2024. március 28., csütörtök

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Cayin MT35 mod

    Előzmény

    Az előző bejegyzésemben írtam a címben szereplő erősítőről, és már akkor feltűnt néhány dolog látván a kapcsolást.
    Az egyik, hogy a bemeneti impedancia erősen függ a hangerőszabályzó állásától ami azért nem meglepő, mert a bementi cső rácsát 220k-s ellenállással zárták le. Ez önmagában nem baj, sőt. Ha nem lenne vele párhuzamosan a 250k-s hangerőpoti. Ennek a megoldása nem nagy feladat. Az R1 poziciószámú 220k-s ellenállást kicseréltem 1MOhm-ra. Ezzel ha nem is múlt el az impedancia változása, de elfogadható szintűre csökkent. Ki kellene cserélni a potit legfeljebb 100kOhmra, de ezt egyelőre nem tudtam megcsinálni nem lévén ilyen kis méretű potim és a hagyományos Alps poti nem fért be. :(

    Folytatás...

    DDL 7 éve 1

  • Egyszerű, ésszerű kompromisszumú csöves erősítő: Cayin MT-35

    Karácsony előtt nem sokkal sikerült hozzájutnom kedvező áron egy a címben szereplő Cayin MT-35 tipusú elektroncsöves erősítőhöz. Meglepődtem a megépítettség és az általa szolgáltatott hang minőségén. Emiatt arra gondoltam, hogy kicsit "körbeszaglászom" ezt a csinos kis készüléket.

    Lényegesebb műszaki adtok:
    Kimenő teljesítmény: 32W/1% THD
    Bemeneti feszültség/impedancia: 260mV/100kOhm
    Jel/Zaj arány: >89dB

    Első ami azonnal feltűnik az a készülék mérete. A megadott műszaki adatok és a látható méretekből egyértelmű, hogy belül nagy lehet a zsúfoltság vagy egyszerű a felépítése.

    Lebontva a készülék fenéklemezét a látvány örömteli. Szép, rendezett, NYÁK-ot csak a rácsfeszültség beállító rész tartalmaz, minden más közvetlenül, lábtól-lábig van huzalozva.

    A látványból sejthető, hogy vmelyik régi jól bevált kapcsolást valósították meg. Mivel nem volt kedvem visszarajzolni ezért kicsit kutakodtam a neten és meg lett a kapcsolási rajz:

    Folytatás...

    DDL 7 éve 0

  • "Média háború" otthon. Azaz hogyan fér meg LP, DAT, CD, HTPC egy csárdában 6.

    Hálózati zene: Pioneer N-50A

    Eddig nem esett szó a manapság egyre nagyobb teret nyerő médiáról: a különböző tárhelyeket (NAS, HDD stb.), mint műsorforrást használó zenelejátszók.

    Hogy eddig miért nem írtam erről a forrásról? Nagyon egyszerű: csak kb két hete sikerült, egy hosszabb távon is elfogadható készüléket találni. Első nekifutásra HTPC-vel próbálkoztam, de ez számomra nagyon macerás volt és sajnos a hangja sem volt elfogadható, pedig a beleépített hangkártya nem volt alap (ASUS Xonar D2/PM). A következő megoldás a különböző rasberry klónok és a hozzájuk kapcsolható DAC kártyák. Ebből az egyetlen számomra hallgatható az az AUDOPHONICS ESS9023-as kártyája rPi2-es géppel RuneAudio szoftverrel. De sajnos az öreg Blaupunkt CD-met meg sem közelítette. Próbálkoztam ezután különböző külső DAC-kal, de ezekkel sem jutottam lényegesen előbbre. Pedig a DAC-ok önmagukban nem voltak rosszak. Végül utolsó próbaként a Hifiberry DIGI+ kártya és egy rPi3 géppel próbálkoztam egy BODORAUDIO DAC-kal.

    Folytatás...

    DDL 7 éve 2

  • Otthoni hálózatépítés, avagy a kábeli zűrzavar feloldása

    Story: itthon a hálózat bővülése lassan olyan mértéket ölt, hogy nem lehet a földön futó kábelektől lépni sem. Mindig provizórikusan, azonnal kivitelezve kellett a hálózatot bővítenem (hirtelen betoppanó rokonok a maguk számítógépeivel, itthoni igények bővülése stb.). Ezért szép lassan főleg az emeleten kialakult a kábel káosz. Ezt untam meg.

    Igények

    - helyiségenként legalább 1 vagy 2db UTP aljzat (az emeleten 5db, a földszinten 4db, 1db NAS és 1db hálózati nyomtató és végül bővíthetőségi lehetőség a melléképület felé)
    - 1db NAS
    - 1db hálózati nyomtató
    - 1db tűzfal/router
    - 3db internet csatlakozás: 1db telefon ktv router, 1db internet/digitális ktv router, 1 db ADSL)
    - teljes WIFI lefedettség 2.4/5GHz
    - 3db állandó PC ami gyakran 8-10db-ra bővül
    - vendég WIFI, mely csak internetet biztosít egyéb erőforrásokhoz nem ad hozzá férést. Majd a későbbiekben.

    Jelenlegi állapot

    A földszinten már van felszerelt szekrény 8 portos HP-1810G-8 gigabites switch-el és a kábelezés is meg van részben. Az emeleten nincs semmi csak a nagy kábelkáosz valamint egy széken a kábel/dsl modemek.

    Tervezés

    Emeletenkénti rendezőszekrény az egyértelmű. 1 max 2 kábelt könnyebb a födémen áthúzni, mint 8-at 10-et a további bővíthetőségről nem is beszélve. Ezért ebből kiindulva a

    Folytatás...

    DDL 7 éve 27

  • "Média háború" otthon. Azaz hogyan fér meg LP, DAT, CD, HTPC egy csárdában 5.

    Az előző bejegyzésben beígért HTPC helyett egy cd javításának rövid története következik. Azért vált aktuálissá, mert az eddig használt cdjátszóm beadta az unalmast és a HTPC-s tesztekhez szükségem lenne egy megbízható ismert hangú készülékre. Amúgy is akartam cserélni már cd-t.

    Az utóbbi időben elég sok cd pörgető megfordult nálam azzal a céllal, hogy lecseréljem az öreg Blaupunkt CP-2990-es készüléket. Hosszabb-rövidebb ideig volt nálam/birtokomban Pioneer PD-S901, PD-8700. Mission Cyrus DAD7, DAD8. Marantz CD16, CD10, CD84. Audio Analogue Paganini, Meridian CD200/203, Micromega Duo 2/Duo BS MKII stb. És természetesen a Blaupunkt. Ez utóbbi egy kommersz, mindazonáltal tisztességesen megépített cd (azonos a SANSUI CD-X701-el), nyugodt, részletes de egy kicsit fedett hanggal.

    A jelöltek jó része hamar kiesett, mert nem érték utol a CP-2990-et, és/vagy irreálisan drágán akarták eladni. Amik maradtak az a Marantz CD10 és a Mission Cyrus DAD7. A Marantz régi kedvencem, de sajnos a tulaja nem akarja eladni, a Mission-t is vissza kellett adnom a gazdájának a napokban ezért hirtelen cd nélkül maradtam, mert a kékpont fogta magát megsértődött, mert le akarom cserélni és elkezdte nem olvasni a lemezeimet.

    Folytatás...

    DDL 8 éve 0

  • "Média háború" otthon. Azaz hogyan fér meg LP, DAT, CD, HTPC egy csárdában 4.

    Annó - vagy 10 éve - hosszú barátság után kényszerből megváltam szeretett Castle Harlech hangdobozomtól. Kényszerből, mert sajnos megadta magát az egyik csipogó és a kis mély-közepek kezdtek megválni a membránszéltől. Érdekes módon nem porlani kezdtek (nehéz is lett volna, mivel gumi volt), hanem szó szerint elvált a membrántól. El kezdtem keresgetni az utódját. elég vegyes sikerrel. Hosszabb-rövidebb ideig volt nálam Spendor Prelude, Spendor SP2/3e, Heybrook HB2, Heybrook HB3, JmLab K702, Rogers Ls7t, KEF 104b, KEF Reference 5, B&W DM4, Townshed Sir David, stb. Ami hosszabb távon is megmaradt az a Heybrook HB3, Spendor Prelude. Ezeket mindig elő tudtam venni később, ha valami jól ismert hangra volt szükségem.
    B&W DM4
    Spendor Plelude
    Spendor SP2/3e
    JmLab K702

    Folytatás...

    DDL 8 éve 1

  • "Média háború" otthon. Azaz hogyan fér meg LP, DAT, CD, HTPC egy csárdában 3/a.

    Audiolab 8000Q/P error

    A megvételekor gyári állapotúnak mondott erősítő páros az év végére feladta a küzdelmet és az egyik oldala el kezdett csattogni ha az előfokon bármit kapcsolgattam. Szuper ezt meg kell gyorsan javítani, mert a hangsugárzóban a csipogó ezt nagyon nem támogatja és a cseréje nem olcsó mulatság. Még jó, hogy a műszerparkomat nem számoltam fel :C Ma sort kerítettem a javításra és hál' isten nem volt nagy baja. Azaz dehogy nem. Csak szerencsémre volt itthon minden hozzá (majdnem minden). Első nekifutásra az előfokra gyanakodtam, mert egyrészt ha azt tekergetem, akkor jön elő a tipikus offset hiba által okozott csattanási hang, másrészt a végfok kimenetén az offset rendben volt (0-1mV).

    8000Q

    Az előfoknak két kimeneti csatlakozója van (bi-amp) ezért egyszerűen le is tudtam ellenőrízni a kimeneti offset alakulását és lám ott volt a jobb csatornán kapcsoláskor a 40-50mV offset :W Ilyen hibát csak a szervó nem megfelelő működése tud okozni aminek több oka is lehet. Kidobozolva méricskéltem és természetesen nem jelentkezett a kimeneten a hiba, Minden rendben volt látatlanban, mert kapcs. rajzom nem volt hozzájuk.

    Folytatás...

    DDL 8 éve 0

  • "Média háború" otthon. Azaz hogyan fér meg LP, DAT, CD, HTPC egy csárdában 3.

    Az előerősítő, végerősítő páros

    Tehát, akkor nézzük az erősítő páros történetét. Kb. 1 éve adtam el csöves végfokomat, mert nem használtam. Ugyanis, az akkor már meglevő Parasound PLD-2000-es előfokommal nem igazán passzoltak hangilag, viszont a Parasoundnak félvezetős környezetben nagyon kellemes hangja van. Amúgy is át akartam térni már félvezetős technikára, mert ahhoz sokat fogyasztott, hogy egész nap be legyen kapcsolva, de hallgatni meg nagyon tudtam. Előszedtem egy régi félvezetős/hibrid projekt félig kész darabjait helyette. Az egyik csak bipoláris tranzisztorokat tartalmazott (kivéve az áramgenerátorokat):
    V2000 bip

    A második BIP-jFET-VFET kombó:
    v2000 BIP-jFET-VFET

    A harmadik hibrid (cső-bip-VFET):
    v2000 hibrid

    Folytatás...

    DDL 8 éve 2

  • "Média háború" otthon. Azaz hogyan fér meg LP, DAT, CD, HTPC egy csárdában 2.

    RIAA erősítő

    Amikor még "nagyban" LP-ztem, akkor építettem magamnak egy ARC SP8 klón RIAA-t csöves táppal, amit a Manticore eladása után nem sokkal elajándékoztam egy jó barátomnak.
    ARC SP8 klón
    Akkoriban MC20MKII/T20 párost hallgattam a legtöbbet ezért most is ezzel kezdtem a RIAA keresést, hiszen ennek maradt meg leginkább a hangja a fülemben.
    Na de honnan kerítsek kész phono erősítőket? Gyártani nem igazán volt kedvem (bár biztos voltam benne, hogy az lesz a vége), ezért elővettem a vésztartalékomat egy közel 30 éve épített HFM-I erősítőt. A tápegységét nem találtam meg, de elemekből összeraktam a 32V-ot: 4.5V-os VARTA lapos elemekből 7 db-ot sorba kötve.
    HFM-I

    Folytatás...

    DDL 8 éve 0

  • "Média háború" otthon. Azaz hogyan fér meg LP, DAT, CD, HTPC egy csárdában 1.

    A következő néhány bejegyzésen keresztül leírom, hogy miként cseréltem le a saját magam által készített elektronikákat részben gyáriakra a műhelyfelszámolásom "következtében".

    A jelenlegi rendszerem:
    Technics SL-151MKII/SME III/Dynavector Karat 23RSmkII
    Ortofon MCA76 mc előfok, maszek félvezetős RIAA
    Rasberry Pi 2/Hifiberry DAC+/RuneAudio
    AUDIOLAB 8000Q/P
    ProAc Tablette 2000 Signature/Valhalla állványok
    Ortofon és Straight Wire IC, Kimber 8TC hangszóró és Audio Note L hálózati kábelek

    Előszőr az analóg vonal

    Kb. 1.5 éve eladtam a Manticore/SME/Ortofon lejátszómat. De! Megint úgy jártam, mint kb.10 éve. Az eladás után nem sokkal "elvonási" tünetek jelentkeztek. Ezért elkezdtem keresgetni vmi cuccost, de most megpróbáltam ésszerű keretek között maradni. Kerestem olcsó szíjhajtású komplett lemezjátszót: DUAL CS505, NAD 5120. Sajnos nem találtam használható állapotút elfogadható áron. Találtam viszont egy Pioneer PL-514X-et Ortofon MC20MKII-vel jelentéktelen összegért. A hangszedő miatt megvettem, de ha már meg van, akkor meghallgattam. Meglepően jól szólt. Tized áron, mint a Manticore! Természetesen rosszabb volt, de teljesen vállalhatóan hallgatható. Egy világ "omlott" össze bennem. Viszont vigyorgott a pénztárcám, mert nem tűnt a továbbiakban ködös álomképnek az olcsón jót kompromisszum.

    Folytatás...

    DDL 8 éve 0

  • Hangkar csere Rega RB300 -> SME SeriesIII

    Évekkel ezelőtt vettem egy Manticore Mantra lemezjátszó futóművet, ugyan volt egy LINN AXIS/AKITO lemezjátszóm, de kihagyhatatlannak tűn (új csapágy, akril szíjtárcsa, karbak stb.). Később el kellett adnom a LINN-t és elő szedtem a "sufniból" a Manticore-t. Hangszedőm az volt, már csak egy hangkar kellett. Hirtelen nem találtam mást csak egy kétes állapotú REGA RB300-at. Mivel kellett az LP és anyagilag nem voltam eleresztve (ezért kellett eladni a LINN-t) megelégedtem az RB300-al. Elég ramaty állapotban volt, de mindegy (ennek a rendbetétel is megérne egy misét). Hangszedőm akkoriban egy ORTOFON MC30 Supreme volt, ami később egy óvatlan pillanatban elejtette a tűjét. Konkrétan kiszakadt a tűszár (mint mondjak, nem volt természetes a mosolyom). Jobb nem lévén előkapartam az ósdi, öreg ORTOFON MC20MkII-t. Ami már akkor sem volt ifjú, amikor a kb. 15 éve meg vettem és nem lett fiatalabb azóta sem. Nem igazán tetszett a hangja így az LP-nek. Később vettem egy ROKSAN CORUS BLACK MM hangszedőt, de ez még annyira sem tetszett, viszont egységesebb volt így az LP hangja. Maradt ez. Bő két éve sikerült vennem egy SME SeriesII hangkart meg egy Dynavektor Karat 23RS mkII hangszedőt. A hangszedőt nem volt kedvem betenni a REGA-ba, kart cserélni meg nem volt időm. Úgyhogy ez parkoló pályára került. Most azonban tudtam időt szakítani a munkára. Egyelőre még a karcsere történt csak meg, de már így is sokkal jobb az SME + ROKSAN, mint az RB300 + ROKSAN.

    Folytatás...

    DDL 10 éve 1

  • Egy elfeledett(?) korszerűtlen(?) technika újraindítása: DAT magnózás 3. rész SONY PCM-2700 mod

    Tehát, akkor nézzük a szűrőt.
    Hát nem olyan egyszerű a dolog, mert igaz ugyan, hogy az opamp csere nem nagy cucc mert hozzá lehet férni könnyen,

    de ennyivel azért nem elégszem meg. Ki akartam alakítani asszimetrikus csatlakozást is az analóg fokozatnak, de ez két okból sem egyszerű:

    1. nincs hely az RCA aljzatokanak
    2. elektronikát is át kell alakítani, hogy műszakilag is megfeleljen az elképzelésemnek.

    A hellyel nincs mit kezdeni. Ki kell venni a szimm. csatlakozókat. így legalább lesz hely az elektronikának is


    Az elektronikának meg terveztem egyet amit be lehet tenni a csatlakozók helyére:

    Jelenleg NYÁK gyártás folyik. Ha kész akkor nekiugrok egyben megcsinálni az IC cseréket és az aljzat cserét.

    Folytatás...

    DDL 11 éve 0

  • Egy elfeledett(?) korszerűtlen(?) technika újraindítása: DAT magnózás 2. rész csatlakoztatás, első tapasztalatok

    Csatlakoztatás:

    Első lelkesedésem gyorsan alább hagyott, miután kiderült, hogy a hangkártyámnak nincs rca spdif kimenete. Sőt hagyományos értelemben vett toslink sem. Így egyelőre még a jövő kérdése az, hogy digitális átvitel milyen eredményt hoz.
    Tehát marad az analóg bemenet. Vettem fel mind a két magnóval és "keresztbe" hallgattam a felvételeket. A TASCAM lényegesen jobban digitalizál, viszont a SONY-nak jobb a hangja bármelyik felvétellel. Ez azért megnyugtató, mert a SONY-t kényelmesebb kezelni, mivel távos ezért "fotelből" is "irányítható". Mindazonáltal zavart a dolog, mert technikailag a SONY jobban tetszik. Külön táp a digitális és az analóg résznek, igényesebb lejátszó fokozat stb. Majd megnézem mit lehet tuningolni rajta a későbbiekben. Azt azonban már megcsináltam, hogy az aszimmetrizáló fokozat az analóg bemeneten NE5532-vel indul, ezt kicseréltem OPA2134-re. Sokat lendült a dolog előre.

    Ami hátra van még az az ]alul áteresztő szűrő:

    Itt is OPA csere, és főként a C101/201 csatolókondi cseréje nem elkóra (brrrrr). Aztán majd meg látjuk.

    Első tapasztalatok:

    Folytatás...

    DDL 11 éve 1

  • Egy elfeledett(?) korszerűtlen(?) technika újraindítása: DAT magnózás 1. rész

    Valamikor a '90-es évek közepén túladtam az akkor elég tűrhetőnek mondható Sony DAT magnómon (DTC-77ES) és a kb. 100db DAT-120-as kazettámon. Hiszen megjött az új "tökéletes" technika az írható cd. Ami írdatlan drága volt 3000-5000,-Ft volt egy lemez íratása, jobb alapanyagra még több. Egy DAT kazetta pedig került kb. 1200-1500Ft,-ba ha nagyobb tételben vette az ember és nem audió kazettát, hanem adatra szántat (ugyanaz). Ja és 2 órányi zenét lehetett rá rögzíteni normál esetben. :)

    Írattam/írtam gőzerővel a különböző válogatásokat, kölcsönkért lemezeket éveken át. Mígnem kb. a 2000-es évek elején egyre több esetben fordult elő, hogy nem vagy nehezen lehetett olvasni a lemezeket. Akkor még az öregecske cd-játszómra fogtam, de ez a teória hamar megdőlt, mert az új lejátszók még kevésbé olvasták ugyanazon lemezeket. :W A kezdetekkor írt lemezek a mai napig tökéletesen működnek, olvassa minden. Ahogy haladunk előre napjainkig egyre rosszabb az arány. Van olyan lemezem (nem is egy sajnos), amelyik nincs fél éves és már problémás.

    Folytatás...

    DDL 11 éve 31

  • DYNACO PAS csöves előfok életre keltése, modifikációja 3. rész

    Miután hosszabb ideje hallgatom már ezt az ócskaságot egyre jobban zavart az a tudat, hogy mindkét fokozat kimenetén 2 kondi van sorba kötve és így jut el a jel a következő fokozathoz. A RIAA fokozatnál ez nem nagyon okoz gondot, mert a visszacsatoló korrekciós tag DC impedanciája több MOhm nagyságrend ezért a második fokozatot DC-ben nem fogja elhúzni és az elsőt sem módosítja számottevően. De pudig próbája az evés ugye. Egyszerű forrasztással megoldható ez. A második kondit rövidzárral helyettesítve 8 gyors forrasztással kész is a módosítás. Sajnos a line fokozatnál ez nem kivitelezhető, mert a visszacsatoló tag DC impedanciája miatt elhúzza a második fokozatot, ezért az egyelőre marad ahogy van.

    Forrasztás után ellenőrzés: feszültségek rendben.

    A meghallgatás hozza a várakozásokat. Egyértelmű javulás minden téren.

    Tovább agyalok a line fokozaton...

    DDL 12 éve 0

  • Egy csöves végfok hosszú építésének rövid története 1. rész

    Az alábbi iromány nem építési leírás, nem oktatási anyag, nem szakcikk. Csak egy saját tapasztalaton alapuló kompromisszum.

    Már évek óta húzódik egy 40-50W-os PP végfok építésem. Hol pénz, hol idő hiány miatt, olykor meg csak építési kedv hiánya miatt nem haladtam vele. Az elkészítésen túl az is motivált, hogy könnyen utánépíthető legyen és első "rúgásra" induljon. De mégis egész jó hangú legyen. Ráadásul illeszkedjen a rendszerembe.

    Ami adott volt egy régebbi projektből az a doboz és ezzel a végcsövek helyzete és a táp kialakítása (a feszültségeken lehetett változtatni). Emiatt nem tudtam beépíteni ebbe az egyik favorit meghajtásomat, mert nem fért volna bele. Adott volt még a Lundahl kimenők a KT88 csövek és a 470V-os elkók.

    A fentiekből adódott a 450V anódtáp és kis szerencsével 50-55W kimenő teljesítmény. A bemeneti érzékenység 1V/100k-ra választottam, mert ez illett a jelenlegi és a később építésre kerülő előfokomhoz.

    Egy végfok egyik sarkalatos pontja, hogy milyen a meghajtás. Nem a legegyszerűbb viszont fázisfordítás szempontjából szinte "tökéletes" a katodin fázisfordító. Ezért alapvetően egy Williamson kapcsolást vettem alapul kisebb módosításokkal, ULPP végcső kapcsolással.

    Folytatás...

    DDL 12 éve 1

  • Egy 12 éves kapcsolat vége...

    A múlt hét végén meg jött a vodás számla. 57xxx,-Ft-tal. Majd' leestem a székemről: na most melyik alkalmazott telefonálgatott ész nélkül????! De sajnos nem ez történt...

    A kormány szerint nem áthárított 2,-Ft/perc plusz sarc eredménye. Arra számítottam, hogy kb. 4,000-4.500.-Ft-tal lesz több a számla (kb. 1700 perc*2,-Ft az 3400 + sarc). De nem 25.000-rel???. Jobban megnézve csak kb. 12.500,-Ft/hó csak a vicceskék a lezárt 7-ik hónapon túl előre leszámlázták a 8-ik havit is. Mindezt úgy, hogy arra a törvényre hivatkoznak ami a megkezdett percek után fizettet 2,-Ft-ot.
    Azt tudtam, hogy át fogják hárítani a telekom adót, nade ez már pofátlanság.
    Gyors telefonálási kísérlet az ügyfélszolgálatnak: reménytelen.

    Ma reggel hívott a voda, hogy vegyek telefont :W Először talán nézzük a díjcsomagokat és ha nem tudnak vmi jót ajánlani akkor viszlát. Szegény hölgyet rendesen zavarba hoztam a kérdéseimmel, de gyakorlatilag nem tudott mit ajánlani. Na mondom akkor irány a legközelebbi vodapont, T-pont és telenor üzlet. Szerencsére Szegeden az Árkádban 50m-es körön belül van mindegyik. A telenor teljesen használhatatlan, A T-mobile már bíztatóbb, legalábbis kis agyalással ki lehet jönni belőle olcsóbban (sokkal). Ezek után irány a voda. Számhordozással el 4 szám 5-öt pedig felmondok és ezzel meg is szüntetem a szerződést.

    Folytatás...

    DDL 12 éve 12

  • DYNACO PAS csöves előfok életre keltése, modifikációja 2 rész

    Első rész

    Mint, ahogy azt az előző rész végén írtam sajnos nem múlt el nyomtalanul a közel 50 év.

    Szívás 1:

    A legnagyobb problémát a hangerő és a balansz potik öregedése jelentette. Nem csak az együtt futása volt rossz hanem erősen kontakthibásak is voltak. Én személy szerint nem támogatom azt az igen elterjedt szokást, mely szerint ezeket a potikat elegendő befújni valamilyen kontakt szmötyivel. Pláne ezeket a régi darabokat. Ideig-óráig jó lehet, de később csak hatványozottan jelentkezik a probléma. Tehát ez elvetve. Maradt a csere...
    Nos. Ez, mint kiderült nem is olyan egyszerű, mert nem volt 250k-s normális potim itthon. Pláne 750k-s balansznak való valami gagyi "kici occót" meg nem akartam bele tenni. Ezért maradt az ami van itthon több darab is: 100k-s kék Alps poti. Nem a legjobb érték ide, de a kényszer nagy úr. Első körben ki is hagytam a balanszot bízván azon tapasztalatomban, hogy ezek a potik remek együtt futást produkálnak. Beszerelés után mérve minden rendben levőnek tűnt ezért irány a zeneszoba.

    Folytatás...

    DDL 12 éve 0

  • DYNACO PAS csöves előfok életre keltése, modifikációja 1 rész

    Idén áprilisban minimális összegért vettem egy DYNACO PASS csöves előerősítőt, amelyről az eladó semmit sem tudott mondani. Még azt sem, hogy működik-e. De annyira olcsón hozzá jutottam, hogy nem is nagyon érdekelt, mert a doboza többet ért. Egyébként is kellene doboz az új előfokomnak. Itthon leszedve a doboz tetejét borzalmas mocsok fogadott, de az látszott, hogy a panelek, alkatrészek nem sérültek, nem hiányosak. Nagyjából kitakarítottam és mindjárt látszott, hogy az előző tulaj pár kábelt kicserélt benne jobbfajta, teflon szigetelésű, ezüst kábelre. A bemeneti panelt pedig lecserélte textilbakelit alapú aranyozott RCA csatlakozókra. A következő lépés a bekapcsolási próba lett volna, de sajnos 110V-os a masina :( Nekem meg nincs átalakítóm. Azt a doboz tetejének levételekor elhatároztam, hogy mindenképpen megtartom a masinát. Ezért csináltattam egy 230V-os trafót a régi helyére. Profi kivitel lett. A beszereléssel volt egy kis gond, de ezzel számoltam. Ugyanis az új trafó rögzítése más, mint a régié.

    Folytatás...

    DDL 12 éve 4

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.