2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Rasszizmus és háború

    A fordító előszava: Megelőzendő a szélsőségekkel való „vádaskodásokat”, elmondanám, hogy...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 16

  • Meddig még?

    A fordító előszava: A bloghoz való visszatérésemhez azt hiszem sikerült egy kellően hatásos...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 40

  • Upsidedownworld.org

    ''If the world is upside down the way it is now, wouldn't we have to turn it over to get it to stand up straight?'' -Eduardo Galeano
    Ha a világ ma a feje tetején áll, nem lenne-e helyes átfordítani, hogy megint minden a helyére kerüljön? -Eduardo Galeano, uruguayi író

    Kiváló, új, alternaív hírforrást fedeztem fel Dél-Amerika témakörében. [link] Érdemes megnézni a honlap tetején a legfrissebb hírek címeit: ''Az USA konzulátusa elítéli a szalvadori anti-privatizációs tevékenységet'', ''A kanadai bányaipari társaság Hondurasz ökoszisztémáit veszélyezteti'' etc.

    Időhiány miatt erről az oldalról csak az egyes cikkek összefoglalóit teszem közzé majd, mert már most oylan sokat találtam, h egy évre előre meg lenne a fordítanivalóm (pláne az utóbbi időszakra jellemző hanyagság mellett).

    finest

    finest 17 éve 0

  • Murphy törvénye az iskolapadban

    Régen nem értem rá fordítani, nem csak mert elfoglalt az évkezdés, de hardverbazárom menedzselése...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 16

  • Tönk szélén az IMF

    Tönk szélén az IMF Irta Russell Mokhiber és Robert Weissman Talán nincs is a Földön...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 15

  • A félelemkeltés politikája

    A félelemkeltés politikája Írta Adel Safty 2007. augusztus 14. Korábbi cikkemben Harry...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 26

  • Tágra zárt szemek: a nemzetközi média Venezuelára tekint

    A fordító bevezetője: Ha valaki rákeres a youtube-on a 2002-es coup d’etat-ra, amit Chavez...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 1

  • Koszovó

    A fordító előszava: a következő cikk fordítását időközben megtaláltam a szerző, Ignatio Ramonet, által alapított ATTAC mozgalom magyar honlapján is [link] . Ferwagner Péter Ákos, a másik verzió fordítója, nagyon találó magyar címet adott a cikknek, nem is tudom, én miért ragaszkodtam a Zmag-on megjelent címéhez, mit tehetnék, most, h elolvastam az övét, bármi más erőtlen koppintásnak hatna. Azért nem leszek túl szerény, vannak részek, amiket én jobban elcsíptem.


    Koszovó

    írta Ignacio Ramonet 2007. július 07.
    Le Monde diplomatique

    Koszovó rendezésének kérdése, amely már nyolc éve várat magára, újra a nemzetközi politika napirendi pontjainak élére került. George Bush több ország külügyminisztériumának felháborodását is kiváltotta, amikor valószínűleg a tiranai szenvedélyes, hősnek járó, június tizedikei fogadtatásának hatására kijelentette, hogy „ami sok, az sok, végre valahára ki kell kiáltani Koszovó függetlenségét.” És amikor Koszovó nemsokára egyoldalúan kinyilvánítja függetlenségét, Washington elsőnek siet majd elismerni azt, akár az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését megelőzően is, mondta az elnök(1).

    Folytatás...

    finest 17 éve 1

  • Noam Chomsky levele Jan Tamášhoz

    A fordító bevezetése: Noam Chomsky a nyolcadik X-et taposó neves nyelvész és publicista...

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 17 éve 15

  • Bevezetés a blogomhoz

    Kedves Látogatóm!

    A következő blogban a Zmag.org-ról származó cikkek magyar fordításait teszem közzé. A cikkek világpolitikai témájúak, saját érdeklődésem szerint válogatok köztük innen: [link] . A fordításokat gondolatébresztőnek szánom, amelyekhez rövid bevezetőket írok. Szeretném leszögezni, h bármilyen párhuzamot is véljen felfedezni az olvasó a cikkekben vagy a hozzájuk tartozó bevezetőkben a magyar belpolitikai viszonyokhoz, nekem nem szándékom a cikkek kapcsán belpolitikai kérdésekben állást foglalni és nem képviselem egyik magyar párt álláspontját sem, még ha véletlenül a cikkben, bevezetőben szereplő vélemény esetleg közelítene is valami ilyenhez.

    Rendszeresen és szívesen olvasom a PH! politika topikját, ahol szerencsére nem csak a belpolitikai csatározásokról esik szó. Engem elsősorban külpolitikai témák érdekelnek, így szívesen kérem ki a poltopik látogatóinak véleményét a külpolitikai aktualitások kapcsán.
    Észrevettem, h ezekre a kérdéseimre csak kevesek válaszolnak, valószínűleg azért, mert mélységében kevés fórumozónak jut ideje kellő információt összegyűjteni a világpolitikai kérdésekben.

    Folytatás...

    finest 17 éve

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.