2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A hűséges Alma!

  • (f)
  • (p)
Írta: |

Még mielőtt leírnék bármit is a ''szenvedő'' alanyról leszögezném, hogy én nem vagyok...

[ ÚJ TESZT ]

[kép]
Még mielőtt leírnék bármit is a ''szenvedő'' alanyról leszögezném, hogy én nem vagyok fanatikus Apple rajongó! Sajnos az utóbbi időben divat lett szidni az Apple-t –főleg az iPhone és a korábbi Nano gondok miatt- éppúgy mint a Microsoftot! Én nem tartozom egyik „bandába” sem, csak azt írom le amit tapasztaltam!


[kép]

A cikk alanya egy 512 Mb memóriával ellátott Apple iPod Shuffle az első generációból.
Kb. 2.5 éve kaptam ajándékba és azóta is hűségesen szolgál. Annakidején nagy szám volt egy ilyen kis mütyür, igaz az ára sem volt semmi, 35 ezer forintba került.

Egy rendkívül igényes élénk zöld csomagban kaptam. A dobozban benne volt maga az iPod egy nyakba akasztós usb csatlakózófejtok (ezt nem tudtam leírni másképp, majd a képen megnézitek) a papírok 2 darab „rágottalma” matrica és egy szürke! Cd!
A Cd-n volt az akkor éppen aktuális iTunes és a kicsike meghajtó programja
frissítési funkcióval (Apple (nem Norbi) Update).


[kép]


A programok telepítése viszonylag gyorsan és zökkenőmentesen ment, persze mondanom sem kell hogy azóta már jóval újabb iTuneseket adtak ki és ezekkel sincs semmi gond!
[link]


[kép]


A kezelés! Az Apple-től már megszokhattuk a minimalista desinget ami itt is nagyon jól sikerül! A gép előlapján 5 gomb van, play/pause, hang fel/le és a számok léptetésére szolgáló 2 gomb! Ezek felett van még 2 „láthatatlan” LED egy sárga és egy zöld. Kijelző nincs!
A hátlapon található a bekapcsoló csúszka aminek 3 állása van: kikapcsolva, lejátszás sorban és lejátszás véletlenszerűen! Ez alatt van az akkumlátor töltöttségét jelző kicsi LED amit egy gomb megnyomásával tudunk aktiválni. A töltöttségi szintet 3 színben mutatja, zöld sárga és piros.

Akkumlátor! A gyár által megadott adat 12 óra ami nem túlzás! Első alkalommal kellet 4 órán keresztül folyamatosan tölteni, amúgy 0-ról 100 kb. 1.5 óra kell neki! 1 hónapja voltunk Erdélyben osztálykiránduláson és meg kell mondjam hogy azt a 12 órát még most is becsülettel teljesíti, igaz ez függ a hangerőtől is, de azért itt meglátszik a minőség!

Apropó minőség! A számok hangzása teljesen rendben van igaz equalizer csak az iTunes-ben van de ennek ellenére a hangzás tökéletes! És ha már a hangzásnál tartunk akkor el kell mondanom az első negatívumot, bár ha jobban belegondolunk akár pozitívumként is felfoghatjuk. Ez pedig a gyári fülhallgató! Mint már említettem a hangzással nincs gond, de a 2.5 év az azért 2.5 év, A jackdugónál repedt meg a külső fehér burkolat majd ezután a belső szál is! Ha azt is figyelembe vesszük hogy a nyrakat és egyéb szüneteket kivéve szinte minden nap használtam és összetekertem, nem is olyan rossz! Az utód egy szintén fehér Panasonic fülhallgató lett. (az ára 3000 forint volt a hangzás ehhez mérten nem csúcskategóriás de nem is gagyi).
Megjegyzem a régi fülhallgató még mindig meg van, eltettem emlékbe.
[link]


[kép]


És most essen néhány szó az iTunesről! A progaramot nagyon egyszerű használni, kb. 5 perc alatt kiismeri magát benne az ember. Kicsit lassabban indul mint a Winamp de nem vészes.
Konvertálni tökéletesen lehet wma-t mp3-at és ami számomra a legfontosabb az AAC!
És ezzel elérkeztünk az iPod és az iTunes meglehetősen bosszantó kapcsolatához! A dolog lényege az, hogy az iTunest nem lehet kihagyni akkor ha számokat akarok rakni az iPod-ra!
Nem lehet csak úgy egyszerűen felmásolni a winfosból mint pendrivera a számokat, hanem kell az iTunes is! Ez főleg akkor bosszantó ha egy olyan gépről akarunk zenét rakni rá amelyiken nincs iTunes! Ez nem kis hiba, remélem az újabb iPodok esetében nem így van!

Hát ennyi lenne az én kis írásom. Összességében elégedett vagyok az iPodommal és remélem még sokáig fog hűen szolgálni!

Várom a különböző észrevételeket, hibajavításokat!
Addig is szép napot minden kedves PH tagnak, üdvözlettel Péter!

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.