2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A legkisebb USB-s billentyűzet?

  • (f)
  • (p)
Írta: |

A legkisebb USB csatlakozós billentyűzet? KeySonic ACK-3400U „Nano" A zsebszámítógépek...

[ ÚJ TESZT ]

A legkisebb USB csatlakozós billentyűzet?
KeySonic ACK-3400U „Nano"

A zsebszámítógépek használata során sokan találkoztunk már azzal a problémával, hogy a megszokott képernyő billentyűzet és kézírás felismerés praktikus lehetőség ugyan, mert mindig kéznél van, viszont hosszabb szövegek bevitelére nem igazán kényelmes és gyors módszer. Ennek megoldására már jó néhány éve megjelentek a külső vezetékes és anélküli mini billentyűzetek, illetve a gyártók is egyre több új készülékbe építik be ezeket. Mivel én nem az utóbbiakat használó szerencsések közé tartozom, ezért mikor felmerült az igény, elkezdtem kutakodni a külső megoldások közt.

Rövid keresés után sikerült találni néhány infravörös illetve Bluetooth kapcsolatot használó változatot, de mivel ezek ára nem volt túl barátságos, illetve az utóbbi időben már kezdtem unni az állandó elemcseréket a különböző eszközökben, ezért további lehetőségként felmerült a PDA-m (FSC Loox 720) USB becsatlakoztatási (Host) lehetőségének kihasználása erre a célra (mellesleg így az asztali gépemhez is használható volna vésztartalékként). A tervezett felhasználás szerint nem állandóan, hanem csak olyan helyekre vinném magammal, ahová legalább egy irattáskát vagy kisebb hátizsákot egyébként is viszek, így a kábelek és a többi hordozhatónál némileg nagyobb méret nem jelent komoly akadályt (viszont a teljes méretű klaviatúrák már túl nagyok lennének). Ezen elindulva néhány hazai bolt webes kínálatából csak a gumis feltekerhető és egy hagyományosabb darab tűnt kisebb méretűnek, de egyik sem az volt amire gondoltam, úgyhogy átlépve a virtuális országhatárokat folytattam a keresést, ami már gyümölcsözőbbnek bizonyult. Sikerült találni egy (számomra felesleges) multimédiagombokkal ellátott darabot a Brando kínálatából, amelyet teszteltek is, egy mókás nevű minimalista japán sorozatot (kissé drágán), egy fotón kiszúrt de a hivatalos kínálatban nem szereplő Logitech modellt (nem kaptam információt a beszerezhetőségéről), és végül a KeySonic kínálatát mini és super-mini méretekben (a minik PS/2 csatlakozásúak alaphelyzetben), ez utóbbiakat más márkanevek alatt is. Ezek közül végül a KeySonic ACK-3400U „Nano” lett a kiválasztott mivel megfelelő méretén és USB csatlakozásán túl az ára sem volt túl magas (20-25 €), illetve több helyen is tesztelték (a Brando által forgalmazott zöld ledes változatát is), többek közt az enyémhez nagyon hasonló FSC Loox N560-assal is (így áramfelvételben is biztosan megfelelő). Mivel itthon nem találtam nyomát a boltokban, ezért beszerzése végülis egy Angliában dolgozó jóbaráton keresztül történt (ennél egyszerűbb út lehet, hogy Ausztriában is elvileg kapható).


Méretarányok

Az eddigi rövid használat alapján csak a már említett tesztekben leírt jellemzőket lehet megismételni: probléma nélkül lehetett rögtön csatlakozás után használni a PDA-val (nálam menet közben ki/becsatlakoztatva sem volt vele gond). Ékezetes betűket alapból nem tud írni (akárcsak a teljes méretű billentyűzetek sem, egyelőre nem kerestem rá, hogy meg lehet-e oldani valahogy), a kurzorgombokkal lehet mozogni a menükben is, az Esc pedig becsukja az aktuális ablakot (az F6-F7 a hangerőt állítja). Kialakításában masszív (nem lötyög-zörög), könnyű, de a gumi első lábak miatt elég stabil (a magassága nem állítható). A 6 sorban elhelyezkedő 77 billentyű mérete a belső „alap” gomboknál (betűk, számok) megfelelően nagy, a körben lévő többinél már nagy odafigyelést igénylően kicsik, halk, notebookos nagyságú süllyedéssel. (A gépelést nem érzékeli aktivitásként a rendszer, ezért a kijelző világítását folytonosra kell állítani.) Az én példányom angol feliratozású (a doboz szerint össz. 16 féle van a töröktől a kínaiig, magyar sajnos nincs), de a Shift-el használt másodlagos jeleknél alapesetben – az N560-as teszthez hasonlóan - nálam is amerikaira van elcsúszva (pl. a Shift+2 nem az idézőjelet adja, hanem a kukacot), ami elvileg módosítható. Az akkumulátor fogyasztása és a PC-s működése egyelőre még nem lett tesztelve.

Frissítés: Kipróbáltam az ingyenes AE Keyboard Mapper programot a PDA-n hozzá, ezzel szépen meg lehet változtatni az egyes gombokhoz tartozó karaktereket, így egyrészt módosíthatók azok, ahol nem azt írja ami rá van írva, másrészt a magyar ékezetes karakterek eléréséhez is jó (én pl. az F1..F9 funkciógombokra tettem őket, mivel azok a PDA-n úgysem használatosak). A kiosztást tartalmazó file-t elküldtem a program készítőjének, felkerült a webes adatbázisába, ingyenesen letölthető (a saját qwerty/UK billentyűzet verziómhoz készült).

Használat közben (még ékezetes karakterek nélkül)

Csatlakozófelületéből és méretéből adódóan esetleg hasznos lehet még UMPC-k, mini számítógépek kiegészítőjeként is. (Érdekes volna egyébként egy teljes 5.25”-es helyre összecsukható és becsúsztatható változat, egy beépített LCD-s házzal, vagy a Thermaltake szintén 5.25”-es helyre illeszkedő kihajtható 7”-es kijelzőjével kombinálva egy könnyen hordozható, komplett miniszervert lehetne összeállítani.)

Egy Morex 2699-es Mini-ITX házzal

(A fotók PDA-val és mobiltelefonnal készültek, elnézést a gyengébb minőségért. Az anyag korábban megjelent a PDAmánia blogjában is.)

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.