2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Szükség lenne egy székre

    Az előző székem kezdett ((kicsit)) nyikorogni, és elképesztően kényelmetlen volt alig pár óra használat után. Ez részben köszönhető annak, hogy az elmúlt pár évben összevásároltam néhány plusz kiló(tonnát) a szupermarketből. Továbbá a pandémiának és egyéb egyetemi teendőkből kifolyólag géphez kötött lettem. Napi átlag 10 órát ülök a (kis?) székecskémben.
    Munka és egyéb elfoglaltságok címen, hirtelen felindulásból elkövetett szimbiózisban élek a számítógéppel és az ülőalkalmatossággal egyaránt. Utóbbival oly mértékben, hogy a bolygó hollandin már rák meg kagyló helyett sámlivá változtam volna.

    Ezért úgy döntöttem, hogy véget vetek a szenvedésnek, és vásárolok egy új (remélhetőleg nem árnyék-) széket.

    Természetesen, mint mindig hosszas keresgélés, video nézegetés, és tsai következett...

    Mi az első, amit tisztáz magában az ember? Mennyi az annyi?

    eredeti kép

    Folytatás...

    pIIrash 3 éve 16

  • Folding@Home Covid-19

    A Folding @ home (FAH vagy F @ h) egy elosztott számítástechnikai projekt a fehérje dinamika (protein dynamics) szimulálására, beleértve a fehérje hajtogatás (protein folding) folyamatát és a különféle betegségekben részt vevő fehérjék mozgását.

    A projekt maga már több, mint húsz éve létezik. A projektet előtérbe helyezte, a a SARS-CoV-2 vírus által okozott Covid-19 (Coronavirus disease 2019) megbetegedés, amit 2020 március 11.-én a WHO pandémiának (világjárványnak) nyilvánított.

    Az első bekezdésben említett folyamatok vizsgálata, eredményeinek értékelése rendkívül számításigényes folyamat. Ezek a számítási műveletek feladatokra osztottak attól függően, hogy milyen céllal vizsgálódnak a kutatók egy adott folyamat kapcsán.

    A Folding@Home projekt segít abban, hogy az óriási számítás igényű feladatokat elosztott rendszerben a hálózatba kapcsolt számítógépek között szétosztva, kisebb részfeladatokra bontsák azt. Ez által szinte bárki be tud kapcsolódni (segíteni) az otthoni számítógépe segítségével ezekbe a számításokba.

    Folytatás...

    pIIrash 4 éve 9

  • Kártyafüggetlenül

    A minap kifizettem a telefonom utolsó részletét a T-Mobile-nál.
    Ha már ott jártam, megkérdeztem, hogy tudják-e függetleníteni most, hogy már kifizettem.
    Azt a választ kaptam, hogy ez alap. Már akkor is megtehettem volna, ahogy kézhez kaptam a telefont.
    Semmi mást nem kell tenni, mint felhívni a 1414-et. 3-as, majd 6-os gomb.
    Jön egy perc bs*, majd kéri, hogy írjam be a készülék IMEI számát, majd azt a telefonszámot, amire értesítést kérek, ha sikerül a függetlenítés.

    IMEI szám lekérdezése: *#06#

    Ezt követően kapni fog az ember fia majd egyszer egy SMS-t, amiben egy kód lesz, ezzel lehet kártyafüggetlenné tenni a T-Mobile-os telefont.

    Gondoltam megosztom ezt az információt, mert a mobilarénán is sokan függő telefont tesznek fel, ami adott esetben rontja az eladás esélyeit.

    A hivatalos leírás itt található: [link]

    pIIrash 6 éve 16

  • Deal with me

    Hitchhiker's Guide to the Deal

    0. Posta csak nagyon ritkán opció, ez esetben a hírdetésben ezt jelzem.

    1. Nem vagyok számítástechnikai szaküzlet.

    - Magánszemélyként árulom azokat a használt alkatrészeket, amelyekre már nincs szükségem. Nem az a főállásom, hogy eladjam az általam árult termékeket. Kérlek ezt vedd figyelembe.

    2. Nincs saját ügyfél-szolgálatom.

    - Van saját életem, ezért nem vagyok éjjel-nappal elérhető a nap 24 órájában. Nekem is megvan a magam dolga, ami nem mindig összeegyeztethető azzal, hogy a vevő mikor ér rá írni/telefonálni. Eladás esetén igyekszem a lehető leggyorsabban válaszolni bármilyen felmerülő kérdésre, illetve telefonközeleben lenni, amikor csak tudok.

    3. Nincs saját futárszolgálatom.
    Csak a megadott helyszínen történő átadás, Kivétel abban az esetben, ha útba esik a vevő számára preferált helyszín.

    - Ritka, de van, hogy elmegyek mondjuk a város másik végébe átadni az eladni kívánt terméket. Igyekszem rugalmasan kezelni az átadást, de nincs időm arra, hogy órákat töltsek el a termék utaztatásával. 30-40 ezres tétel felett szabadidőmtől függően próbálom rugalmasan kezelni a dolgot.
    Nagyobb érdeklődés esetén azt részesítem előnyben, ha valaki eljön a termékért.

    Folytatás...

    pIIrash 7 éve

  • Virtual CloneDrive

    Aki alternatívát keres a Deamon Tools, Alcohol 120% és hasonló programok helyett és másodpercek alatt szeretné olvashatóvá tenni ISO, BIN, IMG, UDF, DVD, és CCD fájlait, annak javaslom az otthoni használatra ingyenes Elaborate Bytes, Virtual CloneDrive szoftverét.

    Beszerzése a következő helyről lehetséges: [Elaborate Bytes: Virtual CloneDrive]

    Letöltést követően: SetupVCDXXYY.exe elindításával töténik, ahol az XX a termék jelenlegi verziószáma.

    A telepítés a már jól bevált Next-Next architektúrára épül.

    Mizu?

    Mit is szeretnél pontosan?

    Na és aztán hova is akarod mindezt?

    Látod ecsém, megy ez.

    Sanyi, berakjuk a motort is az autóba?

    Látod. Még egy fél deci sem csúszott le, de már kész is vagyunk.

    Folytatás...

    pIIrash 8 éve 8

  • MyBody

    Pár hete kezdtem el játszani a Fallout 4-gyel. Igyekeztem először a saját magam képére alakítani a karakteremet, ami természetesen távolról sem sikerült, pedig nagyon igyekeztem.

    Sajnos a játék nem gondolt a humbák fejűekre. Hosszas munkálatok után sikerült megformáznom a sarki közért eladóját, aki természetesen még hírből sem hasonlított rám.

    A minap kezdtem el játszani a Call Of Duty Advanced Warfare-rel is.

    Kevin Spaceyt látva, illetve a említett Fallout 4 után eszembe jutott, hogy a játékokban megjelenített fő karakterem helyett érdekes lenne saját karakteremet viszont látni legalább az átvezető videók alatt.

    Vegyük például a Battlefield 4-et. Online játszom vele és lehetőség van un. Battlepack vásárlására. Ezek tartalmazzák a játék előrehaladtával megszerezhető fejlesztéseket, dogtag-eket, fegyvereket, stb.

    Nyilván erről is megvan a magam véleménye. Minden megvásárolható Battlepack előbb-utóbb megszerezhető különböző feladatok teljesítésével. Ezek egy része szinte magától jön bizonyos idő eltelte után, bizonyos dolgok pedig hosszas munka eredményeként -vért izzadás- követően megszerezhetőek.

    Folytatás...

    pIIrash 8 éve 5

  • Belső vs. külső

    A napokban írtam egy cikket a frissen szerzett laptopomról. A fényes csili-vili vs. matt felülettel kapcsolatban merült fel bennem a következő gondolat.

    Tegyük fel, hogy egyedül sétálunk a körúton és az ékszerüzlet kirakatában meglátunk két egymás mellé helyezett fehérarany gyűrűt. Az egyikbe egy briliáns csiszolású cirkóniumot foglaltak, a másikba egy csiszolatlan gyémántot. Tegyük fel, hogy mindkét gyűrű ugyanannyiba kerül, és nem áll módunkba a gyémántot megcsiszoltatni.

    Melyik gyűrűt választanánk?

    A gyönyörűen csiszolt cirkónium 'bizsu' kristályt tartalmazót, vagy a jelent helyzetben csak lélektanilag többet érő, de kevésbé tetszetős gyémántot.
    Tegyük fel, hogy sikerült döntenünk és kiválasztottuk az egyiket. Majd átadjuk a kiszemelt áldozatunknak. Lehet az barátnő, feleség, szerető vagy csak egy barát, akit meg akarunk lepni. Elmondjuk neki, hogy milyen lehetőség adódott, és így döntöttünk.

    Vajon a hölgy mit választott volna?

    pIIrash 14 éve 6

  • Muszály felhívni rá a figyelmet

    Egy kis apróság szimplán figyelemfelhívás céljából. Nem kioktatásnak szánom, hiszen mindannyian utáljuk, ha kioktatnak. Mégis szükségesnek érzem felhívni a figyelmet két szóra, melyet sokan mind a mai napig rosszul használnak. Napi szinten találkozom vele, ezért is írom le mindezt.

    Nem muszály, hanem muszáj. Erről nincs is mit mondani, az utóbbi forma a helyes.

    Az egyenlőre és az egyelőre nem ugyanazt jelenti. Ez szövegkörnyezet függő.
    Sokan azonban ettől függetlenül csak és kizárólag az egyenlőre alakot használják.
    Egyenlőre: És most egyenlőre hozzuk az egyenlet két oldalát. Egyenlővé teszünk dolgokat.
    Egyelőre: ez ideáig, mostanáig, eddig, most még, ...
    Például: Jelentkeztek már a szállítók? Egyelőre még nem.
    Eldöntötted már, hogy miről írod a cikket? Nem, egyelőre még bizonytalan vagyok.

    Rövid részlet egy értelmező szótárból:

    egyelőre
    Most még, jelenleg, egy ideig, egy darabig. "Ezt egyelőre hagyjuk, ráérünk holnap is".

    egyenlőre
    Azonos hosszúságúra. "A gerendákat egyenlőre (= azonos hosszúságúra) vágtuk".
    Arany: "Nyom előttük sincsen, utánuk sem marad; ha maradna is, azt mindjárt egyenlőre söpri az északi szélnek fölözője" (Toldi estéje).

    pIIrash 14 éve 11

  • Toshiba L670-16M

    Néhány napja vásároltam egy Toshiba L670-16M típusú lapos készüléket, gondoltam megosztom veletek eddig szerzett tapasztalataimat.
    A vásárlást hosszas kutatómunka előzte meg (három nap, ebből kettőt aludtam).
    A főbb szempontok prioritási sorrendben a következők voltak:

    kijelző mérete, garancia, processzor, videokártya, tárhely

    Az előző áldozatom egy HP NX7300-as, mely közel 3,5 éve állt már szolgálatomban, lesve minden parancsolatom. Egy év garanciával vettem. Nem hosszabbítottam meg, minek azt, hiszen ez egy minőségi laptop. 3,5 év alatt 18 k-t költöttem rá. Mindössze egyszer adta meg magát a két tápáramkör IC, ezt leszámítva nem is volt vele bajom mindaddig, amíg a kijelző nem alakult át mint Morpheus alfa hullámai. Tervbe volt véve, hogy megjavíttatom (15 éve foglalkozok PC karbantartással, de mivel laposokkal nem nagyon foglalkozom, így nem is álltam neki szakérteni).

    Folytatás...

    pIIrash 14 éve 14

  • Messenger ül a tálcán

    Nem egy embertől hallottam már, mennyire idegesíti őket, hogy Windows 7 telepítése után a Windows Live és egy-két alkalmazás nem akar eltűnni a tálcáról.
    Ennek megoldása nem túl bonyolult. Keressük meg a Windows Live könyvtárat, azon belül is a Messenger-t, majd a msnmsgr.exe kattintsunk jobb egér gombbal. Tulajdonságok menüpont, Kompatibilitás fülére.
    A kompatibilitás üzemmódnál válasszuk ki a Windows XP (Service Pack 3)-at vagy a
    Windows Vista (Service Pack 2)-t. - van akinél utóbbival nem megy.
    Valamint nem árt bepipálni az ablak alján a "A program futtatása rendszergazdaként"-t.

    Update: Ez utóbbit csak akkor állítsuk be Vista kiválasztása esetén, ha az feltétlenül szükséges.

    pIIrash 14 éve 3

  • Rexpé, Use-pé

    Folyamatban. Véletlenül publikált írás! :)

    Motiváció

    A Windowst használó felhasználók többsége előbb vagy utóbb eljut oda, hogy újratelepítse vagy újratelepítesse a rendszerét. Sajnos a jellemzőbb az, hogy inkább előbb, mint utóbb.
    Sokan valamilyen kártevőnek tudják be, hogy rendszerük lelassult.
    Mint ahogy azt már a Private Manual bevezető cikkjében leírtam, ez nem minden esetben vagy így. A leggyakoribb oka valójában a felhasználói szokásokból, a használat módjából és leginkább abból ered, hogy nem látunk bele az egész működésének hátterébe. Nem célja a cikknek, hogy belelássunk, istenítsem vagy épp szapuljam a Windowst. A cikk célja, hogy kis segítséget nyújtson azoknak, akik 5 percenként újratelepítenék a rendszert. Ez végigolvasva talán elég lesz 10 percenként is.

    A kedvenc mondataim egyike:

    "Tök lassú volt már a gép, ezért újratelepítettem az Ikszpét."

    Folytatás...

    pIIrash 14 éve 17

  • Private manual: Hide & Encryption

    Bevezető A második részben már körvonalaztam a biztonságos adatmegsemmisítés kérdését.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 50

  • Private Manual: Hide & Encryption [Addon]

    Ez az írás a harmadik fejezetben taglalt titkosított partíció létrehozásához kapcsolódó segédlet. A fő cikkben ugyan leírtam miért, de ide is leírnám mégegyszer. Ha nem egy titkosított fájlban akarjuk tárolni az adatainkat, és egy egész partíciót titkosítottként akarunk kezelni, akkor erre felesleges például egy 40 GB-os partíciót "elpazarolni", ha 400 MB-nál nem lesz több titkosítandó adatunk. Mert annak nem sok értelmét látom, hogy letitkosítson valaki pl. egy zenékkel, játékokkal, filmekkel teli partíciót csak azért, mert van rajta 100 MB home videó, stb.

    CSAK SAJÁT FELELŐSSÉGRE!

    Bármilyen művelet is hajtasz végre ezek közül vigyázz, hogy ha laptopot használsz, akkor fel legyen töltve az aksi és legyen feldugva a töltőjére. Asztali számítógép esetében pedig ne 10 perccel a ELMŰ által bejelentett áramszünet előtt kezdj neki. Ha nem vagy biztos magadban, akkor kérj meg egy hozzáértő valakit, hogy csinálja meg neked. Ha van rá mód minden lemezművelet előtt végezz biztonsági mentést a fontos adatokról.

    Mielőtt bármi elkezdenénk Start menü / Futtatás menüpont. Írjuk be, hogy:

    chkdsk <annak a meghajtónak a betűjele, amiből le akarunk majd csípni>: /F

    Folytatás...

    pIIrash 14 éve 0

  • ?

    Rendelkezésedre áll 0-9 minden számjegybõl egy (0,1,2,3,4,5,6,7,8,9) és tetszőleges '+' jel. A '+' jelek, valamint az összes számjegy egyszeri felhasználásával alkoss egy kifejezést, aminek az eredménye éppen 100!

    pl. 61 + 3 + .... = 100

    pIIrash 14 éve 13

  • Létezik-e 16 kezdőszámot tartalmazó, egyértelmű megoldással rendelkező Sudoku tábla?

    A Sudoku szabályai

    Adott egy 9 * 9-es tábla. 9 sor, 9 oszlop. A tábla egy mezője 0-9-ig tartalmazhat számokat.
    A 0 jelentse az üres (még kitöltetlen) mezőt.

    Egy sorban, egy oszlopban és egy blokkban egy szám legfeljebb egyszer szerepelhet.
    Egy rejtvénynek lehet egy, vagy több megoldása is aszerint, hogy hányféleképpen lehet kitölteni a szabályoknak megfelelően.

    The One
    „Avagy létezik-e az egyetlen 16-os”

    Feltevések szerint egy sudoku táblában 17 kezdőelemnek kell szerepelni, hogy egy és csakis egy helyes kitöltése létezzen. A projekt célja, hogy ezen feltevést igazoljam vagy cáfoljam.

    Kiindulás. („Miért nem vagy okos?”)

    Nem rendelkezem túl nagy matematikai képzettséggel, ezért a problémát a programozás tudásom segítségével, nyers erő módszerével próbálom megoldani. Bár kétségkívül ez a legkevésbé hatékony módja a feltevés vizsgálatának, azonban bízom benne, hogy sikerrel járok.

    A kezdő lépések. („Miért?”)

    Folytatás...

    pIIrash 14 éve 4

  • Vajon létrehozható a világ összes képe egy adott méretben?

    Épp a Modellek és algoritmusok ZH-ra készülök. Ez a téma olyannyira sokkolt, hogy eszembe jutott egy elmebeteg ötlet.
    Valahol olvastam, hogy a Windows jelszó nem biztonságos, mert állítólag könnyen törhető.
    Ez igaz is. Lásd OphCrack (lesz róla szó az egyik címlapos cikkben).
    Ebben le van generálva az összes lehetséges 16 hosszú (0..9,a..b,A..B) jelszó HASH kódja.
    De minket most nem ez érdekel, hanem a nyers erő módszere. Amikor végigpróbáljuk (Brute-Force) az összes lehetséges jelszót a kiválasztott karakterekből a megadott hosszúságig.

    Eszembe jutott, hogy mi lenne, ha le tudnánk generálni az összes lehetséges képet egy adott méretben.

    Gondoljunk csak bele. Egy kép sok képpontból tevődik össze. Ha legeneráljuk az összes lehetséges módon egy 1024*768 méretű kép pontjait, akkor megkapjuk a világ összes 1024*768 méretű képét.

    EZ PERSZE CSAK EGY ELMÉLETI FELVETÉS!

    Mielőtt valaki lelkesen nekiesne a feladatnak, nem árt tisztázni, hogy mégis hány művelettel hajtható végre mindez.

    1024*768 a kép mérete.

    Egy képpont színét (tartalmát) leírhatjuk 3 byte-on (24 bit).
    1. byte: R (Red, piros): 0..255
    2. byte: G (Green, zöld): 0..255
    3. byte: B (Blue, kék): 0.255

    1024 * 768 * 3 Byte = 2.359.296 Byte = 2304 KB = 2,25 MB

    255 * 255 * 255 = 16.581.375 lehetséges szín.

    Folytatás...

    pIIrash 14 éve 98

  • Private Manual: Forget It

    Álljon itt sorban, betűvel a biztonságos adatmegsemmisítésről néhány mondat.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 49

  • Private Manual: Introduction

    Manapság egyre többen keresnek meg azzal, hogy nem indul a Windows, megáll félúton a betöltés vagy e...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 18

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.