2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Van értelme a magas órajelű memóriáknak?

Írta: |

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]

Általában amikor felmerül ez a kérdés, a válasz legtöbb esetben nem szokott lenni, pláne ha játékokról van szó. Hisz a magasabb memória órajel úgyis csak pár százalékot javít a teljesítményen, a különbség pedig legfeljebb szintetikus tesztekben mutatkozhat meg, játékokban szinte kimutathatatlan a változás, vagy említésre sem méltó. Nos, sokáig én is ebben a tudatban éltem, hisz ezt hallottam mindenhol. Mostanság is igazán csak a Ryzen processzorok esetében hallom, hogy fontos a magas órajelű memória, mert sokat javít a teljesítményen.

Nemrég beüzemeltem a szerény kis 2500K-mat, elkezdtem tuningolni. 5GHz-re sikeresen fel is pattintottam, ám a memóriákkal elég sokat szenvedtem, végül csak 1066MHz-re lőttem be őket, gondolván úgyis lényegtelen.
Pár évvel ezelőtt nagy álmom volt egy 2500K, de anno csak sima 2500-ra futotta, így izgatottan vártam a tuningolt játékteszteket, de elég nagy csalódásba fulladt az egész. Alulmúlta az elvárásaimat, s rögtön azon kezdtem el gondolkodni, hogy inkább eladom a francba. Aztán felmerült bennem a memória-órajel kérdése. Talán az fogná vissza a teljesítményt? Áh, biztosan nem. Vagy mégis? Az nem lehet... Egye fene, végül csak beszereztem új memóriákat, melyek már 1866MHz-en ketyegtek. A változás bőven felülmúlta az elvárásaimat.

Szemléltetésképp itt is lenne egy Far Cry 5 benchmark. Noha csak alapórajelen ment a processzor (mivel éppen a tuning hatásáról kezdtem el írni egy röpke cikket, s éppen ez volt kéznél), de a magasabb memóriaórajel hatása így is tökéletesen meglátszik.

1866MHz

1066MHz

Hozzászólások

(#1) Pete55555


Pete55555
addikt

Kérdés, hogy a további ram sebesség növelés is ugyanígy növeli a teljesítményt?

Mert simán lehet, hogy a 2400-as és a 4400-as között már elenyésző a különbség.

...Szeretem leracsniztatni...

(#2) Habugi


Habugi
addikt

Szépen kimérted amit kellett, ugyanis a RAM órajel pont az ilyen, azaz CPU limites helyzetekben számíthat nagyon sokat. :K

[ Szerkesztve ]

..játékokban a Depth of Field bizonyos szempontból olyan mint a zöldborsó.., szükség idején valami állat kitalálta hogy ehető...

(#3) Yézi válasza Pete55555 (#1) üzenetére


Yézi
aktív tag
LOGOUT blog

Szvsz egy bizonyos szint fölött már biztosan nem lesz eltérés.
Próbálgatom belőni 2133MHz-re a memóriáimat, de azt a feszültséget ami kellene hozzá már talán csak a Savage bírná, úgy pedig csak 4GB lenne összesen a gépben. Mondjuk a Far Cry 5 nem eszik túl sok memóriát, talán még 4GB-tal is reális eredményeket kapnék.

(#4) Alpi. válasza Yézi (#3) üzenetére


Alpi.
addikt

Jó kis teszt ! Bizony, a gyors ram nem hülyeség ! A plusz sávszélnél szerintem legtöbbször a csökkenő latency, ami gyorsítja a rendszert ! Okosan állítgatva, bizonyos határok mellett folyamatosan csökken, ahogy növeljük az órajelet. :K

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#5) Zicokuka válasza Alpi. (#4) üzenetére


Zicokuka
senior tag

Mondjuk 1600-ddr3-ról DDR4 3000re azėrt ėrzem hogy több erő van a pincében, igaz a Ryzen is megeszi ės kiköpi a haswell I7et ami volt előtte :) A 2500k jó kis proci volt, persze mėg ma is használható de azért kompromisszumos bármekkora órajelre húzza az ember.

(#6) Yézi válasza Zicokuka (#5) üzenetére


Yézi
aktív tag
LOGOUT blog

Nyilván egy 8 éves CPU nem fog kompromisszummentes játékélményt biztosítani, hiába volt anno 2011-ben közép-felsőkategóriás cucc.
Viszont korához és jelenlegi használtpiaci árához képest abszolút korrekt teljesítményt nyújt. Általam próbált újabb játékok közül a Battlefield V 64 fős multiplayer volt amivel igazán megszenvedett, bár ha reálisan nézzük nem is teljesített annyira rosszul. Fix 60FPS persze felejtős, de aki ilyen elvárásokat fűz ehhez a processzorhoz azzal már szvsz problémák vannak. :DDD

(#7) Alpi. válasza Yézi (#6) üzenetére


Alpi.
addikt

Az a modernebb cpuk egy részét is sarokba szorítja, de igen, teljesen igazad van ! A reális elvárás csökkenti a csalódás esélyét. ;)

https://www.youtube.com/channel/UCbJjHfBdTsUw3UJAFr-5Gsg

(#8) Zicokuka válasza Yézi (#6) üzenetére


Zicokuka
senior tag

+1 pont :D Amúgy igen,nem szabad csodákat várni,ha nagyok az elvárásaink sajnos zsebbe kell nyúlni :D

(#9) frescho


frescho
addikt

Ha jól látom, akkor IGP-vel futtattad a játékot. Ott természetesen számít, de próbáld ki ugyanezt rendes GPU-val is. Egy RX470 vagy GTX1060 mellett sem fogsz ekkora előrelépést tapasztalni. Egész egyszerűen azért, mert a CPU-nak nem kell az IGP-vel osztoznia a RAM sávszélességen, márpedig az IGP amit tud elvisz.

Amit meg a többség mond az kimondottan GPU mellé értendő, mert 720p-ben IGP-n játszani lehet, csak kérdés, hogy érdemes-e?

[ Szerkesztve ]

https://frescho.hu

(#10) Yézi válasza frescho (#9) üzenetére


Yézi
aktív tag
LOGOUT blog

Egy tuningolt R9 290 mellett volt tesztelve a játék. :B
A beállítások egyébként azért vannak 720p low-ra rakva, mivel 5GHz-es CPU + 1866MHz-es memória órajel mellett még így is befigyel olykor a GPU limit. A magasabb órajelű memória előnye természetesen más játékban, magasabb grafikán is kijön, persze csak akkor ha nem fut már alapórajelekkel is GPU limitben az adott játék.

[ Szerkesztve ]

További hozzászólások megtekintése...
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.