2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

Apple, Facebook, Google...! Fizetni is kellene!

Egyes IT cégek adómorálja már országok gazdaságát és állampolgáraik jólétét is befolyásolja.

[ ÚJ TESZT ]

A Facebook módszer

Az utolsó vállalat mely bemutatásra kerül, a világ legnagyobb közösségi oldala, a Facebook. A Mark Zuckerberg alapította közösségi tér azért került a lista végére, mert új módszert már nem dolgozott ki a társasági adó elkerülésére, hanem a jól bevált sémákat alkalmazva tüntet el dollármilliárdokat a Kajmán szigeteken.

A Facebook 2018-ban már több mint kétmilliárd felhasználóval rendelkezett. (Statista, 2018) Ez azt jelenti, hogy minden negyedik ember a Földön tagja a virtuális közösségnek. Azt sem túlzás mondani, hogy a Facebook internet az internetben, sőt egyes régiókban a Facebook maga az internet. Éppen ezért a közösségi oldalnak kiemelten fontos véleményvezér szerepe van, ami nem csak abban nyilvánul meg, hogy milyen tartalmat közvetít a felhasználói felé, hanem abban is, hogy hogyan viselkedik az üzleti életben. Sajnos ez a vállalat sem különb az előzőekben bemutatottaknál. Kihasználva az adózási kiskapukat csak jövedelme töredéke után fizet vállalati nyereségadót.

A Facebook esetében is az ír szendvics, valamint a dupla ír-holland szendvics köszön vissza. Írországban a Facebook Inc.-nek két leányvállalata van: a Facebook Ireland Limited és a Facebook Holding Limited (FHL). Az FHL-nak Írországban van a telephelye, ugyanakkor nem rezidens az országban, ugyanis a tulajdonos vállalat az adómentes Kajmán-szigetekre van bejegyezve. Emiatt természetesen az Egyesült Államokban sem adóalany, így a jövedelmei az ottani adóhatóság számára is láthatatlanok. Egyedül a Facebook Ireland Ltd. adóalany Írországban, ide folynak be a valós bevételek azonban ez a cég a jogdíjakat az FHL-től veszi meg, így e díjfizetéseket szembeállítva a bevételeivel, gyakorlatilag minimálisra csökkenti az adóalapját. A kör bezárult, ugyanis mint láttuk a Facebook Ireland Ltd. a bevételeivel szemben felsorakoztatja a költségeket, ezért nem fizet adót, a Facebook Ireland Holding pedig nem rezidens Írországban így a jövedelmét minden nehézség nélkül utalhatja az adóparadicsomokba. Ezzel a módszerrel 2013-ra csak a szigetországból 645 millió fontnyi nyereséget repatriáltak. A dupla ír-holland szendvics pedig úgy valósul meg, hogy a Facebooknak van egy leányvállalata Hollandiában is mely a szabadalmak és a szerzői jogok egy részét birtokolja. (Armitage, 2017) A Facebook Ireland sokszor ennek a cégnek fizeti a jogdíjakat, azonban Hollandiában az Innovation box rendszer miatt a szellemi termékek értékesítéséből származó jövedelmek minimális effektív adókulccsal adóznak. (Clark, 2016)

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.