2024. május 3., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Számtech rovat

A felbontás és az FPS kapcsolata

Megvizsgáltam, hogy a felbontás emelése mekkora hatást gyakorol a játékokban elérhető sebességre.

[ ÚJ TESZT ]

Összegzés, trendek

Összegzés

A rend kedvéért megcsináltam az összegző grafikont a geometriai átlagokkal - itt is az derül ki, hogy az elmúlt egy év prominensebb játékai közel maximális beállítások mellett a GTX 660 Ti-vel közel 60 FPS-t produkálnak a fullHD felbontásban. Ez nagyjából az a szint, amire egy felső-középkategóriás VGA-tól számítani lehet - csak annyi a kellemetlenség, hogy a felső-középkategória ára igencsak magasabbra van pozicionálva, mint 2-3 évvel ezelőtt.

A 2560x1440-es felbontáshoz az újabb játékokban a GTX 660 Ti már kevés, a beállításokban kompromisszumot kell kötni. Persze megfontolandó, hogy az egyértelműen jobb vizuális minőséget adó nagyobb felbontás érdekében érdemes alacsonyabb minőségre kapcsolni a VGA-t jobban megzabáló effekteket (pl. SSAO, egyes elborultabb árnyék-beállítások, stb.) - ill. esetleg egyes játékokban opció lehet az is, hogy megelégszünk 30 FPS-sel, de minden egyszerre nem megy.

A következőkben megvizsgáljuk, mennyire kiszámítható a teljesítmény változása akkor, ha növeljük a renderelendő pixelek számát. Az alább következő grafikonok a frametime (azaz a frame kiszámításához szükséges idő) változását mutatják - itt annyit érdemes tudni, hogy a frametime növekedésének aránya megegyezik az FPS csökkenésének arányával. Példa: ha a frametime 16.6 ms-ról 25 ms-ra nő, ami 1.5-szeres növekedés, akkor az FPS 60-ról 40-re csökken, azaz a 60-at elosztva 1.5-lel kapjuk az új értéket. Azért fontos ezt ilyen formában kiemelni, mert ha ugyanezt %-okkal játsszuk, akkor könnyű félremenni - az előző példában a frametime növekedés 50%-os, viszont az FPS csökkenése nem 50%.

Lássuk akkor a lényeget!

Felbontás váltása 1280x800-ról 1680x1050-re

Akár egy klasszikus méretű 4:3-as monitorról, akár HD felbontású kijelzőről akarunk nagyobbra váltani, jellemzően igényel egy komolyabb levegővételt a dolog - míg az 1 MPixel körüli felbontásokkal a belépő szintű VGA-k is egész tűrhetően megbirkóznak, az 1680x1050-es felbontás 70%-kal magasabb pixelszáma már erősebb (drágább) videókártyát igényel. Az alábbi grafikon mutatja, mennyivel:

Az eredmények meglepően konzisztensek - a frame-ek kiszámításához szükséges idő növekedése 4 játékban 40% és 50% között van, egyedül a két CPU-limites versenyző (Far Cry 3 és Hitman Absolution) "rontja el" a trendet. Az átlagos növekedés 38-39%, ha pedig a CPU-limitet kivesszük a képből, akkor 44% körül járunk - ennyit "fizetünk" a 72.3%-kal több pixel megjelenítéséért. Ez azt jelenti, hogy a pixelszám növekedésének kb. 60%-ával nő meg a frame-k kiszámításához szükséges idő, ami meglehetősen sok - 2008-ban, amikor kezdtek megjelenni a fokozottabb shader-kapacitást igénylő játékok (és nem utolsósorban relatíve erősebb volt a videókártyák backendje), ez az arány jellemzően 40-50% között volt.

Felbontás váltása 1680x1050-ről 1920x1080-ra

Feltett szándékom, hogy ezzel a szekcióval eloszlassak egy roppant makacs és széles körben elterjedt tévhitet (vagy legalábbis belekalapáljak egy méretes szöget a koporsójába) - miszerint egyes VGA-k az 1680x1050-es felbontásig jók, fullHD-re már alkalmatlanok. Lássuk, mi történik a két felbontás között:

Átlagosan 12-13%-kal nő meg a frame-ek rendereléséhez szükséges idő, ami FPS-ben 10%-körüli veszteséget jelent. Ez a differencia még egy vakteszten is nehezen mutatható ki - tehát nem kell félni a fullHD felbontástól, ha egy konfiguráció 1680x1050-ben jó sebességgel működik, akkor az fullHD-ben is megfelelő lesz.

Az FPS-számok közötti kis különbség miatt itt a minimum- és átlagos FPS-ek kicsit jobban széttartanak, mint az előző esetben, viszont a Sleeping Dogs mindkét értéke, valamint a Heaven esetében az átlag láthatóan magasabb mindkét grafikonon, mint a többi játékban. Ezekre a konklúzióban még visszatérünk. Míg az előző esetben a pixelszám növekedésének 60%-ával nőtt a renderelési idő, most már felugrottunk 70%-ra.

Felbontás váltása 1920x1080-ról 2560x1440-re

Miután az 1440p-s felbontás közel duplázza a megjelenítendő pixelek számát az 1080p-hez képest, egy ilyen felbontású kijelző megvásárlása hasonló fejvakarásokat indukál, mint amikor az ember átvált mondjuk HD-ről fullHD-re. Ez történik ilyenkor egy 660 Ti használata mellett:

Ez az a fajta grafikon, ami képes könnyeket csalni még a legszőrösebb szívű elemző szemébe is. A frametime-növekedés 4 játék esetében igen szűk tartományban mozog, és az előző szakaszban említett két jellemző eltérés itt is jól láthatóan megjelenik. Elemzési célokra ideális. A renderelési idő növekedése a pixelszám növekedésének kb. 75%-a.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.