2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Sör gyorstalpaló

    Sörtípusok erjesztési eljárás alapján:

    1. spontán erjesztésű sörök (lambic) – Ezt a sörfajtát csak Belgium egyes területein főzik. Jellemzően Belgium pajottenlandi régiójában. A lambic kifejezés eredete a holland Lembeekre vezethető vissza, ahol először készítettek ilyen söröket. A készítés során 60-70% árpamalátát, 30-40% búzát, illetve vad élesztőgombákat használnak fel. Ezen élesztőgombáktól kapják a lambic sörök jellegzetes száraz, boros-cideres aromájukat és savanykás utóízüket. A lambic sörökbe is tesznek komlót, azonban szárított és érlelt változatban, illetve nagyobb mennyiségben, hogy a végtermék kellemesen kesernyés legyen, de ne túl keserű. A lambic sörök erjesztése hosszú időt vesz igénybe, melynek végén érett komló aromát kap az ital. Az erjedés beindulása után a nedűt érett gesztenyefa- vagy tölgyfahordókban tárolják 1-3 vagy akár 6 évig, mielőtt palackoznák. Az érés során az élesztőgombák a sörlé tetejére kiülve légzáró réteget képeznek; ennek köszönhetően a sör nem oxidálódik. Az elkészült sör szénsavat nem tartalmaz. A palackozott lambicok általában két különböző évjáratú sör keverékei. Ugyanakkor ritkán fogyasztják eredeti formájában.

    Folytatás...

    jsk 8 éve 15

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.