2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Mit lehet kihozni egy játékdrónból

    Jaj, de rég nem írtam már ide. :) Az egyetem pont annyira foglal le, hogy alváson és evésen kívül nem sok másra marad időm, főleg, hogy közben felvettek a National Instruments-hez diákmunkára. :D

    A feladat az volt, hogy LabVIEW-t használva okosítsunk meg egy Parrot AR.Drone 2 drónt, hogy automatikusan repüljön. Három hónap kemény munka eredményét megnézhetitek az alábbi videóban:

    KGellért 8 éve 1

  • Motorola Moto G2 érkezik

    Engem is elkapott a Fekete Péntek őrület, úgyhogy rendeltem magamnak egy Moto G2-t. Tudom, hogy nem olyan nagy bumm, mint az első generáció, de az én igényeimet nagyon eltalálták: nagy kijelző, tűrhető felbontással és microSD bővítőhely.

    A mostani telefonom egy "agyonhekkelt" Samsung Galaxy S Advance, ami már nagyon megérett a cserére. Ez váltja majd fel a még régebbi LG Optimus One-omat a robotos projekteimben. :)

    Ha megjön a telefon majd írok bővebb beszámolót.

    KGellért 9 éve 0

  • 25 éve dőlt le a berlini fal

    (A videó a Google főoldalán található meg, ők így emlékeznek meg a nagy napról.)

    KGellért 9 éve 2

  • Vége a Naruto mangának

    Tudom, hogy nem a "mainstream" manga a menő, de nem szégyellem, hogy engem a Naruto is megfogott. Éppen ezért sajnálom, hogy vége van. Noha lesz még pár spin-off, amelyekből egy-kettő érdekesnek ígérkezik (pl. Kakashi története), de ezeket már nem az eredeti mester rajzolja.

    Abban egyetértek, hogy már ideje volt befejezni, hisz a a vén boszi (lásd Kaguya) legyőzésével már nem maradt mesélnivaló a történetből. Örülök, hogy az író nem akart még néhány bőrt lehúzni az egészről és a csúcson abbahagyta.

    DE: Az utolsó Sauske vs Naruto harcban nagyot csalódtam. Nagyon összecsapott volt az egész és túl hamar véget ért. A többi "főgonosznak" legalább volt ideje meggondolni a dolgokat és a megvilágosodásuk így egy kicsit hitelesebb volt. Egyszerűen nem vagyok elégedett, na, ez a helyzet. Valami meglepőbbet szerettem volna látni, de a happy-end sem olyan szörnyű.

    KGellért 9 éve 9

  • Itt az Android 5.0 és az új Nexusok

    (dobpergés)

    Ma került leleplezésre a legújabb Android verzió, amelyben alapértelmezetté válik az ART és jelentős dizájnbeli változások is megfigyelhetőek rajta (Material Design, ugyebár).

    Végre tudjuk, hogy az L "Lollipop"-ot takar és itt van még három érdekesség:
    - Motorola Nexus 6
    - HTC Nexus 9
    - Nexus Player

    Mindenik érdekes a maga módján.

    A Nexus 6 egy felfújt 2014-es Moto X, így (szerintem!) a dizájn nagyon rendben van. A méret ízlés kérdése, nálam már nagyon az elfogadhatóság felső határát súrolja, de ha hozzászoknék, biztos nagyon szeretném.

    A Nexus 9 megörökölte a HTC-re jellemző gyönyörű dizájnt és minőséget, hardveresen is a csúcson van és ekkora méretben még tényleg elképzelhető, hogy egy kézzel átérje az ember, míg a másik kezével dolgozik rajta. Van hozzá hivatalos billentyűzet-kabát is, úgy látszik a Google hadba indul a Microsoft Surface gépei ellen.

    A Nexus Player az első Android TV op.rendszerrel érkező masina, ha a gyártók felhasználják majd az okostévéikben, akkor hatalmasat alakíthat, hisz szorosan integrálva van az Androiddal és a Chrome OS-el is. Az is nagyon ügyes, hogy a Chromecast összes képességével rendelkezik.

    Folytatás...

    KGellért 10 éve 13

  • YouTube videóim nézettsége

    Ma a YouTube-on való nézelődés során véletlenül ráakadtam a Statisztikákra (tudtam, hogy léteznek, de sose voltam rájuk kíváncsi különösebben). Szomorúan konstatáltam, hogy bizony nem vagyok túl népszerű a videómegosztó portálon, mert a videóim naponta összesen átlagban 15 - 20 kattintást kapnak és a nézők oroszlánrésze egy percen belül tovább is lép. Nem tudják az emberek, hogy mi a jó. :( (Szerkesztői megjegyzés: Kedves olvasó, a legutolsó mondat vicc.)

    Ahogy a trendvonalat figyeltem, egy kis kiszögellésre lettem figyelmes április végénél. Ráközelítve már hatalmas hegy lett belőle és rájöttem, hogy ez bizony akkor történt, mikor itt a LOGOUT-on címlapos cikk jelent meg az informatika szakvizsgára készült robotomról. A szám viszont még egy is gyanús volt. A lenti képen láthatjátok, hogy az adott időszakban 899-szer "tekintették meg" a robotos videót, amit a cikkem első oldalán belinkeltem.

    Folytatás...

    KGellért 10 éve 24

  • Négy kerék meghajtású okos robot

    Végre volt egy igazán szabad nyaram: túl vagyok az érettségin, felvettek arra az egyetemre, amelyikre mindig is pályáztam, a szállásom Kolozsváron el van intézve. Így hát volt időm arra, hogy építsek egy új robotot, amely ezúttal már jobban hasonít egy autóhoz, mint egy tankhoz. Minden kerékhez külön motor tartozik, így erősebb és gyorsabb is, mint a régi. :) Sok mindent újrahasznosítottam az ezelőtti robotból, de még több új került a nemlétező motorházfedél alá. Erről is szívesen írnék címlapos cikket, de nem tartom valószínűnek, hogy érdekelne másokat is.

    Itt egy kis videó arról, hogy hogyan is működik az egész.

    KGellért 10 éve 6

  • Arduino VU Meter, házilag

    Mindig is kimondottan látványosnak tartottam a média lejátszó programokban, bulikban és mindenfelé máshol, ahogyan a zene hangerejét egy ugráló színes sávval reprezentálták. A napokban vettem magamnak pár 5mm-es LED-et és én is elkészítettem a saját verziómat. Az eredményt le is filmeztem:

    KGellért 10 éve 3

  • Zongora - papírból

    Meguntam a gitározást, úgyhogy inkább rajzoltam magamnak egy zongorát. :)

    KGellért 10 éve 4

  • Zongora és billentyűzet banánból

    Nemrég hallottam először a Makey Makey projektről. Az már első ránézésre látszik, hogy az egész nagyon egyszerű, úgyhogy kicsit jobban utánanézve a dolog működési elvének könnyedén elkészítheti bárki a saját banán zongoráját vagy bármi hasonlót. Nagyon megtetszett az egész, úgyhogy a testvéremmel gyorsan össze is dobtunk egy működőképes verziót, amelyről videót is készítettünk.

    A hangeffektusokat tényleg a gyümölcsök megérintése váltja ki, nem trükk. Éppen ettől olyan jó az egész.

    KGellért 10 éve 4

  • "Nézegető" robot

    Én már csak így hívom, mert az, hogy "akadálykerülő" robot nem tetszik túlságosan. Az egészről annyit, hogy ez a legújabb összeszerelt robotocskám. Egyelőre csak egy kis "trailer"-t készítettem hozzá. Két hét múlva érettségi, utána lesz majd időm hosszabb videóra és kicsit több szövegre is. :)

    KGellért 10 éve 1

  • Számítógépről irányított kamerás robot

    Az informatika szakdolgozatom témája a "saját építésű" robotom és annak irányító szoftvere.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 10 éve 55

  • Irány a CERN

    Az osztálytársaimmal megint valami rosszban sántikálunk. A CERN szervez egy versenyt melynek keretein belül végrehajtanak egy diákok által megtervezett kísérletet a Nagy Részecskegyorsítóban. Ehhez készült az alábbi jelentkezési videónk. Meg kérek mindenkit, hogy terjessze és természetesen nézze is meg. Köszönöm.

    Sok hasonlót találhattok még a YouTube-on ha rákerestek a "CERN beam line for schools" kifejezésre.

    KGellért 10 éve 7

  • Arduino és egy Piezo hangszóró házassága

    Nem tudom, hogy a piezo hangszóró a helyes megnevezés-e, de igazából nem ez most a lényeg. A sok komoly dolog után gondoltam csinálok valami egyszerűt és szórakoztatót. Itt az eredmény (hirtelen nem jutott eszembe, hogy egy ellenállás még jó lett volna az áramkörbe, de így sem történt semmi baj, szerencsére):

    Aztán egy kis gondolkozás után készítettem egy "parkolást segítő eszközt", ami igazából csak arra jó, hogy a testvéremet elüldözzem a szobából, ha épp szükséges. Itt már nem feledkeztem meg az ellenállásról, amit gyorsan rá is cineztem a hangszóróra, hogy többször ne felejthessem el. :)

    KGellért 10 éve 1

  • Számítógépről irányított Bluetooth-os Arduino tank

    Sok munka és tanulás után végre befejeztem eddigi legbonyolultabb programomat, melynek végre valami gyakorlati eredménye is van, nem csak "számítsuk ki az első n darab prímet" stílusú, mint amilyeneket az iskolában nyúzunk.

    Itt van az egészről egy kis videó, hamarosan egy címlapos cikket is szeretnék írni a projektről, mert ez lesz az informatika szakvizsgám témája. (Megjegyzendő, hogy 12. osztályos erdélyi diák vagyok, ahol minden elméleti oktatásban résztveő diák lerakhat ilyen vizsgákat, attól függően, hogy milyen profilú osztályba jár. Az én osztályom profilja kétnyelvű matek-infó, ami lefordítva azt jelenti, hogy heti 6 angol óra, 5 matek (legmagasabb szinten, ami oktatható az országban) és 4 informatika(programozás)).

    KGellért 10 éve 6

  • Cikkeim megtekintéseinek száma

    Csak kíváncsiságból szeretnék érdeklődni a többi címlapos bejegyzésíró "kollégától", hogy mekkorának számítanak azok a számok, amelyeket az én cikkeim produkáltak eddig. Ne értsétek félre, nem akarok vérpistikét játszani vagy kijelenteni magamról, hogy nagyon menő és népszerű vagyok, tényleg csak tudni szeretném, vajon hogyan is állok? :)

    KGellért 11 éve 31

  • Kindle Touch - 2011-es évjárat

    Egy nem túl hosszú, mélységesen szubjektív teszt a tavaly megjelent e-könyv olvasóról.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 11 éve 32

  • Kindle Touch - végre

    Már régebb óta kerestem számomra megfelelő e-könyv olvasót, mire megtaláltam azt, amire tényleg szükségem volt. Utána már csak azt kellett kivárnom, amíg az általam használt aukciós portálok egyikén valaki jelentkezik egy igazán jó ajánlattal, ami meg is történt, így lettem boldog tulajdonosa egy negyedik generációs Kindle Touch készüléknek (2011-es évjárat).

    Tudom, hogy már a PaperWhite a menő, de egyrészt a kezdőára másrészt a hangfalak és 3.5 mm-es jack aljzat hiány miatt mégis csak a régebbi modell mellett döntöttem. Amennyire én látom még nincs a LOGOUT-on ehhez kapcsolódó teszt, ezért megpróbálok én összedobni valami olvashatót, hátha érdekli az embereket.
    Remélhetőleg az már egy címlapos cikk lesz. Várjatok türelemmel. :D

    KGellért 11 éve 3

  • CanSats in Europe 2013

    Hát igen, megint belevetem magam a versenybe egy új csapattal, nehezebb küldetésekkel.

    Egy-két hete írták ki a 2013-as, azaz 3. alkalommal megszervezésre kerülő versenyre a jelentkezést. November 4-ig lehet beküldeni a jelentkezési űrlapokat. A tavalyi porkoncentráció mérések után úgy határoztunk, hogy idén valami komplexebbet vállalunk be, mégpedig fénysebesség mérést. Mit szóltok? :)

    Még mielőtt bárki megijedne, persze, hogy nem direkt módon fogjuk csinálni, azt nem is lehet olyan tudással és eszközökkel, amivel mi 11. osztályos diákként rendelkezünk. Na de, hogy kicsit felcsigázzam a kedélyeket most többet nem is árulok el. Még annyit, hogy a szuperhipertitkos módon "megmért" fény sebessége mellett integrálunk egy GPS modult, és persze a kötelező hőmérséklet és légnyomás szenzorokat. Ha elég ügyesek vagyunk, akkor még egy SD kártya is bekerülhet a csomagba, hogy rádióhiba esetén se maradjunk adatok nélkül.

    Drukkoljatok, hogy bejussunk. Amint megtudom, hogy indulhatunk-e, máris jön a cikk a rejtélyes másodlagos küldetésünkről, hisz a népszerűsítés pontosan annyira fontos, mint tavaly. :))

    KGellért 12 éve 1

  • Samsung Unpacked - véleményem

    Szegény Nokia, hiába igyekeztek olyan nagyon, hogy minél hamarabb bemutassák az új Windows Phone 8-as portfóliót, a Samsung váratlanul beelőzte őket egy körrel. Számomra legalábbis abszolút újdonság volt, mikor eljutottam a Samsung Unpacked eseményt lefedő cikk végére nagyot bámultan. Tudtam, hogy létezik két modell is, ami az Apple elleni per során került elő (ha jól emlékszem), de fogalmam sem volt, hogy ilyen hamar bevágódik egy csúcsgép.

    Azért a processzor órajelén kívül illett volna kicsit többet elárulni a típusáról, mert hát az sem mindegy ugyebár. A kijelző méret személy szerint kimondottan bejön, akár még egy Galaxy Note-ot, vagy a most bemutatott utódját is el tudnám képzelni a "lapátkezeimben". Az 2300 mAh-os akkumulátor mindenképp üdvözlendő, alig várom a teszteket, hogy miképpen is boldogul a masina.

    A Galaxy Camera láttán elgondolkodtam, hogy mennyire férnék meg egy olyannal egy házban. Rá kellett jönnöm, hogy akármennyire is szép és érdekes, én semmi hasznát nem venném. Minden esetre ilyen gépeket már érdemes gyártani. A Nikon is tanulhatna a példából, ahelyett, hogy azt az Android 2.3-mal felszerelt szörnyűséget erőlteti. Ez a termék már tényleg innovatív, remélem sok érdekes megoldást láthatunk még a Samsungtól és azt is, hogy az Apple leszáll már róla végre.

    Folytatás...

    KGellért 12 éve 0

  • eBook olvasó kerestetik

    Nekiálltam keresgélni magamnak egy eBook olvasót, de sajnos nem nagyon értek hozzájuk. Persze tudom, hogy itt a Kindle-ök számítanak az etalonnak, de ennek az áruk is pontosan megfelel. Legalábbis itt Romániában nagyon drágán adják őket. Éppen ezért ha valaki tud értelemes alternatívát mondani, azt nagyon megköszönöm. Fontos lenne, hogy támogassa az olvasó legalább a .mobi formátumot és ha lehet az .epub-ot is, de az már nem annyira fontos. Háttérvilágítással rendelkező TFT vagy akármilyen panel szóba sem jöhet, csakis E-Ink. A segítséget előre is köszönöm. :)

    KGellért 12 éve 4

  • 17 éves a Windows 95 - nosztalgia

    17 éve és három napja (1995. augusztus 24.) adta ki a Microsoft. Ez volt az első olyan Windows változat ami szakított a hagyományos verzió számozzással, és inkább a megjelenés évét részesítette előnyben, ahogyan ezt a kevésbé sikeres utód, a Windows 98 és 2000 is tette. Elődjéhez, a Windows 3.1-hez képes sokat fejlődött úgy felhasználói felület, mint teljesítmény felől közelítve.

    Ebben a verzióban érkezett hivatalosan az Internet Explorer 4.0, amelyet azután nem sokkal már a Windows felhasználók 95%-a használt nagy megelégedéssel. :) A rendszer két nagyobb frissítés csomagot kapott 1996-ban és 97-ben, majd 2001. december 31-én végleg lezárult az operáciús rendszer támogatása.

    Nagyon jó érzés visszagondolni, mennyi örömteli órát szereztek nekem, aki még óvodás fejjel használtam a rendszert, az akkori játékaim. Emlékszem, hogy egy Floppy és egy 16x CD lejátszó volt csak a gépben, 350 MB tárhellyel (melyből kb. 200 volt elérhető a felhasználó számára) és 32 MB RAM. A többi dologra már nem emlékszem, de az biztos, hogy internetünk még nem volt otthon ebben az időszakban és amikor megpróbáltunk betárcsázós alapú megoldást beüzemelni egyszerűen összeomlott a rendszer, mert túl sok volt neki.

    Folytatás...

    KGellért 12 éve 13

  • Neil Armstrong halála

    Szomorúan és nagy tisztelettel vettem tudomásul, hogy Neil Armstrong elhunyt a mai napon. Élete 82 éve alatt nagyban hozzájárult az űrkutatás fejlődéséhez és szavai, melyeket Holdra lépésekor mondott ki, mindmáig szállóigeként terjednek sok fiatalt buzdítva, hogy továbbvigye örökségét. Nyugodjon békében!


    Forrás: Wikipedia

    KGellért 12 éve 12

  • Windows 8 - három nap után

    Amióta feltelepítettem elég aktívan használom. Mindenfélét csinálok, pont mint a régi Windows 7 alatt, az új dolgokhoz már kissé jobban hozzászokva majdnem ugyanolyan sebességgel.

    Néha még bevillan az agyamba, hogy keressem a piros X-et a jobb felső sarokban, de most már "a kezdeti meglepődés" nélkül kapcsolok egyből és alkalmazom a huzigálós programkidobást. :D A Windows Áruház felhozatala még igencsak vérszegény (magyarán szinte semmi sincs, amire az embernek szüksége lenne...), tehát a Metro (csakazértis :DDD ) felületű dolgokat elég keveset használok. Azok közül is legfőképp a "gyári" e-mail klienset és azt a pár játékot amit az androidos telefonomon is kedvelek (Fruit Ninja, Cut the Rope, Minesweeper) meg persze a Beállításokat, ami elég tetszetős új külsőt kapott.

    Ebből kifolyólag az egész Metro (megint csakazértis) dolog viszonylag hamar elvesztette szerepét, igazából már csak azért térek be a Start menübe, hogy hozzászokjak. Szép az egész, de amíg nincsenek appok semmit sem ér (erre nem most jöttem rá, sejtettem, hogy hamar elmúlik az újdonság varázsa). Persze ez remélhetőleg robbanásszerűen fog megváltozni a jövőben, hisz a Microsoft nemrég elérhetővé tette a Visual Studio 2012 kiadását,a miben egy csomó sample és template van ilyen típusú appok írására.

    Folytatás...

    KGellért 12 éve 11

  • uTorrent - azonos torrent lista, több felhasználóval

    Most, hogy felraktam a Windows 8 RTM változatát a gépemre rákényszerültem, hogy a testvéremnek is létrehozzak egy Windows ID-t (korábban Live ID), hogy külön felhasználója lehessen. Egyből felmerült a probléma, hogy a torrenteket azért seed-elni kéne akkkor is, ha éppen ő van gép előtt, így nekiálltam a keresésnek.

    Meglepően kevés és felszínes leírást találtam a témában, de végül sikerült kibogoznom, hogy mit is kell csinálni, ahogy kiderült pár pofátlanul egyszerű lépés után máris meg volt oldva a probléma. Azt érdemes tudni, hogy az uTorrent egy külön mappában tárolja a saját adatait és az éppen aktív torrent fájlokat. Ezt Windows 7 és 8 alatt is az %appdata% keresőbe való bepötyögésével tudjuk előhívni. Ott aztán lehet, hogy még be kell lépnünk egy Roaming nevű mappába, de én egyből megtaláltam a díszes uTorrent nevűt.
    Gondolom egyszerűbb ha megszámozva leírom a lépéseket, hátha valakinek segítek vele. FEltételezzük, hogy a gépen van egy A és egy B felhasználói fiók, mindkettőben felinstalállva az uTorrent, viszont a torrent lista csak az A felhasználótól érhető el:

    1. Az A felhasználnál előhívjuk az %appdata% helyen található UTorrent mappát és a tartalmát átmásoljuk moda, ahova felinstalláltuk magát a torrent klienset. Ez legtöbb esetben valahogy így néz ki: C:/Program Files/uTorrent.

    Folytatás...

    KGellért 12 éve 2

  • Windows 8 - első tapasztalatok

    Ma végre vettem a bátorságot és felpattintottam a gépemre a Windows 8 RTM publikus 90 napos próbaverzióját. Szó szerint felpattintottam, mert a boot DVD lemez behelyezésétől számítva 21 perc 34 másodperc (persze, hogy lemértem, a mobilom stopperével :DDD ) elteltével már a megújult Metro "Modern UI" Start menüben bóklásztam. Persze ebben benne van az beállítási procedúra is, ami a Windows ID géphez kötését jelenti.

    A Windows ID-mhez már régebb hozzákapcsoltam az összes e-mail címem és a Facebook felhaználómat is, így már az első pillanatban a barátaim vigyorogtak szemebe velem a Start menüből és máris jelezte a rendszer, hogy "íméled jött, teeeeee, nézd má' meg, ott villog az a k*rva nagy egyes, kattints oda!!".

    Utánna hideg zuhanyként ért, hogy a Windows nem találja a második patriciót a merevlemezen, csak az elsődlegest, amin ő maga van rajta (még tiszta szerencse, hogy azt megtalálta magától... :W ). Ez elég sok fejtörést okozott, de megtaláltam a megoldást. Ha bárki ezzel küszködne, szívesen segítek. :C :K

    Folytatás...

    KGellért 12 éve 30

  • CanSats in Europe 2012

    A vetélkedő és a 14 különböző ország csapatainak részletes bemutatója.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 13

  • Samsung Exynos 5 Dual

    A legelső Cortex A15 magokra épülő SoC. Nekem már az új Snapdragon S4 prociktól is leesett az állam, de a Samsung most még egy lapáttal rátett a teljesítményre és a fejlesztésekre.

    Őszintén nem tudom olvassa-e ezt bárki is, de azzal semmit sem ártok ha leírom amit gondolok. :)
    Épp most olvastam egy cikket az androidauthority.com-on és nagyon meggyőzött a most leleplezett új Samsung SoC.
    Jót vidultam, mikor olvastam, hogy a a kétmagos S4 Soc keményebb, mint a Tegra 3, ami igaz is, viszont a legjobb az, hogy a négymagos S4 Pro-t is lepipálj majd az Exynos 5 Dual. Ez nem igazán volt érthető, gondolom....

    Na jó, akkor talán így. Teljesítmény szerinti sorrendben:

    Tegra 3 (4 + 1 mag) <<< Snapdragon S4 (2 mag) <<< Snapdragon S4 Pro (4 mag) <<< Exynos 5 Dual (2 mag)

    Ezeken kívül még egy csomó hasznos dologgal érkezik az új cucc, mint pl. az USB 3.0 támogatása.

    Folytatás...

    KGellért 12 éve 0

  • CanSats in Europe - Bolyai csapat 3.

    Norvégiai élményeink, szereplésünk és jövőbeli terveink.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 16

  • CanSats in Europe - Bolyai csapat 2.

    Mért is épp hőmérséklet, nyomás és porkoncentráció kombót mérünk? És még pár részlet...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Tudástár 12 éve 43

  • CanSats in Europe - Bolyai csapat

    A 2012-ben másodszor megszervezett verseny erdélyi résztvevő csapatának bemutatója.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 12 éve 15

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.