2024. április 23., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

AC Accelero Xtreme GTX 280

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Eme írásom alapját egy XFX GTX285 adta. Sokszor hangoztatják, hogy ennél a szériánál a gyárinál jobb...

[ ÚJ TESZT ]

Eme írásom alapját egy XFX GTX285 adta. Sokszor hangoztatják, hogy ennél a szériánál a gyárinál jobb hűtés nincs, esetleg a víz. Nos én a gyári hűtőt hangosnak találtam és a hőfokokkal sem voltam teljesen elégedett ezért úgy gondoltam megpróbálkoznék egy hűtő cserével. Mivel léghűtésben utazom ezért sok lehetőségem nem maradt, hiszen nem sok cég gyárt hozzá hűtőt. Ha jobban bele gondolok akkor egyáltalán nem kapható olyan hűtő ami tökéletesen kompatibilis lenne ezzel a kártyával.

Hosszas keresgélés és utána olvasás után aztán úgy döntöttem, hogy megpróbálkozom az Arctic Cooling hűtőjével. Igazság szerint ez is a gtx 260, 280-ra való, de úgy gondoltam, hogy ezt a részlet problémát át tudom hidalni kiegészítőkkel. Ez a hűtő egy roppant impozáns darab és a gyártó szerint 30 fokkal alacsonyabb hőmérsékleten tudja tartani a gpu-t azonos fordulatszámon mint a stock cooler, mindezt 1/5-öd hangerővel. Hát ezt a legnagyobb jóindulattal is kétkedve fogadtam. Főleg ami a hangjára vonatkozik hiszen nekem ez volt az elsődleges szempont, hogy hang nélkül tegye a dolgát. Aztán olvasgattam itt a fórumon is pár hsz-t azoktól akik használnak ilyen hűtőt és ők is nagyon elégedetten nyilatkoztak róla. Mondjuk az is igaz, hogy ők nem 285-ön próbálták. Aztán úgy döntöttem egy próbát megér, kiderítem mit is tud ez a hűtő.

Maga a vga mint már említettem egy XFX GTX285.

Ez a vga már 55nm-es így elméletileg kevesebbet fogyaszt mint egy 280 és emiatt kevésbé is melegszik. Ezt nem tudom megerősíteni, de a ventit auto vezérlésen hagyva a 80-85 fokot nyaldossa a gpu terhelve.

A gyári hűtő eltávolítása különösebb erőfeszítést nem igényel, 14 db csavar eltávolítása után óvatosan feszítve már le is jön. A gyári paszta eltávolítása után ilyen képet mutatott. Nevetséges, hogy a hűtő eltávolítása után milyen "vézna" lett a kártya.

Az AC hűtője egy elég szép darab a maga 287x104x54 mm- es méretével, gyakorlatilag nagyobb mint maga a nyák, hátrafele lelóg vagy 3cm-t.

5db hőcső gondoskodik a meleg elszállításáról a gpu-tól a bordákig. 3db 92mm-es légkeverő található a hűtőn ami pwm vezérlésű, 1000-2000 rpm között szabályozható és teljes fordulaton 81 CFM légszállításra képes.

A kiegészítőket tekintve én sok mindent nem tudtam felhasználni, hiszen ennek a vga-nak más a nyákja mint a 65nm-es típusoké. Így a kártya fonákjára való ram hűtő lemezre nem volt szükségem, illetve a vrm hűtésére szolgáló lemez sem passzolt a kártyámra.

Itt azért megjegyezném, hogy ez az 1mm vastag alu lemez a világon semmire sem való. Tehát ha valaki ilyen hűtő vásárlása mellett dönt akkor ezt a lemezt valami más megoldással ajánlott kiváltani mert ez nagyon kevés, így ez lesz a gyenge pontja a karinak. Ebben az esetben igaz, hogy a gyári sokkal jobb megoldás.
Én ezt a Scythe VGA Chip Heatsink-el oldottam meg. Ez egy kiegészítő csomag ami egy halom hűtőbordát tartalmaz és ebből szemezgethet az ember.
Ezzel kiegészülve már volt egy csomó hűtőbordám amiből rövid próbálgatás után összehoztam ezt.

Így aztán mindenhova került borda amit a gyári hűtő is lefed. Ezután nem volt más hátra mint felhelyezni a hűtőt. Na ez már némi kézügyességet igényelt mert a lefogató és a nyák közé műanyag távtartókat álmodot meg a tervező és ezeknek a helyén kellett maradni míg a csavarokat belekapattam. Én mondjuk a gyári pasztát letöröltem annak ellenére, hogy mx2-vel szállítják. Nem tudom mikor kenték fel és elég száraznak is tűnt így jobbnak láttam frissel összrakni.

Íme az elkészült mű.

Ezután nem volt más hátra mint az indítás, hogy vajon tényleg olyan jól teljesít e a hűtő mint ahogy a gyártó ígérte.
Azt kell, hogy mondjam pozitívan csalódtam. A ventik nagyon csendben teszik a dolgukat. Én a Riva tuner-rel állítottam be, hogy idle 30%-on pörögjenek mit ahogy a gyári hűtőnél is volt. Teljesen hangtalan, nem hallatszik ki a házból a hangja. A vezérlést itt is auto-n hagytam, hogy össze tudjam hasonlítani a gyári állapottal.
A terheltést gpu caps viewer-rel végeztem.

Gyári hűtő, terheletlen állapot:

Gyári hűtő, terhelt állapot:

AC hűtő, terheletlen állapot:

AC hűtő, terhelt állapot:

Ahogy a képeken is látszik idle 9, load pedig 22 fokkal csökkent a gpu hőmérséklete. Mindezt úgy, hogy az AC hűtőnél load nem is emelte meg a venti fordulatát hiszen nem melegedett annyira a kari, maradt 30%-on.

Végezetük még egy kép róla, hogy mutat a házban.

Ahogy látszik is olyan hosszú, hogy belelógna a vinyó keretbe ha oda kerülne, illetve az íróval sem lehetne egy vonalba szerelni. Pedig a házam sem mondható túl kicsinek. Tehát itt akár hely problémákba is ütközhet akinek egy kisebb méretű háza van.

Összegzés:
A hűtő tökéletesen beváltotta a hozzá fűzött reményeimet, a hőfokok nagymértékben javultak. A hangjára sem lehet panasz mert 100%-on kb. olyan hangja van mint a gyári hűtőnek 60%-on.
Az egyetlen negatívum az ára lehet, de ha valaki nem sokallja a 12000 Ft-os vételárat akkor egy nagyon jó választás. Főleg ha valaki nem akar egy vízhűtéses rendszert összerakni, mégis megfelelő hőfokon akarja tartani a kártyáját.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.