2024. március 19., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Utazás rovat

A Rozsály tető

  • (f)
  • (p)
Írta: |

“A Nap szép kényelmesen felkelt, nyújtózkodott, megfürdött a friss harmatban és kisétált szárítkozni a Rozsály tetejére"

[ ÚJ TESZT ]

“A Nap szép kényelmesen felkelt, nyújtózkodott, megfürdött a friss harmatban és kisétált szárítkozni a Rozsály tetejére. Látványnak is igen szép volt ez a művelet, de Rozsály hegyre csalogatónak még jobb.” - Parádi Ferenc: Hogyan nem voltam a Blidáron

Az Ignis vagy Rozsály tető földrajzilag az Avas – Gutin – Cibles vonulat központi részén, egy vulkáni kúpon található, 1307 méter magasan a tengerszint felett. Máramaros és Nagybánya peremterülete az évmilliós vulkáni tevékenységeknek hála a szó szoros értelmében is kincsesbánya. Nem csak a föld mélyében található színesfémércek, de Koltóval egyetemben a bányavidéki magyarság szellemi központja is.

Szatmárnémetiből Nagybánya irányába indulva, a fernezei tó érintésével jutunk el Forrásligetig. Ez a népszerű turistaközpont már a harmincas években a természetjárók és a síelni vágyók ismert és közkedvelt találkozóhelye volt. A menedékház nem csak védelmet nyújtott az erre kirándulóknak, de lejtőjén síversenyeket rendeztek, gyepes ligete pedig ideális helyszínt biztosított a táborozásra. Az épület az eredeti tervek alapján lett felújítva és a mai napig a zóna egyik legszebb pihenő helye, működő sípályával. Itt, a parkolóban hagyhatjuk a gépjárműveket. S bár terepautókkal tovább lehet menni a fakitermelői, célforgalmat bonyolító úton, de aki kirándulási céllal látogatott ide, azt tanácsoljuk, hogy ne suhanjon el a természet különleges csodái mellett.

A Rozsály tető kb. 8 km gyalog sétát ígér a csúcsig. Az út végig nagyon jól járható az autóknak és a fakitermelésnek köszönhetően. Lépcsőzetes felépítésű, enyhén szerpentin jellegű kanyarokkal, csupán a tetején tűnik fel egy–egy kisebb kapaszkodó. Lehet ugyan néhol lerövidíteni az utat, de csakis meredek kapaszkodók, erdei ösvények árán. A növényzet is ehhez a lépcsőzetes felépítéshez alkalmazkodott.

Míg a Forrásligetet egyik oldalon magas fenyőerdő öleli, a másikon gyepszőnyeg és néhány lombhullató fa található. Mielőtt útnak indulunk, merítsünk vizet a forrásból, kristálytiszta, jéghideg és azonnal felfrissít. Utunkat fenyőerdők kísérik, majd néhány tölgy és bükkfa is csatlakozik, a talajon puha moha takaró. Nem csak a dolgozó favágók fejszéit, fűrészeit, de a fernezei tavat tápláló patak csobogását is hallani. A levegőt szinte harapni lehet, s a természet annyi színnel vonja el a figyelmünket, hogy nem is érezzük a fáradságot. Csupán a homlokunkon megjelenő gyöngyözés enged arra következtetni, hogy lassan haladunk felfelé.

A magasabb részeken cserjékkel, míg a tetőn kizárólag áfonyabokrokkal és magas füves takaróval találkozunk. Elvétve az út szélén magányosan, őrségben áll egy fenyő. Ezernyi színben pompázik a táj. Az örökzöldek itt nem csak zöld, de érdekes narancsos árnyalatot kapnak, s a tetőn található vörös áfonya a barna és piros színek minden színárnyalatát felvonultatja. Olyan a csúcs, mint valami rozsdás palást. Irányjelző táblát is csak fenn egy övszerű egyenes részen találunk, mely a Rozsály két szomszédságban lévő turistajelzéssel ellátott látványosságot mutatja. Visszafelé ugyebár Forrásligetet (Izvora) a másik irányba pedig egy sziklás, málnabokrokkal nehezített úton a Groape Chiuzbaia elnevezésű pici falucskát.

Minden emelkedő a megérkezés örömével kecsegtet. De a távolság csalóka és mikor oly közelinek tűnne már a meteorológiai radar, a kapaszkodón látni, hogy bizony – bizony van még pár emelkedő odáig. A Rozsály tető felépítését tekintve mikrokristályos andezit. A térség utolsó vulkanikus tevékenységként kb. 8 millió évvel ezelőtt, egy lávafolyam differenciált eróziójából jöttek létre a különleges kőképződései, melyhez számos néphiedelem és legenda kapcsolódik. A képződmények némelyike emberi arcra hasonlít, Parádi Ferenc így tesz róla említést: ”A Nap rásüt a vigyorgó kőarcra, amely gúnyosan mosolyog a pici mozgó emberek igyekezetén, amikor a tetejére igyekeznek feltornázni magukat.” Mi is megpróbáltunk az arc közelébe menni, ám a keskeny ösvény és az ingatag sziklák óvatosságra intettek.

A különleges sziklavonulatok, mint a dobostorta rétegei, tornyosulnak magasba, szél vájta lemezeiről úgy tartja a néphiedelem, hogy egykoron őseink tudományainak feljegyzései voltak. Ám egy gonosz varázsló nem akarta, hogy az örökösök is eme tudás birtokába kerüljenek, ezért elvakította őket, hogy csupán repedéseket lássanak az írásjelek helyett.

A Rozsály tetőn a természet káprázatos alkotásai mellett az emberi kéz által alkotott gömb tetejű meteorológiai radar vonja magára a figyelmet és a szél irányát jelző narancs színű légzsák, ami feltehetően nem csak az időjárás elemzését segíti elő, de a sárkányrepülőzni vágyóknak is fontos adatokkal szolgál.

Páratlan körpanoráma tárul elénk. A nagybányai medence, a Gutin és Cibles csúcsai, a radnai havasok és a máramarosi hegyek. Ahogy letelepedünk egy kősziklára, olyan közelinek tűnik az ég. Olyan csendes és nyugodt a természet és távolinak tűnik az aszfaltos út, s a hétköznapok megszokott zaja. Itt béke van, csak a szél suhogását lehet hallani, morajlást az erdőből, a patak csobogását és a kisállatok mozgását az áfonyabokrok alól. Szomorú szívvel indultunk vissza, pedig a visszaút időtartamban rövidebbnek hatott. Csak egy dologban voltunk biztosak… a Rozsály tetőre még biztosan eljövünk máskor is.

Azóta történt

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.