2024. április 19., péntek

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • Tartalék aktív hűtés a 0dB passzív erőgéphez (linkgyűjtemény)

    Igen meleg a nyár, klímánk nincs, úgyhogy némi undervolt-on túl backupként védő hűtés kell a néma gépembe... Különösen azért, mert Windows 10 Insider programjában voltam szinte az elejétől, azonban az újratelepítések alatt az operációs rendszer alatt futó undervolt megoldások értelemszerűen nem voltak aktívak.

    (Persze BIOS-ból is vissza van fogva a 125W TDP-s FX8320 a 95W-s passzív hűtő alatt, de windowsos AMD Overdrive-ban finomhangoltam)

    Öncélúan rögzítem e virtuális naplóba keresésem és találataim. :)

    Néztem a hőérzékeny ventilátorokat (az Arctic Cooling márkával nagyon jó tapasztalataim voltak, az F12 TC és F12 PRO TC komoly esélyes volt baráti áron), de szinte egyik sem kapcsolt le teljesen sosem, így önálló vezérlés kellett, melyet az ebay-en találtam meg:

    Folytatás...

    arden 9 éve 4

  • 400-500W-os passzív hűtésű tápegységek piaci körképe

    Előző bejegyzésemben áttekintettem egy erős, akár 95W TDP-s központi egység hűtésére kínálkozó passzív lehetőségeket, ebben a cikkben pedig egy néma konfigurációhoz illő ventilátor nélküli tápegységeket szemlézem. (Külön jegyzet szólhatna a hibrid hűtéső megoldásokról, melyekben van ventilátor, de csak szükség esetén kapcsol be. Most a teljesen passzív megoldásokat kerestem)

    Egy modern asztali (akár könnyed játékos illetve munkára szánt) konfigurációt kényelmesen etethet egy ~500W-os tápegység. Ennél erősebbet extrémen túlhajtott, sokvideókártyás konfigurációk igényelhetnek. Az igények becsléséhez több kalkulátor is elérhető:
    -ASUS Recommended Power Supply Wattage Calculator
    -Thermaltake Power Supply Calculator
    -A Thermaltake kalkulátorral tulajdonképpen megegyező eXtreme Power Supply Calculator Lite

    Folytatás...

    arden 10 éve 6

  • Ventilátor nélküli passzív CPU hűtési lehetőségek 95W TDP értékig

    Teljesen néma modern PC megépítését a CPU hűtő megválasztásával kezdem. Erős otthoni géphez, passzív CPU hűtések kb. 95W-os TDP-ig (Thermal Design Power ~ hőtermelési keret érték) léteznek, amibe akár Intel Core i5/i7 akár AMD APU vagy 8 magos FX chip is beletartozhat. Természetesen "kisebb" TDP értékű CPU-kat is hűthetnek ezek a monstrumok :)

    Némi kutatás után 2013 végén / 2014 elején a következő eszközök jöhetnek szóba:
    1. Silverstone Heligon SST-HE02 (http://www.silverstonetek.com)
    Megjegyzés: hűtő hozzáadásával 95W-nál nagyobb TDP értékkel rendelkező CPU-kat is lehűthet!
    2. NoFan CR-95C Copper / Black Pearl (korábbi verzió: CR-100) (http://www.nofancomputer.com)
    Megjegyzés: a legdrágább és a legnagyobb, komolyan oda kell figyelni h beférjen a házba (15cm magasság) és alacsony ramokat használjunk mellette (max 40mm). Bizonyos esetekben Nofenként szerepel :DDD
    3. Zalman FX100 Cube (http://www.zalman.com)
    Megjegyzés: hűtőventilátorral kiegészítve akár 130W TDP-s processzorokat is lehűthet

    Folytatás...

    arden 10 éve 14

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.