2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

MSI AP1900

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Mozizásra és netezésre kompromisszumokkal!

[ ÚJ TESZT ]

Ezúttal az MSI WIND TOP AP1900 -as asztali számítógépet szeretném nektek bemutatni.

Annó a gépet 99 ezer forintért vásároltam meg. És nagy örömmel cipeltem haza. Akkoriban ennek a gépnek az volt a megvásárlásának az oka, hogy egy olyan gépet akartam ami totál csendes, viszonylag nagy képernyője van és nagyon kevés áramot fogyaszt, tehát ötvözi egy asztali gép és egy notebook tulajdonságait. Hát ezért esett rá a választás, de mindezekért természetesen kompromisszumot kellett kötnöm valamilyen szinten! Ezt nemsokára kifogom fejteni!

Műszaki adatok:

Processzor: Intel® Atom N270
Chipset: Intel® 945GSE + ICH7-M
Memória: DDR2 1GB (mivel egy darab slot van így csak cserével bővíthető!)
Videó: Integrált Intel® GMA950
HDD: 2.5'' SATA2 160GB
Optikai meghajtó: DVD Super Multi
Hangszórók: 2 x 3W Speaker
LAN 10/100/1000 és Wifi is van benne (b/g)
Wireless LAN 802.11 b/g
Kijelző: 18.5" 1366 x 768 (Samsung és 16:9 es képarány)
Webkamera: 1.3 M
4-in-1 kártyaolvasó!)
USB port 4
Notebook tápegység: 65W
Méretek: Sz,M,mélység: 450 x 420 x 35 mm

Csatlakozások!

A gép előlapján semmi sincs, csak az enyhén kéken világító bekapcsológomb! Azért hangsúlyozom, hogy enyhén világít, mert tényleg még korom sötétben sem zavaró! Viszont a monitor fölött középen van a beépített mikrofon és webkamera.

A jobboldalon tallható 2 darab USB port, a kártyaolvasó és a DVD író is.
Hátul van a tápegység csatlakozója, még két USB port, Kettő darab PS/2 es csati, LAN és a fejhallgató, mikrofon csatlakozója. Ezzel a bővíthetőség behatárolódik nagyon.

Ugyanis a géphez járó nagyon szép zongoralakk egér és billentyűzet USB portot használ és vezetékes, ezért a 4 USB-ből kettő rögtön ugrik.

Ellenben a billentyűzet nagyon kellemes, és az egér is optikai.

Csomagolás:

Az egész egy jó méretes, vastag és nagyon nehéz kartondobozban érkezett! Súlya nagyjából 10kg.

Belül szépen ki volt bélelve, a billentyűzet, az egér, a papírok a talp minden szépen külön dobozba csomagolva. És irtózatos mennyiségű fólia mindenen. Az egér is telljesen körbe, a bill úgyszintén, és a gépen is valami irtózatos mennyiség. Namost ezeket leszedve, nem mindennapi látványban részesül az ember. Csodálatos, autókat megszégyenítő fényezés :) (Kicsi költői túlzással fűszerezve persze)

Néhány álltalam készített kép:

Elnézést, nem a legjobb minőség.

Első benyomások és bekapcsolás!

Mikor már felocsúdtam a totálisan felfényezett burkolaton, megnyomogattam az egeret és a billentyűzetet, már nem sok dolgom volt hátra, minthogy mindent megfelelő helyre csatlakoztassak és a gép aljára az egy szem rugós csavarral felrakjam a fém merevítéses talpat. Ohh el is felejtettem említeni, hogy a géphez jár egy törlőkendő is MSI hímzéssel.

Amikor bekapcsoltam először jól felzúgott a ventilátor. De aztán örömmel konstatáltam a néma csendet, mely örökre úgy maradt

A gépen előtelepítve és egy a winchesteren lévő helyreállító partíción egy Windows XP SP3 ücsörgött. A bekapcsolást követően eltöltikézett egy darabig, majd szépen sorba jöttek a felhasználónév és egyebek.
A boot csak az első induláskor lassú, azután pedig viszonylag gyors lesz. Mivel az XP amikor indul a kék csík nagyjából kétszer fut végig, majd már lép is tovább és hiphop az asztalon találjuk magunkat.

Jár hozzá még egy driver CD, amire a gyári XP nél és helyreállítás során sincs szükségünk. Továbbá egy üres DVD amivel az egész rendszert (érdemes az első indításokat követően megtenni) lementhetjük, úgymond bolondbiztos helyreállítás céljából. Így a későbbiekben sem kell a driverekkel és néhány alap program telepítésével foglalkoznunk.

Előtelepítve jó néhány dologgal kedveskedik nekünk az MSI. Van itt CD-DVD író program az Ulead jóvoltából, vagy a Kamerának a bohókás kezelőprogramja (mindenféle jópofa kerettel), vagy említhetem még a kamera álltal irányítható Space Shuttle és Chicken játékokat!

Telljesítmény:

Mint már a specifikációkból kiderült, ez bizony nem egy atomerőmű. Pedig ATOM dolgozik benne. (Najó valami viccet akartam ebből faragni :) )
Az integrált GMA950 mindenre jó, kivétel bárminemű komolyabb FLASH vagy FULL HD tartalom, ugyanis az már sem a videókártyának sem a processzornak nem megy. A Youtube nál a 480p-s videókat még simán elviszi de a 720p és nagyobb HD tartalmak már szaggatnak. Játékokat abszolút nem is teszteltem. Nagyon sok mindenkinek van már netbookja és azokról készült teszt, ezekből kiderül mire elég ez a hardver.

A hűtés:

Mint már írtam, a gép a bekapcsolást követő pár másodpercben szépen zúg, de aztán telljesen elnémul, ugyan a ventilátornak van némi motorhangja, de azt tényleg csak erős füleléssel lehet csak meghallani.

Melegedés:

A kis ATOM N270-essel vígan elboldoguló hűtés az Everest szerint szinte mindig 60-70 fok között lévő processzoral vígan elvolt. A gép tetején még csak nem is volt langyosnak nevezhető a levegő sosem.

Képminőség:

A monitor volt a legjobb rész a gépben az én számomra. Egy 18.5 collos, 16:9 es képarányú HD ready azaz 1366*768 as felbontású Samsung TN+Film panel dolgozik benne. Az én számomra főleg a notebookok glare kijelzőjéhez képest csodaszámba menő belátási szögek voltak. Tényleg elég tág határok között lehetett nézni a monitort. Találtam hozzá az XP hez színprofilt, mely a csatolt cikkekből letölthető.

Hangzás:

A gép belsejében kettő darab hátrafelé néző, egyenként 3W os hangszóró található, amik SRS True 3D meghajtással rendelkeznek. Ezt a gép elején lévő SRS kis matrica is hirdeti! Elég jó a hangjuk, az SRS programjával elég sok minden beállítható, alapszintű mozizáshoz éppen elég is. Zenéknél is megállják a helyüket, bár a mély hangok nagyon gyengék. De mivel van fejhallgató kimenet ezt a problémát külső hangfalakkal könnyedén tudjuk orvosolni, már ha valakinek ez szükséges!

Webkamera, mikrofon:

A webkamera bár 2 megapixelesnek van írva maximum 640*480-ban tud operálni. Még minimális fénynél is egész jó képet tud előállítani. De ha nappal nézzük akkor teljesen folyamatos a kép, a színek is rendjén vannak. Skype, MSN hez tökéletes használni.
A mikrofonra semmi panaszunk nem lehet, egész jól lehet a gép körül ülőket hallani. Tehát a különböző kommunikációs programokkal és formákkal nem lesz gondunk.

Egyéb adatok, konklúzió:

A beépített merevlemez Western Digital, az optikai meghajtó pedig, LG márkájú. Nagyon jó a gép supportja, az MSI nél minden megtalálható hozzá. A teljesítménye a napi használatra elegendő, office és webes alkalmazások sem jelentenek problémát neki. Az 1 giga ram XP vel is nagyon jól használhatóvá teszi. Továbbá megemlíteném, hogy lehet a gépet előre és hátra is dönteni, de nagyon minimális szögekben. Körülbelül 5 fok a maximum. Tehát csak jelképes az állítás lehetősége. Ami még kimaradt, az az, hogy akár a falra is szerelhetjük, mert vannak szabvány VESA rögzítő csavar helyek. De vegyük számításba, hogy akkor a hátsó csatlakozókat kicsit nehéz lesz elérni. Még jó hogy oldalt is van két USB meg a kártyaolvasó.

Én nagyon hamar megszerettem ezt a kis gépet, mert tényleg néma csöndben tudtam rajta videót nézni. Bővíthetőség szempontjából is elfogadható volt. Én főleg a beépített Wifit használtam. A kártyaolvasó nagyon jó szolgálatot tesz, az optikai meghajtó egyértelmű egy mozis gépnél! Sokaknak megnyugvást jelenthet az eredeti XP SP3 is, a gép hátulján lévő kódot tartalmazó matricával.

Előnyök:

- nagyon kevés helyet foglal az asztalon
- nagyon halk üzem
- online kommunikációhoz minden eszköz megvan (hangszórók, webkamera, mikrofon)
- nagyon kicsi áramfogyasztás (35W)
- gyönyörű design és kitűnő összeszerelési minőség
- VESA rögzítés hátul (akár falra is szerehető)

Negatívumok:

- relatív kicsi telljesítmény főleg a GMA950 részéről.
- kicsit zsúfolt elrendezésű billentyűzet.
- PS2 es port helyett lehetett volna inkább USB

A korábban már a prohardveren napvilágot látott teszt:
[link]

Gyártói oldal:
[link]

Illesztőprogramok és egyéb szoftverek letöltése:
[link]

[link]

Egyéb gyári és Youtube videók:

Reklámfilm:

[link]

[link]

[link]

Az én meglátásom szerint az MSI egy kitűnő kis gépet rakott össze, mely elérhető árkategóriában van. Otthoni és egyszerű irodai feladatokra szinte maradéktalanul megfelel. Amit a Prohardveres tesztelők is felhoztak, szinte érthetetlen miért nem fért bele egy rádiós egér és billentyűzet. Sokkal kényelmesebben lehetne használni és nem lenne ennyi vezeték sem, de ez már csak szőrszálhasogatás. Tény, hogy a kis áramfogyasztás, nagyon sokat nyom a latba. És tényleg úgy az egész gép jó minőségű, fiatalos kialakítású.

Köszönöm szépen, hogy elolvastad eme újabb memoáromat. Úgy szintén továbbra is szívesen fogadom a cikkel kapcsolatos kritikákat, és a helyesírási hibákat is várom. Zárom szavaimat.
Továbbra is elérhető vagyok a lajosvigh@gmail.com os email, vagy magicradio@hotmail.com MSN címen.

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.