Többen kérdezték már tőlem, hogy hogyan lehet fogyni, ezért úgy döntöttem, hogy írok egy blog bejegyzést arról, hogy én hogyan látom a témát biomérnöki szemmel. Nem áll szándékomban tudományos igényű cikket írni, mert az rengeteg idő lenne, ezért nem is teszek bele hivatkozásokat, ez a bejegyzés az én magánvéleményemet tükrözi.
Nem is a súly a gond
Az első dolog, amit érdemes észben tartani, hogy az embereknek nem a testsúlyukkal van gondjuk elsősorban, hanem a zsír, izom és többi szövet arányával a testükben, ezért a súly helyett inkább ezekkel az értékekkel érdemes foglalkozni. A zsír és az izom arányát az össztömeghez viszonyítva a testzsírszázalékkal (body fat percentage) és az izomtömegszázalékkal (muscle mass percentage) fejezzük ki.
Mennyi az annyi?
Rengeteg féle táblázat született arról, hogy a százalékok terén mi a kívánatos, ezekre mindenki rá tud keresni, a lényeg, hogy a dolog életkor függő is.
Férfiaknál olyan 20-25% közötti testzsírszázalék az átlagos, alatta sportos, felette elhízott, nőknél pedig 27-32% ez a tartomány 35 éves korban. Tinédzsereknél 5%-al kevesebb, középkorúaknál 5%-al többet mondanak átlagnak.