2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

A szenvedélyek

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Sziasztok! A következő írásomat még 2003-ban írtam. Szakközép, esti műszak. Társadalomismereti órára...

[ ÚJ TESZT ]

Sziasztok!

A következő írásomat még 2003-ban írtam. Szakközép, esti műszak. Társadalomismereti órára készült eme szakdolgozatom, melyre büszke vagyok hiszen az osztályzás: (Szép, értékes, 5-ös.) lett. Fogadjátok szeretettel.

A szenvedélyek

A szenvedélyek betöltik az emberiség életét, melyek lehetnek károsak és hasznosak egyaránt. Sokféle szenvedély létezik és ezek meghatározzák az egyének életét.

A hasznos szenvedélyek közül nagyon sok embert érint a gyüjtőszenvedély, ezek általában nagyon értékes gyüjtemények, például a bélyeg-gyüjtemény. Ők a művészetek kedvelői is egyben, hiszen a bélyegek megfelelnek a miniatürizált képeknek. A festészet kedvelői a képeket gyüjtik, melyeket saját otthonukban és különböző galériákban mutatnak meg ismerőseiknek, barátaiknak. Ezekre a gyüjteményekre megfelelő anyagi háttérrel is rendelkezni kell.
Szenvedélyesen lehet hobbit űzni, de a művész lelkű emberek festők, szobrászok, költők műveiken keresztül tudják érzéseiket elmondani, bemutatni másoknak.

A szenvedélyek másik csoportjába tartoznak a sportolók is, hiszen a mindennapi edhésekhez fontos az elszántság, ahhoz pedig pedig szenvedélyesen kell szeretni a kiválasztott sportágat. Ők eredményeikkel (érmek, kupák, díjak) tudják igazolni szeretetüket, kitartásukat.

A legmeghatározóbb szenvedély az emberek életében a szerelem, szeretet. Ez tartja össze a családokat, a párokat, mivel ennek segítségével tudják kimutatni érzelmeiket egymás iránt. Enek teljesen ellentettje a szenvedélyes gyűlület, mellyel nagyon sokat lehet ártani az utált egyénnek. De itt meg kell emliteni a szerelemből elkövetett bántalmazásokat, zaklatásokat. Ezekben az esetekben a "szerelmes" félt nem érdekli, hogy a párja viszonozza-e ezt az érzést, sőt sok esetben ezt akarják elérni. Ez akár az egész család életét is tönkreteheti.
- Az értékes szenvedélyek végigkísérik az emberek életét, melyekre mindíg emlékezni fognak.
- A káros szenvedélyek ártalmasak az egészségre, megrontják a családokat, tönkreteszik a barátságokat és kapcsolatokat. Káros szenvedély például a dohányzás, mely nemcsak a dohányzó egészségét, de a körülötte élők egészségét is károsítja, ezen kívül óriási pénzkidobással jár. Sajnos a dohányzók ezt nem ismerik el és továbbra sem hagynak fel káros szokásukkal. A dohányzással együtt jár a koffeintartalmú ital a kávé fogyasztása. Nagy mennyiségben károsítja a szervezetet, rontja a koncentráló készséget és fáradtságérzetét kelti.
Káros szenvedély az alkoholizmus is, hiszen az alkoholisták nagy része nem ismeri betegségét és a segítséget sem hajlandó elfogadni. Az alkohol roncsolja az agysejteket, tökreteszi a májat és agressziót vált ki a betegből.
Legtöbbször valamiből való menekülés váltja ki az alkoholizmust, mely tönkreteszi a beteg és környezete életét is. Hasonló, de még talán nagyobb károkat okoz napjaink leveszélyesebb szenvedélybetegsége a kábítószer. Egyre fiatalabbakat érint a probléma, az "anyagért" (képletesen értve) pedig mindenre hajlamosak. Nem riadnak vissza a bűnözéstől sem (lopás, rablás, hazugságok). Az ilyen esetekben meghatározó az életkor! Minél fiatalabb korban kezdődik el és minél később veszik észre ezt a "betegséget" annál nehezebb gyógyítani. A leszokáshoz orvosi segítségre van szükség, mely csak akkor működik, ha a beteg elismeri, hogy szenvedélybetegségben szenved, mindemellett a szerettei támogatására van szükség, Sikeres kezelés esetén a legnagyobb kihívást a visszaesés megakadályozása jelenti, melyre óriási kitartásra van szükség.

A káros szenvedélyek mársik csoportja nem roncsolja az egészséget, ide tartozik a kártyázás, játékgépezés is. Az ilyen "játékgépesek" nem a saját egészségük kárára cselekednek, hanem tönkreteszik a saját és családjuk életét, mivel az ilyen emberek főleg az anyagi dolgokban mennek tönkre. Ők képesek vagyonokat eljátszani a játékszenvedély miatt. Játék közben csak arra koncentrálnak, nem gondolnak semmi másra. Ez megnyilvánulhat kaszinóba járásban, különböző fogadásokban. Például: Lóversenyen elveszíthetik akár az autójukat, vagy akár a házukat is. Az ilyen helyzetekben lévőkön már a legtöbb esetben a pszichológus sem tud segíteni.

Gyerekek és felnőttek egyaránt könnyen a számítógép rabjává válhatnak a játékok, vagy az internet és a szakmájukból adódó "munkamánia" miatt.
Ilenkor egész nap a gép előtt ülnek, nem érzékelik az időt és a külvilág egyre kevésé érdekli őket. Sokan még éjszaka titokban is képesek a játékra. Ők fáradékonyak lesznek, az iskolában nem tudnak megfelelően figyelni, mely a tanulás rovására megy. Ez jelentkezni fog később a hétköznapjaikban is.
Elzárkóznak a társasági dolgoktól, felborul az életrendjük. A gyerekeknél a legtöbb esetben a szenvedély tárgyának a megvonásával kezelhető.
- Például: A szülő megvonja a gyerektől a tévénézst vagy a telefoálás lehetőségét.

A szenvedélyek nem mindeggyike csinál valamit, esetleg betegségben szenved.
Mikor saját maga ismeri el a már késő, és nem tudja magától abbahagyni. A szakorvosi segítéget pedig nagyon sokan visszautasítják büszkeséből, szégyenből, vagy csak egyszerűen nem ismerik el, hogy szenvedélybetegek.

A szenvedélyekkel semmi probléma, amíg nem megy az egészség, a család és a munka rovására. Bár ez elég kevés esetben valósul meg. Tehát ha egy emberről azt mondjuk, hogy szenvedélybeteg, akkor az nem feltétlenül egy betegség, hanem inkább egy pszichológia állapot mely embertől függően gyógyítható, vagy nem.

A statisztikákből kiderül, hogy sok az alkoholista, ezekhez képest kevvesebben vannak a játékgépesek, vagy az egész extrém dolgokat kedvelőktől akik egyszerűen nem tudnak lesszokni, vagy felhagynni egy bizonyos rendszeres cselekedetükről. De egész egyszerű dolgok is okozhatnak kellemetlenséget egy családban, ha az adott személy (családtag) nagyon ragaszkodik egy szokáshoz, mely a család többi tagjának a számára kellemetlen.
Ez végződhet családi veszekedésekben (válásban) és bármilyen konfliktusban a környezettel.
- Meg kell jegyezni hogy a szenvedélybeteg "szenvedélye" csak neki okoz örömet, másnak NEM!
- A szenvedély mértéke személyfüggő.
- Sok emberél kiválthatja a MAGÁNY is!
Tehát a szenvedély, mint betegség kortól és nemtől függetlenül alakulhat ki függő-e az adott személy akaratának, vagy jellemének az erősségétől.
A betegség kialakulásában még szerepet játszik az adott személy családi és anyagi helyzete is.

Remélem tetszett az írás. Meglátszik ez egy 2003as írás. A mai korban ez már nem annyira megfelelő. Köszönöm szépen hogy elolvastátok.

Írta: Vígh Lajos 200-12-03
A szokásos bárkinek kérdése észrevétele van.:
email: lajosvigh@gmail.com
MSN: magicradio@hotmail.com

Azóta történt

  • MSI AP1900

    Mozizásra és netezésre kompromisszumokkal!

  • Bárcsak...

    Egy párkapcsolat során felmerülendő problémákra (Talán az ilyen megoldás?)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.