2024. május 5., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » IT-ipar rovat

A PROHARDVER! történelme - szerverzióink

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Jelen írás a szervertörténelmünkön szalad végig, a kezdetektől a napjainkig, szóval egyfajta...

[ ÚJ TESZT ]

Jelen írás a szervertörténelmünkön szalad végig, a kezdetektől a napjainkig, szóval egyfajta mellékszál a többi, időrendben egymást követő, az egyes site-jainkat bemutató íráshoz képest.

Dzsungelharc

Kezdetben vala a sok ingyenes tárhely-szolgáltató, mi is náluk nyomultunk. Nexus, Extra, minden megvolt, nagykanállal habzsoltuk az ősi netes életet, igazi dzsungelharcosok voltunk. De kevesek, mint mackósajtban a brummogás. Ezt követően vala a TVNet, ahol tárhelyet kaptunk egy olyan szerveren, amin már nem volt fű-fa-virág. Fejlődtünk, kemények voltunk, mint a beton.

Genezis 1.0

Egy szép napon eljött az elkerülhetetlen: beüzemeltük első saját szerverünk. PH!-sokhoz méltó módon ez egy dual processzoros deszka volt, melyben két 400 MHz-re tuningolt 266 MHz-es Pentium 2 dobogott. Igen, mindenki hülyének nézett minket, hiszen szervert épeszű ember nem tuningol. Egyrészt, tényleg őrültek voltunk, másrészt, a tudás hatalom, tudtuk, hogy letokozott 400-asokat teszünk a gépbe, bíztunk magunkban. Jól tettük, a processzorok soha nem fagytak le, amíg minket szolgáltak.

Emese 2.0

Következő lépcsőnek már ''profi'' vasra húztuk fel magunkat, egy dual Pentium 3-as MSI deszkát kaptunk az MSI / Kelly-Techtől, memóriából is volt 1 GB-nyi. Ez egy új gép volt, új, garanciális alkatrészekből -- ez akkor óriási szám volt, szintet léptünk, úri társaságba kerültünk. Komolyabb SCSI I/O rendszert is kapott a gép, bár a RAID csak egy szoftveres mirror volt.

DTK 3.0

Az első igazán ''mindent-bele-brutál'' vasunk. Dual 2,8 GHz-es Xeon (semmi 64-bit, meg dualcore, régi harcos), először 2, majd 4 GB reg+ecc DDR memória, hardveres SCSI RAID 0+1 I/O alrendszer. Egészen két nappal ezelőttig ő és csak ő szolgálta ki az összes PROHARDVER! portált!

Intel-AMD barátság 4.0

Vasárnap éjjel üzembe állítottunk egy második gépet is -- ez adta egyébként jelen írás apropóját. A 3.0-s gép mellé bekerült egy dual 275-ös Opteronos szerver, 4 GB reg+ecc DDR memóriával, hardveres SATA2 RAID 0+1 I/O alrendszerrel. A két gép boldog, ám még nem felhőtlen barátságban küzd vállvetve a portálok gyors kiszolgálásáért. A tegnapi lassulás is ennek volt betudható, és nyilván idő lesz még, amíg mindent összehangolunk.

A gépeken egyébként Linux fut, mert megérdemeljük, meg egy ingyenes SQL backend, illetve PHP. Ennél bővebben paranoia-okokból nem tárgyaljuk se a hardveres, se a szoftveres implementációt. Egyelőre.

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.