2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Cikkek » Az élet rovat

11. 11. 11.

  • (f)
  • (p)
Írta: |

91 év telt el. A háború, ami véget vet minden háborúnak, egy borult, hűvös késő őszi napon ért véget.

[ ÚJ TESZT ]

Egy remek nyár volt, a gondtalanság és a viktoriánus évek boldogsága volt a levegőben. Június hó utolsó napja volt. Egy brit férfi a családjával épp megérkezett Olaszországba. Miután kivettek egy szobát maguknak, elindultak ebédelni. Verőfényes nap volt. Később délután le kell menni a tengerpartra úszni, gondolták.
A vendéglő teraszán ülve, a férfi a túloldali asztalnál egy másik úriembernél meglátott egy újságot, aminek a vezércikkében valami, számára idegennek tűnő királyság nevét látta. Eszébe jutott hogy útjuk során már Franciaországban is látta ezt a nevet egy újságban, ebben azonban már illusztráció is volt. A képen két koporsó volt.

Egész Európa nyaralt és élvezte az életet ekkor. Jelentéktelennek tűnt egy ilyen hír, amikor ilyen isteni idő volt és a világi problémák oly távolinak tűntek. Számos nemzedék ifjúsága ért véget ezen a nyáron, még többnek volt ez az utolsó...

Idén néhány eredeti színes képpel szeretnék emléket állítani nekik, úgyhogy a további fantázia szülte (bár nem valószínűtlen) mese helyett jöjjenek inkább a képek:

Német csapatok Champagne-ban. 1915 júniusától, 1916 januárjáig állomásoztak itt.

Kicsit odébb egy erőd előtt pihenve.

Francia falu, 1915 nyarán.

Nyugaton a helyzet változatlan.

Hartmannswillerkopf-on. (A Vogézekben egy hegycsúcs, mivel akkoriban még Németországhoz tartozott így a korabeli nevét írtam)

1916 tele Elzászban.

Pár méternyi értékes terület, amit pár száz élet árán vettek be. A következő napra ismét az ellenségnél volt.

A Marne folyó mentén egy falu, Sommepy romjai.

Verdun madártávlatból. 1916ban 9hónapon belül, mindkét oldal közel 350000 embert vesztett itt.

Az első világháború alatt a lerombolt templomok gyakori fénykép témát képeztek. A következő nagy háborúban sokkal válogatósabbak voltak a vezetések és nem hagyták hogy akármit lefotózzanak.

Számos történész 1914 augusztusát tartja a 20-ik század tényleges kezdetének. Az első, javarészt békés évtized inkább csak egy búcsú volt a békétől, míg az első világháború ténylegesen beharangozta azt az erőszakos évszázadot amit 1899 szilveszterén még mindenki a haladás, a felvilágosodás és a béke évszázadának remélt.

1918. November 11-én hajnali 5 órakor aláírták a tűzszünetet, azonban végleges hatályba csak délelőtt 11 órától lépett, mivel úgy vélték, ekkorra a front minden szakaszára eljut a hír. A nagy háború utolsó tévedése volt ez. Az utolsó órákban még rengeteg áldozatot követelt, egészen a legutolsó percig.
Aztán a front elcsendesedett.

Végül egy tömegsír, mely körülbelül harmincezer ember nyughelye lett.

Egy kis zenei aláfestés:

[link] [link]

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.