2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

A számítógép hatása az emberre

  • (f)
  • (p)
Írta: |

avagy ember a ledek fényében :-) Sokszor gondolkodtam már azon, hogy írok egy kis tanulmányt...

[ ÚJ TESZT ]

avagy ember a ledek fényében :-)

Sokszor gondolkodtam már azon, hogy írok egy kis tanulmányt arról, hogy milyen biológiai folyamatok zajlanak le az emberben számítógépezés közben. Először azonban figyelembe kellett vennem, hogy a gépezésnek is három, lényegesen különböző módja van.

Először tehát vegyük azt az esetet, amikor is egy átlagos ember (nincs semmilyen szervi elváltozás vagy mentális probléma) számítógépen végez munkát. (Ebbe a kategóriába soroljuk az adatfeldolgozást, szoftverfejlesztést, weblapszerkesztést és minden egyéb ágazatát a számítógépen végzett munkának.)

Először is vegyük figyelembe a test helyzetét. A számítógépes munka egyértelműen ülőmunka, tehát a szomatikus (akaratlagos mozgás - harántcsíkolt izomszövet) idegrendszer csupán a karokat felügyeli és vezérli. Az információk 99%-a a szemen keresztül jut el az agyig, tehát a látóideg és az agykéreg látóközpontja folyamatosan dolgozik. Az agy egyetlen felhasználható tápanyaga a glükóz. Ezt az emésztési folyamatok során keletkező anyagot égeti el az agy. A szem huzamos ideig fókuszál egy bizonyos távolságra, vagy pontra (pl. mikor aprólékos munkát kell végezni: grafikák, tervrajzok stb...) ezáltal a szemlencsét függesztő izmok elfáradnak. Itt azonban nem halmozódhat fel az izommunka égésterméke, azaz tejsav, ami izomlázat okozna. Ezért az agy vegetatív központja egyre gyakrabban küld ingereket a szemhéjhoz, melynek következménye a pislogás, szemdörzsölés. (Álmosság esetén is ez a folyamat megy végbe.)

Tételezzük fel, hogy főnökünk egy roppant nehéz feladat elé állít minket, melynek megoldása sok fejtörést okoz. Ilyenkor fokozott agyműködésre van szükség, tehát dominánsabb lesz a vegetatív beidegződés szimpatikus hatása. Csökken a bélben a tápanyagfelszívás, továbbá az emésztő szervrendszer vérellátása. Ez (más anyagok közrejátszásával) okozhat gyomorfájdalmakat, gyomorgörcsöt. Az agy vérellátottsága növekszik, megindulnak a testben a tápanyagraktárak bontásai, megemelkedik a légzésszám, a pulzus, tehát a vérnyomás is. Amennyiben a feladatot nem vagyunk képesek elég hamar megoldani, a folyamat fokozódik és kialakul a stressz. Amennyiben végül sikerül leküzdenünk az akadályt, endorfin (az örömérzetért felelős hormon) szabadul fel, aktiválódik a paraszimpatikus hatás, tehát a szervezet hozzálát a tápanyagraktárak feltöltéséhez, a vérnyomás, a légzésszám, a pulzus csökken.

Ha gyakran ismétlődik a stresszes, ''felspanolt'' állapot, hosszú távon állandósulhat a vérnyomás növekedése, mely súlyos érrendszeri betegségek kialakulásához vezethet.
Azok esetében, akik sokáig végeznek ülő munkát, gyakoribb a vérrögképzédés is, melyért elsősorban a mozgáshiány a felelős. Továbbá az állandó fókuszálás hozzájárul a szemlencsefüggesztő rostok korai fáradásához, ezért romlik a látás.
Tehát: kerülni kell a fölösleges idegeskedést, valamint a munkát minimum óránként szakítsuk meg egy kis pihenéssel. Ilyenkor ajánlott elsősorban a nem használt végtagok (lábak) mozgatása, valamint érdemes egy kis ''szemtornát'' tartani. Ez abból áll, hogy kinézünk az ablakon, távolabbi pontokra nézünk... A felhasznált tápanyag pótlása érdekében érdemes pár falatot bekapni.

folyt. igény szerint.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.