2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Retro PC vol. #2 9600XT símogató, megint...

    Bő egy hónapja teszteltem ezt a kártyát, amiről szó esik ismét. Akkor a "felújítása" történt meg, most a tönkreté... nem nem, dehogy. Most a határait fogom keresni, egy jól bejáratott Athlon XP géppel, ahová szánom hosszabb távra.

    Lassan egy éve nyúzom ezt a konfigot, szintén a kukák mellől, és az apróhirdetések legaljáról összekotorászva. A lelkét egy 2500+ Barton magos Athlon XP adja. A legtermészetesebb mozdulattal, azonnal, ahogy a lapba került 400-as FSB-re lőve, hogy 3200+ Bartonként viselkedjen.
    Megy?
    Megy.
    A feszültségek piszkálása nélkül, ez mondhatni kötelező egy 2500+ számára. A 9600XT alá, több, mint elegendő a teljesítménye így.

    A rendszer maga egy teljesen feleslegesen agyon bordázott NF7 v2.0-n lakik. Első körben a déli híd hűtésére került sor, MX2-vel beleragasztott multiméter hőmérő a kupak tetején közel 70 fokig el tudott szaladni. Majd a későbbi tuningok miatt a FET-eket is bebordáztam a VRM-en, hogy érezzék a törődést.
    A haldokló északi híd ventilátoros hűtését, egy hibás Abit GD8 chipset hűtője váltotta. Nagyobb bordák, nagyobb felület, és eleve van ház ventilátor, így halkabb a masina jóval, mint előtte.

    Folytatás...

    czundermák 3 hónapja 2

  • Retro 3D print vol. #2 Voodoo 2, mint kulcstartó?

    Első említésre elég elmeháborodott ötletnek éreztem, de... ott az a de.

    Másodjára, harmadjára... mégis meg kéne rajzolni. Ékes példája az agyon bonyolított nyomtatásnak. Ebből lehet igazán tanulni!

    Mekkora kockának kell lenni ahhoz, hogy valaki egy Voodoo kettest használjon kulcstartónak? Nagyon NAGYON nagynak... ugyanis a V2 nem volt kis kártya. Komolyra fordítva a szót, mi lenne, ha miniatűrizálnánk azt a Voodoo 2-est, és elnagyolt részletekkel, nyomokban rá hasonlító kulcstartót faragnánk belőle.
    Rétegenként 4 színnel, rétegen belül is 4 színnel egyszerre.
    Ugyan úgy hangzik, mint ahogy írom, nagyon sokáig és fárasztóan.

    Szükség lesz egy NYÁK alapszínre, ami elterjedt esetben legyen a zöld. Majd valamiképp a backpanelt sem ártana megjeleníteni, hogy kártya formája legyen, ott a szürke dominálhat. A PCI csatoló réz színét imitálni barnával, vagy citromsárgával lehetne igazán, majd jöhetnek a memória IC-k és a TMU-k, na és persze az SLI foglalat.
    A nyákból kiemelve, külön színnel, valamint az áramkör alján sem ártana, ha látszana az ikonikus tucatnyi memória IC.

    Rajzoljunk!
    Először papírra.

    Folytatás...

    czundermák 4 hónapja 3

  • Retro PC vol. #1 Radeon 9600XT, cipősdobozból az alaplapba

    Három hónapja talán? Kaptam egyik barátomtól egy kisebb kidobásra szánt VGA pakkot. Lévén, ha nem kell, megy az e-hulladékba. A retró én ilyenkor felsír, és mentené a menthetőt, az utolsó S3 Trio-tól a GT210-ig bezárólag a legalja hardvert is, miért? Nem tudni.

    A terítéken levő 9600XT épp ebben a csomagban volt. Az első ami szembe tűnik, az a BGA memóriákkal szerelt nyák. A kártya megjelenésekor, ami valamikor 2003 Q4-re datálható, az előírt referencia értékeken futó chipek a drágább megoldások közé tartoznak. A hagyományosabb TSOP-II tokozással a gyártók tudtak spórolni a kártyák árán, és sajnos a memória órajeleken is. A 128bites memóriabusz eleve a gyenge pontja a 9600-as szériának. Ezt a GPU-t kiszolgálni nehézkes alacsony órajelű RAM-okkal, így a magas sávszélességgel kompenzált megoldások jobbára teljesítményben is többet tudtak. A 9600XT-t megszámlálhatatlan gyártó megszámlálhatatlan megoldással készítette, de messze a legjobb, ha a referencia felépítést legalább nyomokban követni tudták BGA memóriákkal.

    A kártyát az út széléről ugyan ilyen állapotban lehetett volna össze merni, mint ahogy egy cipősdoboz alján rá találtunk. Ismét egy korlenyomat, minden retek 2010 előtti.

    Folytatás...

    czundermák 4 hónapja 2

  • Retro 3D print vol. #1 A mindent tartó-tartó

    Miként lehetne stabil, 40 fokban megdöntött állványt faragni a lehető legtöbb bővítőkártyának.
    Ez volna az alap ötlet, a többit már csak ki kellene találni.

    A kártyák adottak, az ősi ISA busos Tseng-től, a HD3870-ig bezárólag.
    Az alapötletet papíron skiccelve elindult a tervezés.

    tartó v1:
    Az első prototípusnak szántam a méretek és a nyomtatás merevségének ellenőrzését, majd kapásból tovább lett gondolva. A HD3870 súlyának hála hamar kiderül, hogy a kártya túlnyúlása miatt a backpanel oldali része elemelkedik az asztaltól, szélesíteni kell a lábait. Első körben csak az egyik oldalt csináltam meg, hogy legyen összehasonlítási alap a következő verzióval.
    A kártyát fogadó slot méretét igazítani kell, lehet akár 5 tizeddel szűkebb. Ránehezedve, komolyabb erővel nyomva sem töri el a VGA a foglalatot, elsőre ez jó jel.

    Ami szemet szúr, hogy nem a PCI-E foglalat érintkező felületén fekszik fel, ezt javítani kell. A nyákot nem szívesen terhelném ezzel, főképp egy olyan kártyán, ahol a foglalathoz közel SMD ellenállások lakoznak. Az érintkező tüskesor viszont bírja a strapát, ez kell legyen az elsődleges módosítás.

    Folytatás...

    czundermák 4 hónapja 0

  • 3D nyomtató építés a nulláról II.

    Ilyen tempóval haladva pont leírom a teljes sztorit addig, míg a házi barkács teleportok el nem kezdenek terjedni idehaza…

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 5 éve 5

  • 3D nyomtató építés a nulláról I. - kezdetek

    A házi készítésű nyomtató építés rögös útjának első fejezete. Egy gép, amely sosem lesz kész teljesen.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Bemutató 5 éve 35

  • Abit gyűjteményem jelenlegi szintje.

    Nagyjából idén februárban, miután lelőtték az abit szervereket, akkor határoztam el magamban, mi lesz a hobbim, mi lesz a PC hóbortom külön prioritást élvező gyűjtemény részlegének főszereplője.
    Azóta eltelt bő nyolc hónap, ez idő alatt jó pár legendás, vagy kevésbé ismert alaplapot sikerült összezongoráznom.

    Jelen állás szerint, ha megérkezik a BW7 Raid, 75 darab és 67 különböző típusú A(a)bit alaplap jelenti a teljes létszámot. Pár képet készítettem a dobozos illetve legendás, vagy épp ritka lapok néhány példányáról.

    Universal abit néhány példánya dobozosan mindenesen, ők a szekrény tetején tanyáznak.

    Abit lapok dobozosan két extra különlegességgel a jobb oldalon. Az ősöreg s423-as DFI (még nem LANParty se nem Infinity) és a Black Pearl szintén fulldobozos példányok.

    Folytatás...

    czundermák 12 éve 14

  • Bicikli csere és két hónapnyi friss tapasztalat

    Történt még május végén, kénytelen voltam 2 éves 6000 km-t megélt összteleszkópos bringám lecserélni. Nem egy nagy csoda csőkecske, egy egyszerű Hauser Maxxwell 26 ami még 2010-ben is össz vissz hatvanezer forintot kóstált. Hiába olcsó szerkezet, 6000 km után néhány defekt kivételével csak láncot és egy törött hátsó tengelyt kellett cserélni rajta (plusz a fékpofák, de az más téma), szóval jól bírja, pedig élete nagy részét poros úton töltötte. Méretemhez mérten (202cm) hosszú távon kényelmetlen egy szerkezet, nincs mese váltani kellett.

    Napi szinten járunk erdőbe, földúton, csalitosba, susnyákosba és még tudnám ragozni, ide sok esetben jól jött, viszont két éve munkába járásra is ezt használtam nagyjából áprilistól október végéig, egyre kevésbé éreztem szükségét. Aszfalton 1 óra után borzalmas, a berugózás rengeteg erőt kivesz a haladásból, mivel a váz alacsony, normális erővel tekerni sem bírtam, állva ráterhelve megint csak a hátsó teló fogta vissza a haladást. Újabb összteleszkópost nem akartam, pont az említett gondok miatt, így hát egy trekking és egy XT közt kellett valahol belőnöm magamnak a választott szerkezetet. Sokat nem akartam áldozni rá, a 60 ezres vas tűrőképességéből ítélve 150 ezer forintban szabtam meg a határt.

    Amit mindenképp szerettem volna rá:

    Folytatás...

    czundermák 12 éve 1

  • A jó öreg BA3 / VAZ / Zsiguli

    Javítás előtt:

    Javítás után:

    Még egy kis polír, hogy szép sima legyen a felülete, aztán kész is. :D

    czundermák 13 éve 4

  • Szabad hazában élni boldogan

    [link]

    Ki tudja merre, merre visz a végzet
    Göröngyös úton, sötét éjjelen.
    Vezesd még egyszer győzelemre néped,
    Csaba királyfi csillag ösvényen!

    Maroknyi székely porlik, mint a szikla
    Népek harcának zajló tengerén.
    Fejünk az ár, jaj százszor elborítja,
    Ne hagyd elveszni Erdélyt, Istenünk!

    Ameddig élünk, magyar ajkú népek,
    Megtörni lelkünk nem lehet soha,
    Szülessünk bárhol, Földünk bármely pontján,
    Legyen a sorsunk jó vagy mostoha!

    Maroknyi székely porlik mint a szikla
    Népek harcának zajló tengerén
    Fejünk az ár, jaj százszor elborítja
    Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk

    Keserves múltunk, évezredes balsors,
    Tatár, török dúlt, a labanc leigált.
    Jussunk e honban, székely-magyarföldön
    Szabad hazában éljünk boldogan!

    Maroknyi székely porlik mint a szikla
    Népek harcának zajló tengerén
    Fejünk az ár, jaj százszor elborítja
    Ne hagyd elveszni Erdélyt Istenünk

    Ki tudja innen merre visz a végzet
    Országhatáron, óceánon át.
    Jöjj hát királyunk itt vár a te néped,
    Székely nemzeted, Kárpát-bérceken.

    Folytatás...

    czundermák 13 éve 1

  • Augusztusi TOP 10

    Szükségem van a felfrissülésre, mivel nem iszok, nem dohányzom, így számomra a zene jelenti a felfrissülést szinte minden téren.
    Zenefüggő vagyok... ha létezik ilyen, én eme emberkék csoportját erősítem.
    Egyszerűen nem tudok meglenni ha nem szól valami, teljesen lefáradok néhán óra alatt.
    Munkahelyen szól a rádió, nálam az élhajlító műhelybe semmi más nem jöhet szóba csak az MR2 Petőfi rádió (nem reklámnak szánom) jobban szeretem mint a többi adót, nem ugyan az szól, mármint nem ugyan azok a zenék mint a többin.

    Nem is ez a lényeg, összeszedtem magamnak az augusztusban legtöbbet halgatott zenéim listáját. Valószínüleg minden hónapban elkövetek egy ilyen szösszenetet, saját magam tanulmányozására, hogy abban a bizonyos hónapban meik stílus volt a sorsdöntő és meik számított abszolute befutónak.

    ----------
    A lista pontosabban a toplista 10. helyét ezesetben a Metallica foglalja el The Unforgiven II című számával, majdnem megunhatatlan, régi szép emlékeket idéz fel, és nem utolsósorban Imi barátom erdeti cd-jéről való.

    TOP 10 Metallica - The Unforgiven II

    Folytatás...

    czundermák 14 éve 9

  • 2x350 vs. 700Mhz

    Mire is képes két Pentium 2-es egy 700-as Coppermine P3-al szemben.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 25

  • Az első hardverek amik úgy igazán megbabonáztak.

    Nem értem ezt az érzést, magát a mivoltát nem értem... mégis mien okból ejtett el, és miért pont ez. :U

    Az egész Madmaxxx hibája... na jó nem egészen így kéne fogalmazni :N köszönöm neki. Lényeg az, hogy 1 hónapja kaptam tőle egy videokártyát, és pár napja egy másikat. (Persze közbe még vagy 5-öt) Jelen esetben viszont ez a 2 kártya ami olyan fura gondolatokat ébresztett bennem, hogy ilyet még nem tapasztaltam.

    Nem vagyok régóta fanatikus hardver gyüjtő, az egész alig egy éve kezdődött... egy 486-ossal, azóta tombol, sokan tudják biztosan miről beszélek. Aki nem tapasztalta még, nos neki hiába magyarázom, mit is rejt magában a hardverek szépsége, és az a relative időtállóságuk amivel rendelkeznek.
    Rengeteg ritka, és rengetek még ritkább kütyüvel lehet találkoni, jó áron és eszméletlen drágán is, de most nem erről szeretnék irkálni.

    A 2 vas ami teljesen megbabonázott, nem épp a legritkább kategória, de nem is minden 3. sarkon előforduló cucc, ráadásul már a maga idejében se volt egyikük sem épp a teljesítmény csúcspontján. Hiába volt eszméletlen sebességű DDR memória a kártyákon. A GPU az nVidia sötét foltja, pontosabban ez a GPU család, páran már biztosan rájöttek az utolsó mondatokból hogy az FX szériára gondolok.

    Folytatás...

    czundermák 14 éve 5

  • Csak ülök és nézek ki a fejemből, elment az eszem.

    Megvan a jövő heti programom...

    Lehet kicsit sok lessz hirtelen, 3 éve nem raktam ki puzzle-t de ha felkerül a falra nagyon faintos lessz :R
    1.6m széles és 1.2m magas, 6000 darabos. :K

    Ki kell még találni hol férek el vele, még a nappali asztala is kicsi hozzá, lehet fekve kell kiraknom. :))

    czundermák 14 éve 8

  • Zenei stílustól független?

    Vannak ilyen emberek, és szerencsére egyre többen, nemrég egy írományban már kifejtettem mit jelent számomra a magyar hip-hop úgymond igényesebb és minőségi oldala. Most egész más vizekre evezek, mivel nem egy stílust fogok ajánlgatni, hanem mindent.
    Magam is a mindenevő zenehallgatók táborába sorolnám, nem vagyok egy kimondott stílus rabja sem, ezért az örök kedvencek közűl fogok pár számot felsorolni, hátha másnak is megtetszenek :K

    Szó szerint mindent meghallgatok amibe nem csak krampácsolás megy, és nem folynak szét a nyáltól az előadók. Itt is mint előzőleg minden előadótol 2-2 számot teszek fel, és érdemes belehallgatni mindegyikbe mivel úgygondolom nem összecsapott zenékről van szó, és valamien szinten formálódhat a véleménye az embereknek ha eddig negatívan éltek meg egy stílust, ezért nagyon ajánlatosak :U

    Elsőként egy Svéd producertől Ultraform-tól adnék két fura de kiváló muzsikát, az érdekessége az hogy egyszerűen képtelen vagyok besorolni, hogy ez most hardtrance vagy hardstyle vagy mi a tököm akar lenni, de kiváló zenék ha kicsit tombolni kell :)

    Folytatás...

    czundermák 14 éve 38

  • Az év legrosszabb hónapja

    Egyszerűen borzalom hardver szempontból számomra, nem is a mennyiségre és a minőségre van panasz azok közt amit kaptam a hónapban, hanem a saját szerencsétlenségemből kifolyó hardver halások sorozata... feldolgozni nehezen szoktam ezeket, ugyanis mind olyan cucc döglött meg aminek szinte pótolhatatlan helye volt a szerényke gyüjteményemben, és a használatuk is sokat számított mostanában...

    Az első eset volt a legszemetebb... Madmaxxx koma hozta a havi adagját, köztük egy gyöngyszemet, Ti4600, de nem akármilyen Ti4600 hanem egy Asus V8460Ultra Cooler Master hűtéssel :B Sikerült a saját szerencsétlenségemmel kinyirnom, pont ekkor álltam neki a földes hűtésem második fázisát kotyvasztani, és nem tudom hogyan de homok került a gépezetbe szó szerint, a gpu és a hűtőborda közt a pasztába homok ragadt!!! Felfogni nem birom hogy, egymás közelébe nem volt a 2 cucc, természetesen a hűtő nem feküdt a gpu-ra és megsült ez a gyönyörűség :W

    Folytatás...

    czundermák 14 éve 12

  • Végre összeállt...

    Sokat vártam rá, de végre kész!!! Működik!!! Hibátlan!!! Tökéletes!!! Mit írhatnék még róla? Vagy fogalmaztahok úgy is hogy készvan a "Retroszervervasdualgépvas" :K
    A beszerzett alkatrészeket nem tudom elégszer megköszönni :R

    A konfig a következő:
    Alaplap: Supermicro P6DGU
    Processzor: 2x Pentium III 550 Katmai SL3F7
    Video: Ati Rage Fury MAXX
    2x Voodoo 2
    Memória: 512+256+128+128 SD Samsung 100Mhz

    Dual Processzor Dual GPU Dual Voodoo... Dual ECC SD kéne már csak :B
    Más gondom nincs vele, csak tökéletesíteni kell memória terén, plussz 2 egyforma 933-mas vagy 1000Mhz Rézbányát kéne belevágni egyforma Spec Számmal :D

    VTB bele 2 darab 1 gigás ECC SD-t vagy 4x 512 mega ECC SD-t, ha esetleg van valakinek raktáron eladó, legyen kedves egy privátot dobjon rám :))

    czundermák 14 éve 9

  • Műfajokosítás, ahogy én látom.

    Úgyérzem ki kell ezt írnom magamból, de nem feltétlen fog mindenkinek tetszeni mégis muszály.
    Nos én magamat zeneileg mindenevőnek tartom, nem egyszer fordul elő hogy a winamp-ban a Metallica után jön egy Scooter, majd egy FankaDeli amit egy Ultraform Hardstyle mix követ... szóval nem is ecsetelném, mindent meghalgatok ami minőségi és nem épp a legáltalánosabb divatirányzatoknak számít.

    Ebben az irományban a magyar hip-hop rap kiváló minőségű és szövegben sem épp a semmitmondó általánosan a zenecsatornákon nyomott nyáladzó vagy a béreltverdás műkemény előadók szemeteiből válogattam. Elnézést hogy így hívom, de mivel ez saját vélemény kéretik nem felvenni a kukacoskodásom, ha valaki mégis hallgatná ezeket a bizonyos "zenéket".

    Nos aki már idáig eljutott annak itt el is mondanám ezek direkt úgy lettek kiválogatva, hogy ÉRDEMES végighallgatni őket. Kérném ezt mindazoktól akik teljesen más zenei stílust képviselnek, vagy csak egy stílust kedvelnek főleg nekik szól, hogy megmutassam bizony van minőségi zene még ebben a műfajban is Magyarországon. Még egyszer kérném ne ugorjátok át, akinek van ideje halgassa végig, és írja le a véleményét, ami változott, vagy nem változott ezek hatására sem. Minden előadótól és csapattól 2-2 zenét linkelek a TeCső-ről amit én kifejezetten szeretek tőlük.

    Folytatás...

    czundermák 14 éve 14

  • Lázas vagyok...

    Voodoo lázas… nem elég hogy a szobámba fél 9-kor -150 Bacsis fok van (pontosan mi is ez? itt és itt megtalálható) de még a 3dfX csodálatos matuzsálem kártyái is emelik a maghőmérsékletem azzal, hogy mire is képesek. Sajnos én igen későn kezdtem hozzájutni régi hardverekhez, azaz kb. másfél éve. Pont ezért a régi jó dolgokból nekem nem maradt semmi… kivétel talán az elmúlt 3-4 hónap mivel egyre több úgymond nem szokványos hardver került a kezem közé.
    Plussz rátaláltam erre a nagyszerű oldalra, ahol végre találok olyan embereket, akik megértik mit is jelentenek ezek.:K És nem herdálják el, hanem megbecsülik a régi korok nagy remekműveit. Na de visszatérve a voodoo lázra:

    Hát nem győnyörű??? Madmaxxx koma legjobbkor kommunizálta el a másik 3870-et legalább elférnek a szépségek.
    Köszönöm ezúton is Yutani-nak a vén csodát.:R

    czundermák 14 éve 1

  • Neked mekkora?

    A legnagyobb kártyád a gépben? Persze most nem a teljesítményre, de még nem is a súlyára gondolok, hanem a cuccok hosszára.

    Ma madmaxxx barátommal guberáltunk egy kicsit, és ráakadtam erre a gyönyörűségre.

    Creative Sound Blaster AWE32 sokaknak ismerős lehet. Nos nekem nem az, én először láttam ilyet :B
    De megfogott a mérete, kegyetlen pokolkártya. Hozzáteszem tökéletesen működik.
    A mérete viszont brutális számomra, kereken 338mm vagyis majdnem 34 centi, mint egy HD5970 :Y

    czundermák 14 éve 21

  • vasmaszek

    Ha már maszekolunk akkor csináljuk meg rendesen a dolgokat.

    Ez is gépalkatrész csak kicsit más mint pl. egy ISA Bus hangkártya
    Háztáji cucc prémium kategóriás "megrendelőnek" :R

    czundermák 14 éve 20

  • FA-PGA

    Nemrég pista haverommal a szokásos hétvégi "külünk a kert végébe és nézünk ki a fejünkből" gyakorlása közben épp hazafelé indultam volna mikor egy kisebb széllökés hatására a hűs árnyékot tartó cseresznyefáról potyogni kezdett ránk a hangya.

    Épp egy memóriabusz és GPU közti adatátvitel kibeszélése közt tartottunk, a kis fekete hangya az asztalon lévő 386-os procira pottyant, majd elkezdett szaladni a Rambus felé ami szintén ki volt pakolva, mien szép csendélet :D
    Erre mondom nesze ittvan az adatátviteled a porci és a ram között. De öreg barátom ezt nem hagyta annyiban, Pista felugrott és a cseresznye fa oldalába vésett egy AGP foglalatot, azt mondta hogy ez 9x-es agp mert ez egy Cherry CH-B 2X386 DT-3 Ultra P alapfa ami már támogatja a 9x-es agp-t is. Egyből leesett hogy az ő feje kilógott az árnyékból és elég sok napsütés érhette az elmúlt 2 órában, magyarán szépen tarkóncsapta a nap hogy ilyenek jutnak eszébe.

    Na de ha már licitálunk ne álljunk meg ennyinél, fogtam a kis 386-ot és belenyomkodtam a fa korhadt törzsébe, elvan a gyerek ha játszik, ezért már véstünk is egy foglalatot az RD memóriának, had érezze jól magát.
    De ha már lúd legyen kövér, miért ne hajtana meg egy Cherry CH-B alapfa egy Ti4600-at, ha már 9x-es AGP biztosan szeretni fogja, még egy kis löketet is ad a 4x-es karinak.

    Folytatás...

    czundermák 14 éve 2

  • Bolygónk ásványkincsei hűtésre?

    Leteszteltem 15 ház körűl található anyagot, szinte bárki hozzájuthat.

    Tovább a teljes címlapos íráshoz...

    Teszt 14 éve 117

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.