. 2015)

Adóelkerülések mértéke vállalatonként

Az összes vállalat közül a legnagyobb mértékben az Apple veszi igénybe az off-shore cégek által nyújtott, számára rendkívül előnyös szolgáltatásokat. Az Apple 2014-ig összesen 181.1 milliárd dollárt parkoltatott adóparadicsomokban. Ezután az összeg után az Egyesült Államok költségvetését 59.2 milliárd dollár illetné meg. Az Apple egyébként meglepően kevés, összesen 3 db off-shore céget működtet, azokat viszont irigylésre méltó hatékonysággal. Ezen cégek mindegyike Írországban található.
A Google sem szégyenkezhet, mivel kihasználva a 25 leányvállalata nyújtotta lehetőségeket, a 2009-es 7.7 milliárd dolláros off-shore kintlévőséget 2014-re 47.4 milliárdra duzzasztotta. 2010-től kezdődően már csak két leányvállalatról tesz említést a vállalat, de az elemzők szerint továbbra is mind a 25 működik, pontosabban létezik. A 2 db hivatalosan is létező leányvállalat Írországban van bejegyezve.
A világ második leggazdagabb embere által alapított Microsoft 10 leányvállalatot működtet adóparadicsomokban. Ezzel azt érte el, hogy az effektív adórátája alig éri el a 3 százalékot és az így repatriált jövedelme eléri a 108 milliárd dollárt. A Microsoft off-shore cégei Írországban, Luxemburgban és Szingapúrban találhatóak. A Google-höz hasonlóan a redmondi óriás is csak 5 offshore céget ismer el a feltételezett 10-ből.

A 20 legnagyobb összeget adóparadicsomokban parkoltató cégek listáját az 5. ábra mutatja be. Ezen 20 vállalat összesen 1173 milliárd dollárnyi bevételt állomásoztat 774 db különböző off-shore cégben. Egy vállalat átlagosan 39 off-shore céget birtokol. (Mclntyre, Philips, Baxandall, 2015)


5. Ábra: A 20 legnagyobb off-shore kintlévőséggel rendelkező amerikai vállalat (milliárd dollár)
Mclntyre, Philips, Baxandall: Offshore Shell Games 2015 alapján, saját szerkesztés

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2020 PROHARDVER Informatikai Kft.