2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Oldjuk meg az otthoni hálózatunkat DIY rack szekrénnyel II. rész - Újratervezés

    Megtöröm a csendet

    Bizony, az előző írásom óta sok idő eltelt, és bár szeretnék mindenkit azzal az örömteli hírrel fogadni, hogy sikerült megvalósítanom álmaim DIY rack szekrényét, de a helyzet korántsem ilyen egyszerű. Ez utóbbi tény nem meglepő számomra, mert ha én belefogok valamibe, ami egyszerűnek tűnik, arról egészen biztosan kiderül, hogy nem az. Örömteli viszont, hogy a feladat - némi szakmaiságot is becsempészve a dologba - kikerült a backlog-ból, és bizony már az aktuális sprint-ben megkezdődik a kivitelezés. Változtatásokkal ugyan, de a projekt el fog készülni, sőt mitöbb, már a munka végét is látom.

    Miért kellett változtatni?

    Az eredeti blogbejegyzésben felvázoltakhoz képest némi változás azért történt: rájöttem, hogy a mikroszervert nem érdemes felköltöztetnem a "mennyezetre", mert bár nagyon ritkán, de hozzá kell nyúlni: bekapcsolni áramszünet után, portalanítani néha napján, és hasonló balgaságok. Sajnos remote access kártyával nem rendelkezik a kis gép (drágább egy kompatibilis RAC, mint a szerver), ezért elengedhetetlen a kézi beavatkozás. A szerver tehát leköltözött a földre. Ez ideális esetben lehetővé tenne pár egyszerűsítést a projekten:

    Folytatás...

    v.tom 3 éve 2

  • Oldjuk meg az otthoni hálózatunkat DIY rack szekrénnyel I. rész - Tervezés

    Kalandjaim az aktuális koronavírusos időszakban kezdődtek...

    A párommal mindketten home office munkavégzésre kényszerültünk, ami abból a szempontból jó, hogy egyrészt van munkánk, illetve több időt is tölthetünk együtt.
    Problémákkal is jár azonban a home office: mindketten olyan munkát végzünk, aminek része, hogy sokat telefonálunk, Skype-olunk, és egyéb online konferenciaeszközöket használunk, ami külön helyiségbe kényszerített minket, hogy ne zavarjuk egymást munka közben.
    Azonban párom - banki alkalmazott lévén - nem használhatja a céges kommunikációs eszközöket WiFi kapcsolaton, csak kábelen. A biztonsági követelmény szent, és sérthetetlen.

    A fentiek mellett van otthon egy termetes kutya, aki általában nem legjobb társa a beleakadásra alkalmas kábeleknek, mert ha valamiben fennakad, akkor nyerges vontató módjára viszi magával az összes dolgot a kábel másik végén. Szerencsére előrelátó módon kb. 5 éve, a lakásfelújítás során falikábel formájában minden lakóhelyiségbe be lettek húzva cat5e UTP kábelek, ezért minden szükséges helyen ott van a vezeték (4 helyen összesen).

    Ezzel a probléma meg is oldódik, és vége a cikksorozatnak...de természetesen nem, mert a felújításkor még nem éltem itt, ezért vannak csontvázak a szekrényben szép számmal. Lássuk tehát, miről is van szó?

    Folytatás...

    v.tom 4 éve 35

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.